Recent was het Nationale Pannenkoekdag. Het doel van deze dag ‘ouderen in het zonnetje zetten’ is natuurlijk heel leuk, maar het klassieke pannenkoeken recept zoals we dat allemaal kennen, is niet echt voedzaam. Wij voelden ons uitgedaagd om een voedzame variant van de pannenkoek te maken. Het kostte een paar mislukte pannenkoekjes, maar we hebben de juiste hoeveelheden weten te vinden :-). Voor dit voedzame pannenkoeken recept gebruiken we amandelmeel, gebroken lijnzaad, ei en melk. We hebben de pannenkoekjes belegd met zoete appel, spek en kaas. Maar je kunt er natuurlijk ook banaan of cranberries op doen, of bestrooi je appelpannenkoek met wat kaneel of geraspte kokos. Super lekker en voedzaam! Let op: deze pannenkoeken van amandelmeel vullen veel meer dan de standaard pannenkoek van meel.

Gezonde pannenkoeken van amandelmeel

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 70 gr Amandelmeel
  • 2 Eieren
  • 1 el Gebroken lijnzaad
  • 200 ml Melk
  • 1 snufje Zout
  • 1 Appel
  • 2 plakjes Ontbijtspek
  • 1 handje jonge kaas - geraspt
  • Roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

  • Meng amandelmeel, eieren, melk, lijnzaad en zout in een kom, kluts goed met een garde totdat je geen klontjes meer ziet
  • Schil de appel, snij in vieren, verwijder het klokhuis en snij de partjes in dunne halve maantjes
  • Verwarm een klontje boter in een kleine koekenpan op middelhoog vuur (met een kleine koekenpan gaat het omgooien van de pannenkoeken een stuk makkelijker dan in een grote pan)
  • Giet rustig een soeplepel beslag in de pan
  • Beleg je pannenkoek direct met beleg naar keuze: stukjes appel, spek, kaas of bijvoorbeeld banaan
  • Gooi de pannenkoek om als de onderkant lichtbruin en stevig is
  • Bak de andere kant ook goudbruin en leg op een bordje
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer