Soep met verse groente is een goede manier om veel verschillende soorten groentes binnen te krijgen. Deze gezonde maaltijdsoep met kip bereiden we net wat anders dan gewone groentesoep of kippensoep. De groentes koken we maar kort mee en blijven hierdoor lekker knapperig en behouden bijna alle voedingsstoffen.

Hieronder lees je een vertaalde samenvatting (bron) van de EngelseĀ University of Warwick. Zij hebben onderzoek gedaan naar de kankerremmende stoffen in groentes en het afnemen daarvan in verhouding tot de kooktijd:

De kankerremmende eigenschappen van broccoli, spruitjes, bloemkool en andere Brassica-soorten gaan grotendeels verloren wanneer je de groente te lang kookt. Dat hebben chemici van de universiteit van Warwick (Engeland) proefondervindelijk vastgesteld. De anti-kankerwerking wordt veroorzaakt door een relatief hoog gehalte aan glucosinolaten. Het menselijk lichaam zet die om in isothiocyanaten, die op verschillende manieren zowel het ontstaan als de groei van tumoren afremmen. De onderzoekers hebben nu verse groente gekocht en die volgens beproefd Engels recept gedurende 30 minuten tot moes gekookt. Na afloop was 77 procent van de glucosinolaten uit de broccoli verdwenen. Bij spruitjes, bloemkool en groene kool was het respectievelijk 58, 75 en 65 procent. Twintig minuten stomen, drie minuten magnetron of vijf minuten roerbakken leidde juist niet tot een significante afname van het glucosinolaatgehalte. Zeven dagen opslag bij kamertemperatuur of in de koelkast maakte eveneens weinig uit.

Een lekkere maaltijdsoep maken is een fluitje van een cent. Met dit maaltijdsoep recept zet je snel een gezonde maaltijd op tafel. Wil je er een vegetarische maaltijdsoep van maken? Laat dan de kip weg uit dit recept en voeg wat meer groente toe.

Gezonde maaltijdsoep met verse groenten en kip

40 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 3 l Water
  • 400 gr Kipfilet
  • 250 gr Prei
  • 250 gr Haricots verts
  • 500 gr Bloemkool
  • 250 gr Broccoli
  • 200 gr Wortel
  • 250 ml Slagroom
  • 3 l Bouillon
  • 1 Spaanse peper

Zo maak je het

  • Vul een soeppan met het water, voeg de bouillonpoeder toe en breng aan de kook
  • Snij de kipfilet in kleine blokjes en voeg direct toe aan de bouillon (dat waarschijnlijk nog niet kookt)
  • Snij alle groente in stukjes en was grondig
  • Voeg de groente toe aan de soep zodra de bouillon kookt en laat 2 minuten meekoken
  • Haal de pan van het vuur voeg de slagroom toe en ga kort met de staafmixer door de soep heen (zodat er grove stukken in blijven zitten)
Print dit recept
Recept: Soep
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven