We liepen laatst een beetje rond in de supermarkt om inspiratie op te doen voor nieuwe recepten. In het koelschap zagen we zeekraal liggen. We hadden het nog nooit in een recept gebruikt en nog nooit gegeten, maar dat het een zoutige smaak moest hebben, was al wel duidelijk. Dat moest wel een zilte zee salade worden: een salade met zeekraal!

Volgens Wikipedia is zeekraal een geslacht van zoutverdragende succulenten uit de amarantenfamilie … de smaak zou lijken op die van jonge spinazieblaadjes, maar wij vinden het veel zouter smaken. Ook een beetje sappig. Eigenlijk best wel erg lekker, ook om zo te snacken uit het vuistje. Zeekraal kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en wij gebruiken het in deze salade met zeekraal rauw. Zeekraal bevat per 100 gram 87 gram water! Het bevat naast vitamine C veel mineralen: natrium, calcium, magnesium, kalium, Fosfor, zink, koper en ijzer. Het is een gezond stukje groente uit de zee dat de natuur ons geeft. Dat klinkt toch goed! In Nederland groeien 2 soorten zeekraal, langarige en kortarige. Zeekraal wordt sinds kort ook gekweekt in Zeeland. Wilde zeekraal schijnt een stuk zouter te smaken dan gekweekte zeekraal.

Het kan zijn dat je de kontjes van de zeekraal moet snijden, voordat je de zeekraal in je salade gebruikt. Dit hoeft alleen als de kontjes erg stug zijn. Bij de zeekraal die wij hadden (in een bakje van de Albert Heijn) was het niet nodig.

Wij hebben de verse zeekraal gecombineerd met tonijn, snoeptomaten, zacht gekookte eitjes en sla. Deze salade met zeekraal is erg lekker geworden!

Salade met zeekraal en tonijn

Een vissige salade met zeekraal en tonijn, heerlijk!
15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 60 gr Romana sla
  • 1 blokje Tonijn - op water
  • 70 gr Zeekraal
  • 20 Snoeptomaten
  • 4 Eieren
Voor de dressing
  • 2 el Yoghurt - volle
  • 1/2 el Mayonaise
  • 1 tl Peper
  • 1/2 el Dille - gedroogd

Zo maak je het

  • Kook de eieren halfzacht (ongeveer 4 minuten laten koken)
  • Was de sla en verdeel over 2 borden
  • Haal de tonijn uit het blik en verdeel over de sla
  • Snij de snoeptomaatjes doormidden en verdeel ook over de sla
  • Strooi de zeekraal er overheen
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje
  • Pel de eieren en snij boven de salade in plakjes
  • Druppel de dressing over de salade heen
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer