Het kerstdiner komt eraan! Ben jij dit jaar de aangewezen kok en heb je zin in een makkelijk kerstdiner dat er toch lekker sjiek uitziet? Wat ook nog een beetje gezond is? We hebben een gezond kerstdiner voor je bedacht waarvan je de recepten ook los kunt gebruiken voor je eigen samengestelde kerstdiner. Want toegegeven: met kerst hoeft niet álles gezond te zijn. Goede wijn, een zoet chocolade dessert misschien. Jij bent de kok! Maar wil je helemaal voedzaam gaan, dan is dit Voedzaam en Snel kerstdiner perfect voor jou. 

Gezond kerstdiner

Het voorgerecht ‘Torentjes van guacamole en rode biet’ is geïnspireerd op een salade uit ons boek ‘Gezond leven doe je zo!’: de avocado bietensalade op pagina 69. (Zoek je nog een kerstcadeautje? ;-p ) Je hebt hiervoor alleen vier kookringen of garneercirkels nodig, die je vind je in winkels als Blokker, Marskramer, Action en uiteraard ook op Bol.com. Bij het voorgerecht van dit kerstdiner krijg je al een verscheidenheid aan vitamines en mineralen binnen.

Het hoofdgerecht van dit makkelijke kerstdiner is ook lekker simpel, maar toch sjiek voor het oog. We hebben kipfilets gevuld met allerlei lekkers: champignons, groene peper, rode ui, Parmezaanse kaas, kerstomaatjes, verse basilicum en knoflook. Aan de ene kant super simpel, misschien had je er zelf niet aan gedacht om kip te gebruiken bij het kerstdiner, maar als je ze vult, er een leuke prikker insteekt en er groene asperges bij serveert: dan heb je een kerstwaardig hoofdgerecht! Natuurlijk kun je er nog iets bijmaken, zoete aardappel, pompoen uit de oven of gewoon verse krieltjes. Maar dat is absoluut niet nodig. En hoe fijn is het om is een keer niet rollend naar huis te gaan, maar goed gevuld (het is ook weer niet weinig, dit kerstdiner).

En dan: het toetje! Mangocakes met hangop en amandelschaafsel. Dit zijn halve mango havermout muffins met een schep hangop (of Griekse yoghurt), mango stukjes en amandelschaafsel. En de muffins zijn gemaakt van amandelmelk en een vanillestokje. We voegen geen suiker toe: de rijpe mango voegt genoeg fruitsuikers toe aan dit recept en ook de vanille geeft het een zoete beleving die je verwacht van een dessert. Zonder sugar rush of opgeblazen gevoel. 

Losse recepten van het kerstdiner

Wil je een los recept uit dit gezonde kerstdiner gebruiken? Bekijk dan het losse recept:

Het voorgerecht: Torentje van guacamole en rode biet

Het hoofdgerecht: Gevulde kipfilet met Parmezaan en basilicum

Het nagerecht: Mangocake met hangop en amandelschaafsel

Kerstdiner maken

En dan nu de keuken in! We hebben een lijstje gemaakt voor het complete kerstdiner. De recepten zijn goed voor een kerstdiner voor vier personen. Op een gezellige en gezonde Kerst!

Makkelijk en gezond kerstdiner

Zo maak je dit simpele en gezond kerstdiner voor 4 personen
40 min
1 uur
1 uur 40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Rode ui
  • 2 Avocado's
  • 1 snuf Zeezout
  • 1/2 tl Djinten - komijnzaad
  • 1 Limoen
  • 250 gr rode biet - voorgekookt
  • 100 gr Geitenkaas
  • 40 gr Pijnboompitten
  • 4 plakjes Ontbijtspek
  • 1 el Balsamico - paar druppels per bord
  • 4 kookringen
  • 200 gr Kastanje champignons
  • 1 Jalapeño peper - groene peper kan ook
  • 10 Kerstomaatjes
  • 12 blaadjes Basilicum - vers
  • 250 gr Kipfilet
  • 1 el Olijfolie
  • 1 teen Knoflook
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 1 klontje Roomboter
  • 350 gr Groene asperges
  • 1 Mango - goed rijp
  • 90 ml Amandelmelk
  • 1 Vanillestokje
  • 1 Citroen - biologisch
  • 75 gr Havermout
  • 1 snuf Zout
  • 10 gr Amandelschaafsel
  • 4 el Hangop - Griekse of Turkse yoghurt kan ook

Zo maak je het

  • Begin met de torentjes van guacamole en rode biet
  • Snipper een halve rode ui, snijd de avocado’s doormidden tot aan de pitten en lepel het vruchtvlees eruit, doe in een kom en prak fijn
  • Voeg het zeezout en de djinten eraan toe, snijd de limoen doormidden en knijp het sap uit boven de schaal
  • Meng alles goed door elkaar
  • Snijd de bieten in kleine blokjes, leg de kookringen op vier borden en verdeel de bietenblokjes over de ringen
  • Verdeel het avocado mengsel over de bieten
  • Verkruimel de geitenkaas over het bietenmengsel en druk zachtjes aan, plaats de borden in de koelkast (zo worden de torentjes steviger)
  • Bereid nu de gevulde kipfilets voor
  • Snijd de champignons en de groene peper in kleine stukjes (verwijder eventueel eerst de pitjes)
  • Snipper de rode ui, halveer de kerstomaatjes en snijd de basilicum fijn
  • Snijd de kipfilets horizontaal in en klap ze open als een vlinder, sla de kipfilets plat met de achterkant van een koekenpan, met wat keukenfolie tussen de kip en de pan
  • Bak de champignon, groene peper, rode ui en kerstomaatjes aan in de koekenpan met een beetje olijfolie
  • Snipper ondertussen de knoflook en verdeel dit op de ene helft van de kipfilets
  • Verdeel het mengsel over de kipfilets, voeg de Parmezaanse kaas toe en klap de filets dicht, steek ze goed dicht met prikkers of houten stokjes
  • Verwarm een klontje roomboter in de koekenpan en bak hierin de kipfilets ongeveer 4 minuten aan beide kanten krokant
  • Leg de kipfilets in een ovenschaal, dek af met keukenfolie en bewaar in de koelkast
  • Snijd de kontjes van de asperges, bewaar in de originele verpakking in de koelkast
  • Bereid nu de mangocakes voor
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Schil de mango, snijd de helft van het vruchtvlees in blokjes en prak (of gebruik een staafmixer) de andere helft in een kom tot moes
  • Doe de amandelmelk en het vanillestokje in een steelpan, plaats op laag vuur en blijf roeren, zodra het bijna kookt zet je het vuur uit, haal het vanillestokje uit de pam
  • Doe de amandelmelk in een kom, snijd het vanillestokje doormidden en schraap de binnenkant eruit, doe dit bij de melk (de buitenkant gebruik je niet meer)
  • Was de citroen goed en rasp de schil, doe een 1/2 theelepel citroenschil in de kom
  • Snijd de citroen doormidden en voeg een eetlepel citroensoep toe
  • Voeg een snufje zout toe en roer alles door elkaar, dek de kom af met folie en zet in de koelkast (de havermout voeg je nog niet toe!)
  • Als je gasten er zijn, kun je de gerechten verder bereiden, begin met de torentjes van guacamole en rode biet
  • Bak de pijnboompitten in een droge pan onder continu omschudden lichtbruin
  • Snijd de plakjes spek in de lengte doormidden en bak ze uit in de pan, leg ze op een velletje keukenpapier
  • Haal de borden uit de koelkast, verwijder eventueel wat bietensap met een stukje keukenpapier en til de ring voorzichtig omhoog
  • Strooi de pijnboompitjes over de borden, voeg wat druppels balsamico toe en leg op elk torentje twee plakjes uitgebakken spek
  • Begin nu aan de bereiding van de gevulde kipfilets
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Plaats de kipfilets in de ovenschaal 15 minuten in de oven, totdat ze helemaal gaar zijn
  • Doe de asperges in een pan met water, breng aan de kook en kook in ongeveer 8 minuten gaar, ze mogen een lichte bite hebben
  • Serveer de kipfilets op een bord met 1 prikker en de asperges ernaast
  • Je kunt nu de mangocakes afbakken/i]
  • Breng de oven op 180 graden
  • Schep de havermout door het beslag en verdeel dit over vier muffinvormpjes. Een flexibele vorm werkt goed, de vormpjes zijn halfvol
  • Bak de cakes 30 minuten in de oven
  • Bak ondertussen het amandelschaafsel lichtbruin in een droge pan onder continu omhalen
  • Schep de cakes uit de vorm, ze zijn smeuïg dus je moet ze er echt uitlepelen, leg ze op de dessertborden
  • Verdeel de mangostukjes over de borden en doe bij elke cake een lepel hangop, of Griekse yoghurt
  • Verdeel het amandelschaafsel over de toetjes

Tip

De voorbereiding kun je overdag al doen, zodat je meer tijd over hebt als je gasten er zijn
Print dit recept
Recept: Kerstdiner
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Jennifer

Nog meer gezonde kerstrecepten

We hopen dat jullie genieten van dit gezonde kerstdiner!
Wil je meer inspiratie opdoen? We hebben nog veel meer kerstrecepten gemaakt, je vindt ze hier.

En misschien vind je het ook leuk om je gasten een amuse te serveren, voorafgaand aan het kerstdiner?
We hebben drie voedzame amuse recepten voor je bedacht:  bekijk onze gezonde amuse recepten.

3x gezonde amuse