Rode kidneybonen zijn lichtzoet van smaak en kun je koud eten. Dat maakt het tot een super handig ingrediƫnt voor een voedzame en snelle salade.

KijkĀ bij het kopen van kidneybonen in blik wel even op de achterkant van het blikje: sommige merken voegen suiker toe. Helemaal niet nodig. Wij vonden een blikje van Bonduelle bij de Jumbo zonder suiker, Natasja kwam met deze goede tip.
Rode kidneybonen heten in Nederland eigenlijk rode nierbonen, maar dat klinkt toch minder gezellig. Het Engelse ‘kidney’ is inmiddels helemaal ingeburgerd als naam voor deze niervormige boon. In de supermarkten staat er dan ook gewoon ‘kidneybonen’ op het blikje of potje. Je hebt kidneybonen in de kleuren rood, bruin, wit en zwart.

Kidneybonen bevatten redelijk veel koolhydraten, ongeveer 60 gram per 100 gram, maar ze bevatten daarnaast ook veel eiwitten en vezels. Daarnaast vind je in de kidneyboon ook magnesium, calcium, ijzer, water en een klein beetje vet. Een voedzaam boontje! En deze salade van rode kidneybonen is een erg complete, wat voedingsstoffen betreft. Er gaan ook een avocado, cherry tomaten, komkommer, rode ui, mais en verse peterselie en dille in. Dat is dus smullen geblazen, lekker veel goede voedingsstoffen binnenkrijgen en er weer een tijd tegenaan kunnen. Oja, en deze salade is super snel gemaakt en ideaal om mee te nemen in een bakje naar je werk. Hmmm kom maar op met die salade van rode kidneybonen!

Salade van rode kidneybonen

10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr Rode kidneybonen
  • 1/2 Komkommer
  • 1/2 Rode ui
  • 250 gr Cherry tomaten
  • 150 gr Mais
  • 1 Avocado
voor de dressing
  • 1 el peterselie - vers
  • 1/2 el dille - vers
  • 3 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Zout

Zo maak je het

  • Laat de rode kidneybonen uitlekken in een vergiet
  • Snijd de komkommer in blokjes en de cherry tomaatjes doormidden
  • Snijd de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar af, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in de schil in blokjes, lepel de blokjes uit de schil
  • Snij de halve rode ui fijn
  • Meng de kidneybonen, komkommer, tomaatjes, avocado uit en mais met elkaar in een schaal
  • Snijd de peterselie fijn en meng samen met de dille, olijfolie en wat peper en zout in een schaaltje, schep de dressing door de salade
  • Verdeel de salade over 2 borden of 2 lunchbakjes en geniet ervan!
Print dit recept
Recept: lunch, Salade
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer