Preirolletjes met ham en kaas uit de oven. Een tijd geleden heb ik dit recept in een restaurant gegeten en ik ontdekte weer dat een goed en smakelijk recept helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Een paar stronken prei, een plakje belegen kaas en lekkere Ardenner ham, scheutje olijfolie erover, beetje peper, zout en knoflookpoeder en in de oven. Binnen een kleine 45 minuten heb je een heerlijk bijgerecht op tafel staan. Een goed stukje vlees erbij en smullen maar. De olijfolie maakt de prei een beetje zacht maar de prei behoudt wel een bite. Deze preirolletjes vonden wij zo erg lekker. Wil je de prei wat zachter hebben dan moet het wat langer in de oven.

Prei werd al 2100 jaar voor het begin van de jaartelling geteeld door de Sumerische koning Urnammu. De Romeinen waren er ook dol op. De Romeinse Keizer Nero at volgens de verhalen drie keer per week prei. Keizer Nero kreeg hierdoor de bijnaam ‘Porrophagus’ dat letterlijk vertaald ‘preivreter’ betekent.

Prei bevat vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Daarnaast bevat prei de mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, mangaan, koper en zink. Prei is dus een goede bron van belangrijke voedingsstoffen!

Preirolletjes ham kaas uit de oven

10 min
35 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 Preien
  • 5 plakken Belegen kaas
  • 5 plakken Ardenner ham
  • 5 el Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 1/2 tl Knoflookpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij het uitlopende gedeelte van de prei en het kontje weg
  • Verwijder de buitenste bladen en was de prei goed
  • Snij de stronken in stukken van 4 á 5 centimeter
  • Leg een plakje ham op de snijplak en snij deze op maat van de prei. Doe dit ook met de plakken kaas
  • Leg een op maat gesneden plak ham neer en leg daar bovenop een plakje kaas
  • Zorg dat je aan één kant een stukje ham overhoud, hiermee kan je het rolletje dichtplakken
  • Rol de prei in de ham en kaas en zet de stronkjes rechtop in een ovenschaal
  • Bestrooi met wat peper, zout, en knoflookpoeder
  • Giet per stronkje een lepel olijfolie langzaam over de prei zodat het er goed in kan lopen
  • Plaats de schaal in de oven voor 35 minuten
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven