Je hoort het geregeld om je heen: “sh#!@$t, ik heb gisteravond gezondigd …” Iets eten dat we erg lekker vinden, maar waarvan we weten dat het niet zo goed of gezond voor ons is, noemen we zondigen. Je volgt een streng dieet dat eigenlijk niet vol te houden is of je wilt gezond eten, maar een bepaalde lekkernij kun je toch niet weerstaan …

Zondigen is een negatief woord

Zondigen is iets slechts. Voordat we het doen, voelen we eerst weerstand en twijfel. Want eigenlijk is het niet goed om dat stukje gebak te eten. Ik had met mezelf afgesproken om dat niet te doen. Maar, een keertje zondigen mag toch wel? Je eet het stukje gebak en voelt je eerst zalig, maar kort daarna volgt het schuldgevoel. Ik had het niet moeten doen, ik zou het niet doen! Ojee… ik heb gezondigd.

Je hebt dus maar een heel kort moment lol van het zondigen. Je voelt je ervoor en erna slecht. Die negatieve energie, dát is zonde!

Stop met zondigen, begin met genieten

Natuurlijk zijn bepaalde lekkernijen niet echt goed voor je, zit er veel suiker in of het levert je alleen maar loze calorieën op. Maar daarnaast, geeft iets wat je écht heel lekker vindt, je ook een goed gevoel. Als je er tenminste van kunt genieten, zonder schuldgevoel.

Als de basis van je eetpatroon goed is, dan is er ruimte om af en toe een uitstapje te maken. Met een paar regels voor jezelf, kun je door af en toe te genieten van een uitstapje, het binnen de perken houden en de basis goed houden. Wij noemen het daarom geen zondigen, maar een uitstapje maken. Geniet van die lekkernij, maar met mate. Zo is een gezond eetpatroon voor altijd vol te houden en hoef je dus ook niet bang te zijn voor het jo-jo effect. Iets wat naar ons idee onvermijdelijk is met een crashdieet: nadat je de gewenste kilo’s bent afgevallen, ga je weer eten zoals je voorheen deed en kom je dubbel zo hard aan. Wil je gezond afvallen en op gewicht blijven ? Pas je eetpatroon dan aan, voor altijd.

Genieten met mate – tips van Jennifer & Sven:

  • Zorg dat je voedzaam ontbijt en luncht: een complete maaltijd zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt in een snack
  • Eet alleen ‘minder gezonde’ dingen die je écht lekker vindt. Het moet het waard zijn: want het voed je waarschijnlijk niet echt, het zijn loze calorieën, of het is gewoon niet zo heel erg gezond. En iets ‘slechts’ eten wat je niet echt lekker vindt, dat geeft een rotgevoel
  • Ontdek wat je écht lekker vindt. Als je het meeste suiker schrapt uit je eetpatroon, dan zul merken dat je suikerbehoefte afneemt en je geen flauwe momenten meer hebt. Je suikerspiegel wordt stabieler en de sugarcraving neemt af of verdwijnt helemaal
  • Geniet volop van je uitstapje, ook nadat je het hebt gegeten en voel je niet schuldig! Stel je voor: een Italiaans chocoladeijsje opeten en je daarna ook nog ongelofelijk slecht voelen. Wat een zonde …
  • Wees niet té streng voor jezelf: je moet je goed voelen bij je nieuwe leefstijl. Jezelf alles ontzeggen: dat houd je simpelweg niet vol
  • Leg jezelf een limiet op: geniet met mate. Elke dag uitstapjes maken … dat kun je geen uitstapje meer noemen
  • Leer nee zeggen. Wijs traktaties op je werk of op een verjaardag af als je het niet écht lekker vindt. Ze wennen er vanzelf aan en zullen je op den duur alleen maar bewonderen. Of om tips vragen ;-)
  • Stop eerder. Als je stopt met eten als je vol zit of misselijk bent, dan heb je duidelijk te veel gegeten. Leer je grenzen kennen: stop met eten als je eigenlijk nog wel meer lust. Na een tijdje heb je toch een voldaan gevoel. Denk aan de ouderwetse frituuravond: wie wil er nog een portie friet? Iedereen wil wel, maar als de friet eenmaal gebakken is, zit iedereen eigenlijk toch vol. Het duurt even voordat je lichaam het seintje afgeeft, dat je genoeg hebt.

Ben je benieuwd naar onze uitstapjes? Nou vooruit dan. Dit zijn de minder gezonde dingen die wij echt heel lekker vinden, en daarom soms gewoon eten. Als een uitstapje, waar we volop van genieten en ons niet schuldig om voelen na afloop. Hoe vaak we zo’n uitstapje maken? Dat hangt af van hoe tevreden we zijn met ons gewicht en onze gezondheid. We hebben een streefgewicht en soms zit je daar een paar kilo boven. Dat is niet erg, maar we gaan altijd weer terug naar het streefgewicht. En dan schrappen we tijdelijk de uitstapjes. Een strenge periode, zeg maar. Maar in een periode van veel sporten, mag er best wel eens een uitstapje gemaakt worden.

Onze uitstapjes, waar we heel af en toe écht van genieten!

– Een ciabatta met allioli
– Een bruin biertje
– Verse friet van Jean Paul Ladage
– Een zelf gemaakte kaasfondue gemaakt met verse kazen, witte wijn en kirsch met als dip: fruit en groente, stokbrood en plakken worst
– Risotto á la Sven (dit eten we echt zelden want we krijgen er een opgeblazen gevoel van, door de grote hoeveelheid koolhydraten)
– Gebakken kibbeling met ravigotte saus
– Melkchocolade (maar dan wel van Tony Chocoloney!)
– Een verse Italiaanse pizza

En je kunt ook gezond snacken :-)

Vergeet niet dat er genoeg voedzame snacks zijn, wat je niet eens als een uitstapje hoeft te zien. Een stukje hele pure chocolade of een handje nootjes passen prima in een gezond eetpatroon. En er staan natuurlijk genoeg heerlijke recepten op onze website. Denk aan onze suikervrije cupcakes van amandelmeel, of onze feestelijke toastjes van komkommer, brie en gerookte zalm

Meer gezonde snacks