Zelf pindasaus maken is makkelijker dan je denkt en veel gezonder dan de voorverpakte-vol-met-rommel pindasauzen uit de supermarkt. Wij houden wel van een BBQ-tje op z’n tijd en pindasaus kan natuurlijk niet ontbreken.

Toen we op zoek gingen naar een pindasaus zonder onnodige toevoegingen kwamen we er al snel achter dat die helaas niet bestaan. Van smaakversterkers en conserveermiddelen tot overmatig veel suiker en zout. De kant-en-klaar-pindasauzen zitten er vol mee. We vonden het dus tijd worden om ook de pindasaus zelf te gaan maken. En wat blijkt… Zelf pindasaus maken is een fluitje van een cent.

Zelf pindasaus maken is simpel

Voor de basis gebruiken we pinda’s. ;-) We malen deze in de keukenmachine tot een glad geheel (pindakaas). Met uitjes en knoflook die we zachtjes bruin bakken in wat olijfolie geven we de saus een heerlijke smaak. Vervolgens verdunnen we de pindasaus met melk en laten we hem kort inkoken. Een schepje zelf gemaakte sambal er doorheen, een beetje sojasaus en kruiden en klaar is je heerlijke pindasaus.
Met dit recept heb je een flinke portie pindasaus voor 4 personen.

Zelf gemaakte pindasaus is gezond

In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is de pinda een peulvrucht en geen noot. De pinda is een bijzonder voedingsmiddel met veel goede eigenschappen. Zo bevatten pinda’s zeer veel anti-oxidanten en zijn ze rijk aan vitamine B3, B11 en E. Daarnaast bevat de pinda reservatol. Deze stof komt ook voor in rode wijn en heeft een kankerremmend effect. Maar er is meer. Pinda’s zitten vol met onverzadigde vetzuren die hart en vaatziekten helpen voorkomen. Pinda’s bevatten tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel* aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een krachtige neurotransmitter die een positieve rol speelt bij onze slaap, emotie, eetlust, seksuele activiteit, zelfvertrouwen, geheugen en onze stemming. Kortom: Pinda’s zijn gezond! En in deze zelf gemaakte pindasaus gebruiken we er heel veel van ;-)

*Essentieel houdt in dat het aminozuur niet door ons lichaam aangemaakt kan worden en we voor de aanlevering ervan afhankelijk zijn van onze voeding waar het in voorkomt.

Zelf pindasaus maken

Lekker zelf je pindasaus maken. Met dit recept is het zo gebeurd
20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 10 el Pindakaas - van 100% pinda
  • 300 ml Melk - volle
  • 3 tl Sambal
  • 2 Uien
  • 6 tenen Knoflook
  • 2 tl Gemberpoeder
  • 2 el Sojasaus - wij gebruiken sojasaus van het merk Saitaku, te koop in de Jumbo
  • 1 el Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 1 klontje Roomboter

Zo maak je het

  • Snipper de uien en de knoflook
  • Fruit de ui op laag vuur met een klontje roomboter totdat de ui bruin is
  • Voeg de knoflook toe en bak even aan
  • Meng ondertussen de olijfolie, sojasaus, pindakaas, melk, sambal en gemberpoeder in een schaaltje
  • Voeg het mengsel toe aan de ui en knoflook en verwarm op middelhoog vuur totdat het naar wens in ingedikt
  • Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe
  • Zet het vuur uit en meng de pindasaus nog even goed met een garde zodat de olie niet meer komt bovendrijven
Print dit recept
Recept: Saus
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven