We hebben een heerlijk papaya salade recept bedacht met rucola, avocado, pijnboompitten en pittige oude geitenkaas! De papaya is een heerlijke vrucht die voor veel mensen onbekend is, terwijl hij toch meestal in de supermarkt ligt.

Zoek de papaya eens op in de supermarkt, peuzel hem op als snack of maak er deze heerlijke papaya salade van, je zult het vast heerlijk vinden. Bovendien is papaya een gezonde vrucht met veel kalium en vitamine C, maar het bevat ook calcium, natrium, fosfor, ijzer, bètacaroteen en vitamine B1 en B2. En dan bevat het ook nog de stoffen agrimine, carpaïne en fibrine. Die laatste stof speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en komt in maar zeer weinig planten voor.

Papaya salade of papaja salade?

Papaya schrijf je eigenlijk met een j: papaja, maar in Nederland wordt het veel vaker met een y geschreven, zo ook in de supermarkt. Papaya is eigenlijk de oorspronkelijke naam: Carica papaya. Papaya wordt in Nederland ingevoerd vanuit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Azië en is daardoor vrijwel het hele jaar door te verkrijgen. Papaya is een vrucht van de meloenboom en dat klinkt heel logisch als je papaya eenmaal hebt geproefd. De smaak heeft namelijk wat weg van een zoete, zachte meloen. Het vruchtvlees is oranje-roze en heeft in de verte ook wel wat weg van perzik, maar dan zoeter van smaak en boterzacht.

Wanneer is een papaya rijp?

Je papaya is rijp als de schil meegeeft als je er zacht in drukt en hij zoetig ruikt. Het kan zijn dat het vruchtvlees zo zacht is, dat je er bijna geen blokjes meer van kan snijden voor je papaya salade. Het ziet er dan iets minder mooi uit maar de smaak is verrukkelijk! De schil van een rijpe papaya is geel met groene vlekjes. De papaya’s in de supermarkt zijn meestal ovaalvormig en weegt ongeveer 400 gram. Papaya’s kunnen echter wel 6 kilo zwaar worden! Deze mega papaya’s vind je soms wel bij de Turkse groenteboer of op een markt in het buitenland. Heb jij zo’n mega papaya, dan heb je voor dit papaya salade recept waarschijnlijk al genoeg aan een klein stukje van je papaya.

Papaya salade met avocado, pijnboompitten en oude geitenkaas

Verras jezelf een met een salade met papaya
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 60 gr Rucola
  • 2 Papaya's
  • 2 Avocado's
  • 30 gr Pijnboompitten
  • 6 plakken Oude geitenkaas - met de kaasschaaf anders minder
Voor de dressing
  • 3 el Olijfolie
  • 1/2 tl Peper
  • 1 snufje Zout
  • 6 sprieten bieslook - vers

Zo maak je het

  • Was de rucola en verdeel over 2 borden
  • Snij de papaya doormidden, lepel de pitten eruit en lepel vervolgens het vruchtvlees uit de schil, snij in blokjes
  • Snij de avocado doormidden tot de pit, lepel de pit eruit, lepel het vruchtvlees eruit en snij in blokjes
  • Snij de bieslook fijn en meng met de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje
  • Verdeel de papaya- en avocadoblokjes over de rucola
  • Breek de geitenkaas in stukjes (dit gebeurt misschien al als je de plakjes van het blok schaaft met de kaasschaaf) en verdeel over de salade
  • Strooi de pijnboompitjes er overheen
  • Druppel de dressing over de salade
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer