Ik heb een super lekkere ovenschotel gemaakt! Ik heb hem een Mexicaanse ovenschotel genoemd omdat ik hem wel een beetje Mexicaans-achtig vind met de mais, het gehakt, de bonen en de tomaten.

Deze ovenschotel is ontstaan met restjes uit de kast en de koelkast. Ook met weinig producten kun je een voedzame maaltijd op tafel zetten. De truc is voldoende voedzame producten in je kast en de vriezer hebben liggen die langer houdbaar zijn en die je aanvult als je ze hebt gebruikt. Zo kun je dus ook iets voedzaams op tafel zetten als je koelkast bijna leeg is en je nog geen boodschappen hebt gedaan. Toen ik dit recept bedacht, had ik slechts verse trostomaten, een zoete aardappel, een bakje crème fraîche en een restje geraspte kaas liggen. Ik voegde daar gehakt uit de vriezer, een rode ui, een teentje knoflook, mais-, rode kidneybonen- en tomatenblokjes uit blik aan toe. En natuurlijk wat gedroogde kruiden. Omdat ik de blikjes helemaal op wilde maken, werd het recept iets te veel voor twee personen, het is voldoende voor drie personen. Maar ben je met zijn tweeën, dan kun je wat overblijft van deze ovenschotel ook de volgende dag opeten als onderdeel van je lunch, of in de avond.

Er zijn verschillende soorten zoete aardappel in verschillende kleuren. Wij hebben in dit ovenschotel recept zoete aardappel gebruikt met een roze schil en een lichte binnenkant. 

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

15 min
20 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr gehakt - rund
  • 300 gr Mais - 300 gram
  • 310 gr Rode kidneybonen - 310 gram
  • 200 gr Trostomaten
  • 1 blik Tomatenblokjes
  • 450 gr Zoete aardappel
  • 1 Rode ui
  • 1 teen Knoflook
  • 200 gr Crème fraîche
  • 75 gr Jonge kaas - geraspt
  • 1 tl Chilipoeder
  • 1 tl Kerriepoeder
  • Peper - naar smaak
  • Zeezout - naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes
  • Spoel de aardappelplakjes af en kook ze drie minuten met een beetje zeezout
  • Laat de kidneybonen en de mais uitlekken in een vergiet
  • Snijd de ui in halve ringen en bak deze samen met het gehakt
  • Snijd ondertussen de knoflook fijn
  • Giet eventueel vet van het gehakt af en voeg de tomatenblokjes uit blik en de knoflook toe, laat dit drie minuten zachtjes pruttelen
  • Snijd ondertussen de trostomaten in blokjes
  • Hussel alle ingrediënten behalve de aardappelplakjes en de geraspte kaas door elkaar en maak het op smaak met peper en zeezout
  • Doe de helft van het mengsel in een ovenschaal
  • Leg hier de helft van de aardappelplakjes op en schep nu de rest van het mengsel in de schaal
  • Leg de andere helft aardappelplakjes erop, strooi de geraspte kaas er overheen en strooi nog een klein beetje chilipoeder over de kaas
  • Plaats de ovenschotel 20 minuten in de oven en zet eventueel de laatste vier minuten de grillstand van de oven aan voor een knapperig korstje
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Porties: 3
Door: Jennifer