eierenWaarom eieren goed voor je zijn

Helaas is er aan dit bijzonder voedzame product een hoop negativiteit verbonden. Er wordt veelal geroepen dat je vooral niet te veel eieren moet eten, omdat dit het cholesterolgehalte in je bloed gevaarlijk zou laten stijgen. Het tegenovergestelde is echter waar. Het gaat er voornamelijk om hoe je lichaam met dit cholesterol omgaat. Dat klinkt een beetje raar maar we leggen later uit hoe dit werkt.

Eieren bevatten een groot arsenaal aan verschillende vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten, waaronder:

Eiwitten/proteïne

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Ons lichaam heeft 20 verschillende soorten eiwitten (aminozuren) nodig om te kunnen functioneren. Van deze 20 eiwitten zijn er negen essentieel. Essentieel betekent dat ze niet door ons lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en we deze eiwitten moeten binnenkrijgen via voeding. Van de negen essentiële eiwitten zitten er acht(!) in een ei: tryptofaan, valine, fenylalanine, threonine, methionine, isoleucine, leucine en lysine.

Vitaminen

Eieren bevatten zeer veel vitaminen waaronder de belangrijke vitamine B12 die van grote waarde is voor vele vitale functies in ons lichaam. Lees alles over vitamine B12 op www.stichtingB12tekort.nl. Naast B12 bevatten eieren ook vitamine A, B1, B2, B6, biotine en E.

Mineralen

Mineralen zijn stoffen die belangrijk zijn bij vrijwel ieder proces in ons lichaam. Ons lichaam kan mineralen helaas niet zelf aanmaken. Het is dus van belang dat we deze stoffen binnenkrijgen via voeding. Eieren bevatten de mineralen fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer.

Vetten

De vetten die in eieren zitten, zijn voor een groot deel onverzadigd en voor een klein deel verzadigd. Eigenlijk is dit de beste combinatie. Beide soorten vet hebben we nodig. De vitaminen K, A, D, E en F kunnen alleen maar in het bloed worden opgenomen met behulp van beide soorten vet. Dit worden de in vet oplosbare vitaminen genoemd. Vetten spelen een grote rol bij onze energiehuishouding.

Cholesterol

Wie aan eieren denkt, denkt aan cholesterol en dat is jammer, want de hoeveelheid cholesterol in eieren is zeer gering. Cholesterol is daarbij een bijzonder belangrijke stof voor ons lichaam, het is daarom nergens voor nodig dat er zo negatief over deze stof wordt gesproken. De hoeveelheid cholesterol in je bloed wordt slechts voor een klein deel bepaald door de voeding die je eet (maar 2 %!). De grootste hoeveelheid cholesterol maakt je lichaam zelf aan; het is dus hoofdzakelijk een genetische kwestie. Tevens wordt er vaak gesproken over twee soorten cholesterol, dit is niet juist. Er is maar één soort cholesterol en dit is een gezonde stof die ons lichaam nodig heeft. Het zijn de transporteiwitten in ons lichaam die een goede en een slechte variant kennen. Cholesterol is een plakkerige stof die niet vrij door onze aderen kan stromen. Ons lichaam heeft daar wat op gevonden. We maken een eiwit aan dat zich kapselt om het cholesterol waardoor het niet meer plakt en vrij kan stromen door onze aderen. Helaas maakt ons lichaam twee soorten transporteiwitten aan. Deze worden HDL en LDL genoemd. HDL= High Density Lipoproteïne, LDL= Low Density Lipoproteïne. Wat eigenlijk betekent: transporteiwitten met een sterke buitenkant en transporteiwitten met een poreuze buitenkant. De onderlinge verhouding tussen HDL en LDL is wederom genetisch bepaald en niet te beïnvloeden door voeding. LDL wordt het slechte cholesterol genoemd. Deze transporteiwitten zijn poreus en blijven daardoor plakken aan de aderwanden, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dus niet het cholesterol is slecht, maar het soort transporteiwit dat je lichaam gebruikt om het cholesterol door je aderen te vervoeren. Natuurlijk kan je zonder bloed te prikken niet weten of jouw cholesterolwaarden in orde zijn. Maar verkeer je in goede gezondheid (je hebt geen extreem overgewicht en je hebt geen ziektes), dan is het eten van een eitje per dag een welkome en zeker gezonde aanvulling voor je lichaam.

Kortom: eieren zijn voedzaam!