Alweer een heerlijk voedzaam en gezond cake recept. Dit maal met banaan, kokos en noten. Net zo lekker als onze koolhydraatarme appeltaart cake maar net even anders. Gezonde cake maken is simpel. Je hebt alleen een cakeblik en een oven nodig.

Voor dit cake recept gebruiken we amandelmeel in plaats van bloem en we voegen geen suiker toe.    Amandelmeel is erg gezond. Zoals de naam al zegt is het gemaakt van amandelen die vermalen zijn tot meel. Amandelen zijn zeer voedzaam en gezond, ze bevatten een grote hoeveelheid natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Evenals een aantal belangrijke B-vitamines. Daarnaast zijn amandelen een bron van gezonde vetten, veel eiwitten en een flinke hoeveelheid vezels.

Bloem, wat veel gebruikt wordt in traditionele cake recepten, bevat in vergelijking tot amandelmeel, vrijwel geen/veel minder van bovengenoemde stoffen. Dit is de reden dat wij amandelmeel verkiezen boven het traditionele bloem. Helaas is amandelmeel vele malen duurder. Maar met een beetje geluk hebben ze bij De Tuinen een 50% kortingsactie op amandelmeel. Owja… Nog een voordeel van amandelmeel ten opzichte van bloem. Bloem bestaat voor ±70% uit koolhydraten. Deze koolhydraten zijn zeer bewerkt en worden daardoor snel door je lichaam opgenomen, dit zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel.

Amandelmeel daarentegen, bevat slechts 10% koolhydraten, daarnaast een hoeveelheid gezonde vetten en veel eiwitten. Eiwitten en vetten laten de bloedsuikerspiegel niet stijgen maar zorgen wel voor een verzadigd gevoel. Na het eten van een stuk van deze heerlijke banaan kokos cake heb je een vol gevoel en een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen binnengekregen. Kortom, dit is pas écht gezond snacken!

Banaan kokos cake - gezonde snack

10 min
40 min
50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 12 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Amandelmeel
  • 4 Bananen
  • 60 gr Geraspte kokos
  • 100 gr Gemengde noten - ongezouten
  • 1 tl Kaneel
  • 3 Eieren
  • 60 gr Kokosolie - of roomboter
  • 1 tl Bakpoeder
  • 1 snufje Zout
  • Roomboter - om in te vetten

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng het amandelmeel, de kaneel, bakpoeder, geraspte kokos en het zout in een kom
  • Hak de noten grof met een keukenmes en roer er ook doorheen
  • Smelt de kokosolie 40 seconden in de magnetron en kluts in een aparte schaal met de eieren tot een glad mengsel
  • Schenk dit bij de mix en meng goed
  • Schil de bananen, snij in plakjes en schep voorzichtig door de mix, daarna even voorzichtig kneden tot een deeg
  • Vet een bakblik in (wij gebruiken een cake blik, maar je kunt ook een ovenschaal gebruiken of een vierkant blik, de cake rijst namelijk niet echt) en schep het deeg erin, verdeel goed
  • Zet de cake in de oven voor 40 - 50 minuten en controleer tussendoor even
  • Wil je weten of je cake gaar is? Stop er een satéprikker in, als er stukjes aan de satéprikker blijven kleven is je cake niet gaar, komt de prikker er redelijk droog uit, dan is je cake gaar (de bananen stukjes blijven een beetje nat)
  • Laat de cake even afkoelen, maak de cake los met een spatel, draai het blik om en vang voorzichtig op op een snijplank of bord
  • Snij de cake in leuke blokjes, smullen maar!
Print dit recept
Recept: Cake
Keuken: Hollands
Porties: 12
Door: Jennifer