We hebben een super simpel en gezond recept bedacht met broccoli: broccoli met brie en zongedroogde tomaatjes. De twee heerlijke smaakmakers fleuren de broccoli lekker op.

Dit recept met broccoli en brie is niet saai, maar heerlijk, voedzaam én snel! Broccoli is erg gezond, het bevat super veel vitamines en mineralen waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C en E, plus de mineralen mangaan, kalium, molybdeen, fosfor, magnesium, seleen, zink, ijzer … Het is een indrukwekkend rijtje :-). Omdat we al deze goede stofjes graag willen behouden, stomen we de broccoli. Als je groenten lang kookt, gaan een hoop voedingsstoffen verloren. Je kunt de broccoli ook kort blancheren, breng het water dan eerst aan de kook en kook de roosjes vervolgens maximaal 3 minuten. Ze zijn dan nog lekker knapperig. Ga je voor stomen? Zet dan een pan met een bodempje water op het vuur en breng aan de kook. Leg een zeef (gebruik geen plastic zeef) met de broccoli roosjes erin in de pan (ze mogen niet in het water liggen) en sluit af met een deksel. Laat de broccoli in maximaal 5 minuten gaar stomen.

Broccoli met brie en zongedroogde tomaatjes

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Broccoli
  • 150 gr Brie
  • 8 Zongedroogde tomaatjes
  • Peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Zet een pan met een bodempje water op het vuur en breng aan de kook
  • Snij de broccoli in roosjes en leg in een zeef in de pan, de broccoli mag niet onder water staan (gebruik geen plastic zeef!)
  • Sluit de pan af met een deksel (het is niet erg als er een kier tussen zit) en laat de broccoli in maximaal 5 minuten gaar stomen
  • Snij ondertussen de brie in plakken en vervolgens in korte strookjes
  • Haal de broccoli van het vuur en laat even afkoelen (zo'n 5 minuutjes)
  • Verdeel de broccoli over twee borden, strooi de stukjes brie er overheen en leg op ieder bord 4 zongedroogde tomaatjes
  • Strooi wat vers gemalen peper over de broccoli

Tip

Wist je dat broccoli oorspronkelijk uit Turkije komt dat toen nog klein Azië heette. Broccoli wordt tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en in de warme maanden van het jaar ook in Nederland, Frankrijk en België. Broccoli bevat van alle groente het meeste glucosinolaat, er wordt momenteel grootschalig onderzoek gedaan naar de kankerremmende effecten van deze stof.
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer