Zou het dan toch nog een beetje winter worden? Met dit echte winter recept in ieder geval wel. Dit heerlijke winterse recept is eigenlijk ontstaan uit leftovers omdat we te laat waren met de boodschappen.

Voor deze ovenschotel gebruiken we kruidnagel en kaneel. Vooral kruidnagel is een echt winterkruid. De kruidnagel komt oorspronkelijk van de Molukken. De nog dichte koppen van de kruidnagelboom worden geplukt en gedroogd. De kruidnagels worden meestal niet opgegeten, maar gebruikt tijdens het stoven van bijvoorbeeld vlees. Wij eten de kruidnagels lekker wel op ;-) We hakken ze fijn, mengen ze met kaneel en nootmuskaat en een heerlijk winters aroma ontstaat. Dit winter recept maken we verder met gehakt, spek, kastanjechampignons, wortel, appel, ui en nog veel meer lekkers. Kortom een heerlijke voedzame wintermaaltijd.

Winter recept | Ovenschotel met kruidnagel en kaneel

35 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 250 gr Gehakt - rund
  • 200 gr Wortel
  • 100 gr Kastanjechampignons
  • 2 tenen knoflook
  • 1 Ui
  • 1 Appel
  • 100 gr Jonge kaas - geraspt
  • 2 tl Kaneel
  • 2 Kruidnagels
  • 1 tl Nootmuskaat
  • Peper - naar smaak
  • 2 el Olijfolie

Zo maak je het

  • Zet een pan met een paar cm water op het vuur
  • Snij de wortel en kook deze in 8 minuten totdat ze zacht zijn, laat ze daarna goed uitlekken
  • Snipper de ui, snij de champignons in plakjes, hak de knoflook fijn
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Bak de ui en de knoflook in een koekenpan totdat de uien glazig worden
  • Voeg het gehakt toe en kort daarna de champignons
  • Snij de appel in blokjes, hak de kruidnagel fijn of vermaal in een vijzel
  • Draai het vuur laag zodra het gehakt bijna rul is (niet te gaar bakken want het gaat nog in de oven)
  • Voeg de kruiden, de appel en de wortel toe aan het gehakt en schep door elkaar
  • Voeg wat peper toe
  • Giet het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas
  • Zet de oven op de gril stand, plaats de ovenschaal in het midden van de oven voor ongeveer 5 minuten (totdat de kaas goudbruin gekleurd is)
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven