Vers van de visboer: 2 kilo Zeeuwse mosselen. Bij het kopen ervan loopt het water me in de mond! Dit gaat smullen worden. Meteen schieten de recept-ideeën door mijn hoofd. Ik heb in Brugge een keer mosselen met anijs gegeten, verrukkelijk waren ze. Die ga ik ook maken. Maar dan met extra veel lekkere verse groente erbij en een overheerlijke avocado yoghurt dip met verse knoflook en peterselie. Kan het nog lekkerder en gezonder!

Mosselen zijn gezond

De mossel is een gezond diertje. In tegenstelling tot veel vis bevat de mossel vrijwel geen vet, slechts 1%.  Een deel hiervan is onverzadigd en een deel verzadigd. Wel bevat de mossel veel eiwitten, ruim 17 gram per 100 gram en een hele lading vitamines en mineralen. De mossel is in het bijzonder rijk aan de vitamine B12. Deze in water oplosbare vitamine is in ons lichaam nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een grote rol bij het onderhouden van ons zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 wordt gelinkt aan neerslachtigheid, moe zijn en depressiviteit. Mosselvlees bevat per 100 gram ruim 19 microgram vitamine B12. 1 kilo mosselen bevat ongeveer 400 gram mosselvlees dat goed is voor 76 microgram vitamine B12. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt slechts 2,8 microgram. Gelukkig kan ons lichaam het overschot aan vitamine B12 prima opslaan en bewaren voor later. Met het eten van mosselen vul je de B12 voorraad goed aan. (bron: mosselen.nl, wikipedia, voedingscentrum.nl, voedingswaardetabel.nl)

Bereiding van mosselen

Er zijn tal van manieren om mosselen te bereiden. De recepten zijn eindeloos. Onze voorkeur gaat uit naar de meest makkelijke en gezondste manier: kort koken/stomen. Op deze manier blijven vrijwel alle voedingsstoffen behouden en benut je alle vitamines en mineralen optimaal. De heerlijke avocado yoghurt dip die we bij dit recept maken is niet alleen heel erg lekker maar ook super gezond. De avocado zorgt ervoor dat je sausje een mooie structuur krijg. Avocado bevat veel onverzadigde vetten en helpt hiermee het slechte LDL-cholesterol verlagen.

Hoe eet je mosselen

Het eten van mosselen is leuk en gezellig. Haal een mossel uit een schelp met een vork of je handen en gebruik deze lege schelp als knijper om de andere mosselen uit hun schelp te trekken. Even door de lekkere avocado dip heen halen en smullen maar. Ook de groente kun je prima eten met een schelp als knijper/grijper. Een kilo mosselen per persoon is samen met de groente en de avocado dip een volwaardig avondmaal. Patat of brood erbij serveren is wat ons betreft niet nodig.

Win een mosselpakket

Wat weet jij allemaal van mosselen? Op Mosselen.nl kun je jouw kennis testen en daarmee iedere week kans maken op het ‘Bewust Genieten’ Mosselpakket. Leuk toch! En iedereen die meedoet ontvangt gratis een digitaal mosselreceptenboekje.

 – Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer – 

Zeeuwse mosselen met avocado yoghurt dip

15 min
20 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 kg Mosselen
  • 250 gr Prei
  • 1 Ui
  • 200 gr Wortel
  • 2 stengels Bleekselderij
  • 2 blaadjes Laurier
  • 3 tl Gemalen anijszaad
  • 2 tenen Knoflook
  • 7 gr peterselie - vers
  • 1/2 tl Zeezout
  • 1/2 tl Peper
  • 350 ml Water
  • 1 scheutje Olijfolie
  • 1 Avocado
  • 3 el yoghurt - halfvol
  • 2 el Mayonaise
  • 2 tenen Knoflook
  • 5 gr Peterselie - vers
  • 1 Citroen
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Spoel de mosselen goed af in een vergiet om eventuele zandresten te verwijderen
  • Leg de mosselen in een teiltje of een emmer en vul deze met koud water totdat de mosselen onder staan
  • Snijd de prei, wortelen en bleekselderij in dunne ringen/plakken en spoel ze af. Pel de ui en de knoflook en snijd deze in dunne ringen en plakjes, hak de peterselie fijn (bewaar een beetje peterselie voor de garnering)
  • Verwarm de olijfolie in een grote pan of een mosselpan en bak hierin ongeveer 2 minuutjes de groente en de kruiden die je net hebt gesneden
  • Tik ondertussen met de bolle kant van een lepel op de schaal van mosselen die nog niet gesloten zijn
  • Voeg het water toe aan de groente, het anijszaad en het peper en zout en breng het aan de kook. Laat het zachtjes koken met het deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten
  • Maak ondertussen de dip
  • Snijd de avocado met een scherp mes rondom in tweeën en draai de helften van elkaar af. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Doe het in de keukenmachine of in een kom voor de staafmixer
  • Pel de tenen knoflook en voeg samen met de yoghurt, de mayonaise, de peterselie en het peper en zout toe aan de avocado
  • Knijp het sap van een citroen uit en voeg dit ook toe
  • Pureer alles totdat je een mooie lichtgroene dip hebt
  • Verder met de mosselen
  • Controleer de mosselen. Als ze een klein beetje open staan is het niet erg maar mosselen die volledig open blijven staan zijn dood. Die verwijder je. De dichte mosselen doe je in de pan bij de groente
  • Zet het vuur hoog en laat ze met het deksel op de pan 3 minuten koken
  • Haal de pan van het vuur en schud de mosselen om zodat de groentes goed verdeeld zijn
  • Plaats de pan voor 10 seconde terug op het vuur, haal het deksel van de pan
  • Zijn de schalen geopend dan zijn ze klaar, zo niet, laat ze dan nog een minuutje langer op het vuur staan
  • Serveer de mosselen direct met de avocado dip
  • Eventuele mosselen die nog dicht zijn kun je niet eten
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Diner, Hoofdegerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Betaald artikel