Een goede volkorenboterham beleggen we graag met lekkers. In dit geval met zelf gemaakte bonenspread. Bonen lenen zich perfect voor het maken van gezond broodbeleg, je kunt grenzenloos variëren met elke exotische boon die je te pakken krijgt. Wij hebben onze 3 favoriete recepten voor je op een rijtje gezet.

Bonen zijn gezond!

Brood eten we niet elke dag, variatie vinden we het belangrijkste, we wisselen daarom graag meerdere malen per week de broodmaaltijd in voor een stevige salade. Als er dan brood op het menu staat, dan beleggen we dit graag zo gezond mogelijk. Bijvoorbeeld met een van deze drie bonenspreads. Bonen zijn namelijk rijk aan vezels, die belangrijk zijn voor een goede darmfunctie. Bonen zijn een bron van eiwitten, bonen bevatten veel B-vitamines en mineralen zoals ijzer. De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het jaar van de boon en dat vinden wij helemaal niet zo’n gek idee!

  • Wist je trouwens dat bonen uit blik, pot of gedroogd allemaal even gezond zijn? Voor het gemak kun je dus prima bonen uit blik gebruiken. Deze zijn zacht en laten zich gemakkelijk tot een heerlijke spread verwerken.
  • Wist je dat er meer dan 1000 verschillende soorten bonen bestaan! Wij gebruiken voor de spreads kikkererwten, linzen en cannellini bonen van Bonduelle. De bonen van Bonduelle smaken heerlijk en zijn van goede kwaliteit, ze kunnen onverwarmd direct uit het potje gegeten worden of gebruikt worden om er een lekkere bonenspread mee te maken.
  • De ecologische voetafdruk van bonen is laag. Kies je voor bonen dan zorg je ook nog eens goed voor onze planeet.

Over de bonenspread recepten

Voor het maken van de recepten heb je een keukenmachine nodig. Bewaar de spreads in een afgesloten potje in de koelkast. Je kunt de zelf gemaakt bonenspreads drie dagen bewaren. Het kan zijn dat de spread wat gaat uitdrogen, roer er dan een klein scheutje olie doorheen voordat je het op je brood smeert.
Wil je nog meer variëren met exotische bonen, kijk dan eens in het schap van Bonduelle in je supermarkt en laat je verrassen. Gebruik bijvoorbeeld eens borlotti bonen, reuzenbonen of black eyed bonen om je bonenspread mee te maken of gebruik deze bonen in een lekkere salade of ovenschotel of stoofpot of …

Pittige bonenspread van linzen

5 min
5 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 310 gr Linzen
  • 1/2 Rode ui
  • 20 Zwarte olijven - ontpit

Zo maak je het

  • Stop alle ingrediënten in de keukenmachine
  • Draai het tot een mooie massa, er mogen nog grove stukjes in zitten
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Betaald artikel

Romige bonenspread van kikkererwten

Maak eenvoudig je eigen spread voor op een volkoren boterham
5 min
5 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 320 gr Kikkererwten
  • 5 Zongedroogde tomaatjes
  • 1 el Mayonaise
  • Vers gemalen peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Stop alle ingrediënten in de keukenmachine
  • Draai het tot een mooie massa, er mogen nog grove stukjes in zitten
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Betaald artikel

Frisse bonenspread van cannellini bonen

5 min
5 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 350 gr Cannelini bonen
  • 1 Rode biet - voorgekookt
  • 70 gr spekblokjes
  • peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Bak de spekjes krokant en laat ze uitlekken en afkoelen op een velletje keukenpapier
  • Stop alle ingrediënten in de keukenmachine
  • Draai het tot een mooie massa, er mogen nog grove stukjes in zitten
Print dit recept
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Betaald artikel

– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer