Als we een nieuwe cake, taart of koekjes bakken, dan voegen we daar nooit pure suiker aan toe. We zoeken naar een product dat van zichzelf (fruit)suiker bevat Ć©n een goede portie gezonde stofjes bevat. Heel vaak komen we dan uit bij banaan, maar dit keer wilde ik dat eens anders doen. Banaan prakt makkelijk en is goed plakkerig, ideaal voor het bakken van een smeuĆÆge cake. Maar niet iedereen houdt van banaan en sommige mensen zijn er zelfs allergisch voor.Ā 

Ik heb gekozen voor drie fris zoete appels! Ze geven een beetje zoetigheid, zijn niet overheersend en voegen ook nattigheid toe. Verder gaan er een paar zachte dadels en gedroogde vijgen in deze amandelcake. Ook zij geven de cake voldoende zoetigheid zodat gebruik van geraffineerde suikers, siroop of bloesemsuiker niet nodig is. De basis voor deze appel-choco amandelcake bestaat uitĀ amandelmeel en eieren. Super voedzaam en verzadigend. Je kunt een plakje van deze amandelcake dan ook prima als onderdeel van je lunch gebruiken. Dat is weer eens wat anders! Of als voedzame middagsnack bij een kopje thee.

Maar de amandelcake is nog niet compleet: we maken hem af met pecannoten en hele pure chocolade. Met 86% cacao om precies te zijn! Maar je kunt natuurlijk een nog puurdere variant gebruiken, of een iets minder pure variant. Bedenk wel: hoe minder puur: hoe meer suiker er in je chocolade zit.

De appel-choco amandelcake gaat 65 minuten in de oven, maar in die tijd kun je allerlei andere dingen doen ;-p
Het maken van het beslag is zo gepiept. Het is leuk om deze voedzame cake op een zondag te maken, bewaar hem in een afgesloten bakje en je hebt er in de week die volgt ook nog plezier van. Wat ook leuk is, je huis gaat er heerijk van ruiken. Geniet ervan!

Appel-choco-amandelcake

Een plakje amandelcake met stukjes pure chocolade, hmmmm!
15 min
1 uur 5 min
1 uur 20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 3 Appels
  • 50 gr Verse dadels
  • 50 gr Gedroogde vijgen
  • 50 gr Pecannoten
  • 55 gr Pure chocolade - 86% cacao
  • 3 Eieren
  • 150 gr Amandelmeel
  • 1/2 tl Zout
  • 1 tl Bakpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Schil de appels, snijd ze doormidden, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukken
  • Ontpit de dadels en snijd de steeltjes van de vijgen
  • Vermaal de appel, dadels en vijgen in een keukenmachine en doe het mengsel in een schaal
  • Hak de pecannoten grof en de chocolade in kleine stukjes
  • Klop de eieren luchtig en meng dit door het appelmengsel
  • Voeg het amandelmeel, zout, bakpoeder, de noten en chocolade toe aan het appelmengsel en meng goed door elkaar
  • Leg een vel bakpapier in een cakeblik en schep daar het beslag in, verdeel goed
  • Bak de cake in 65 minuten gaar in de oven (let er op dat de bovenkant niet te donker kleurt. Leg er al het nodig is een velletje aluminiumfolie overheen voor de laatste 10 minuten)
  • Til de cake uit het bakblik met het bakpapier en laat afkoelen op een rooster
Print dit recept
Recept: Cake
Keuken: Hollands
Porties: 10
Door: Jennifer