Aan de twee tomatenplanten in de tuin rijpen in het warme najaarszonnetje de laatste trossen tomaten van het jaar. Nog zo’n 2 kilo hangtĀ prachtig en diepĀ rood kleurend te wachten tot ik ze ga oogsten. T’is bijna zonde om ze te plukken, maar wetende dat de tomatenplant er over twee weken als een hopeloos stukje tuinafval bij ligt moeten ze eraf. En daar sta je dan, met ruim 2 kilo heerlijke tomaten in je handen. Wat ga ik er mee doen? Tomatensoep maken natuurlijk.

Verse tomatensoep is het lekkerst

Echt waar! Wat de verpakkingen van zakken, potten en blikken met soep je ook willen laten geloven, zelf je soep maken is altijd lekkerder. En helemaal als je ze vijf minuten geleden geoogst hebt. Het maken van verse tomatensoep is wel wat meer werk dan het opwarmen van soep uit blik, maar toch staat het gerecht binnen een half uur op tafel. De verse tomatensoep van dit recept hebben we lekker dik en stevig gemaakt. Zo vult hij enorm en is de hoeveelheid groente het grootst.

Verse tomatensoep is gezond

Er wordt weleens gezegd dat tomaten niet gezond zijn omdat ze van de nachtschadeplant komen. Onrijpe tomaten bevatten de stof tomatine. Deze stof beschermt de tomaat tegen ziekteverwekkers en insecten maar is giftig voor mensen. Tomatine verdwijnt echter uit de tomaat terwijlĀ hij rijpt. Zodra de tomaat dieprood van kleur is, is de tomatine volledig afgebroken en zijn de vruchten veilig om te eten. Rijpe tomaten zijn juist heel erg gezond. Ze bevatten naast veel vitamines en mineralen de bijzondere stof lycopeen. Lycopeen beschermt de huid tegen verbranding door de zon. Een interessant onderzoek van de universiteit van Newcastle heeft twee groepen mensen blootgesteld aan UV-straling. De ene groep at een lycopeen vrij dieet en de andere groep at een lycopeen rijk dieet. Het bleek dat de personen die veel lycopeen aten, tot 33% beter beschermd waren tegen UV-straling.

Door het koken van de tomaten, zoals in deze soep, bevorder je de biologische beschikbaarheid van lycopeen. Dit betekent dat lycopeen door het verwarmen beter kan worden opgenomen door je lichaam waardoor je meer van deze gezonde stof binnenkrijgt.

Verse tomatensoep met rozemarijn

30 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 5 kg Tomaten
  • 3 tenen Knoflook
  • 3 Uien
  • 3 takjes rozemarijn - vers
  • 350 ml Water
  • 2 el Bouillonpoeder
  • 1 el Olijfolie

Zo maak je het

  • Breng een pan met water aan de kook
  • Kerf de tomaten kruislings in en leg ze in het kokende water totdat de huid gaat omkrullen
  • Doe de tomaten vervolgens in een bak met koud water
  • Je kunt nu het velletje gemakkelijk verwijderen
  • Snipper de ui en fruit deze op matig vuur
  • Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, verwijder het harde gedeelte van het steeltje
  • Snijd de knoflook fijn, haal de blaadjes van de rozemarijn en hak deze fijn
  • Doe de knoflook, de rozemarijn en de tomaten bij de ui en schep alles door elkaar
  • Bak voor 2 minuten op matig vuur
  • Voeg het water en de boullionpoeder toe, breng aan de kook, en kook voor 10 minuten met de deksel van de pan
  • Pureer met een staafmixer totdat de grote stukken eruit zijn en je een mooie en stevige soep hebt
Print dit recept
Recept: Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven