Witlof is een frisse, licht bittere groente die je prima rauw kan eten in een salade. Het voordeel van groente rauw eten, is dat alle vitamines en mineralen optimaal bewaard blijven.

In deze witlof salade voegen we appel, kaneel en rozijnen toe. Die drie zoete ingrediënten heffen het bittere van de witlof een beetje op. Als verrassend ingrediënt gebruiken we een Spaanse peper, die geeft deze witlof salade pit. Vergeet niet de pitjes uit de peper te verwijderen, anders krijg je wel heel veel pit! Wij spoelen de peper ook nog even af. Ben je bang dat het te pittig wordt? Begin dan met een halve, afgespoelde peper en proef eerst voordat je meer peper toevoegt. Wij zijn dol op de combinatie van een beetje pittigheid en zoetigheid. Het tovert een saaie, licht bittere witlof om tot een verrukkelijke salade! Dus wil je witlof eens anders eten dan uit de oven met een plakje kaas en ham, probeer dan deze gezonde salade van witlof met appel en kaneel.

Voedingswaarde van witlof

Witlof bestaat voor 95% uit water. In de overige 5% bevinden zich de vitamines: B1, B2, B6, B11, en C en de mineralen: kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink, natrium en jodium. Daarnaast bevat witlof luteïne. Deze stof kleurt de toppen van de bladeren geel. Luteïne is belangrijk voor onze ogen en speelt een rol bij de vruchtbaarheid van vrouwen. Luteïne wordt ook gebruikt om andere voedingsmiddelen geel te kleuren. Het wordt dan aangeduid op de verpakking als E-161b.

Voor de liefhebber van witlof nog een paar recepten met witlof die we eerder maakten: witlof salade met fruit, vooral lekker in de zomer, of witlof salade met kerrie en cottage cheese. Toch maar warme witlof? Probeer witlof uit de oven met appel en walnoten of kip met kokos, witlof en appel uit de wok!

Witlof salade met appel en kaneel

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 stronken Witlof
  • 2 Appels
  • 1 Spaanse peper
  • 100 gr Rozijnen
  • 10 gr Peterselie - vers
  • 1 tl Kaneel
Voor de dressing
  • 3 el Yoghurt - volle
  • 1 el Olijfolie
  • 1 tl Kaneel
  • 1/2 tl Knoflookpoeder
  • Peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Snij de witlof doormidden, verwijder de harde kern en snij in stukjes
  • Snij de Spaanse peper doormidden, verwijder de pitjes en zaadlijsten, spoel hem af en snij de peper in kleine stukjes
  • Schil de appel, verwijder de klokhuizen en snij in blokjes
  • Snij de peterselie klein
  • Meng de witlof, appel, rozijnen, Spaanse peper en peterselie in een schaal
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een klein schaaltje en roer door de salade
  • Verdeel de salade over twee borden en strooi en nog een beetje kaneel overheen
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven