Ik heb een heerlijk zalmsalade recept gemaakt met linzen! De linze is een peulvrucht en bevat veel vezels, eiwitten en mineralen. We hebben linzen uit blik gebruikt, daarmee tover je snel een salade op tafel.

Let er wel op dat je een variant koopt waar geen suiker aan toegevoegd is. Om de zalmsalade nog voedzamer en lekkerder te maken, hebben we courgette (ja, die kun je gewoon rauw eten!), rucola, lente-ui en pijnboompitten toegevoegd. Met een basic dressing bestaande uit goede extra vergine olijfolie, citroensap, appelciderazijn, verse peterselie en munt en een beetje peper en zout is het echt smullen van deze gezonde zalmsalade!

Gerookte zalm in een salade, is een lekkere manier om ook eens ’s middags een portie vette vis te eten. Vette vis is erg belangrijk voor je, vanwege Omega 3, maar ook vanwege vitamine D. Vette vis zoals zalm, makreel en haring bevat vitamine D. We vinden dat we zelf te weinig vette vis eten. We willen daarom vaker recepten met vette vis bedenken.

De hoeveelheid vitamine D die in vette vis zit is echter nog niet voldoende voor ons lichaam (al is een beetje natuurlijk altijd beter dan niets). Vitamine D maakt je lichaam ook zelf aan met behulp van zonlicht, maar de zon is hier in de herfst en winter niet krachtig genoeg voor. Zodra de zon weer krachtig genoeg is, is het daarom aan te raden om ’s middags opbouwend tot een half uur in de zon te zitten zonder je armen of gezicht te bedekken en zonder je in te smeren met zonnebrandcreme. Je moet uiteraard niet te lang in de zon blijven zitten: zonnebrand is schadelijk. Heb je de mogelijkheid om op zonnige dagen in de lente en zomer de lunchpauze op je werk buiten te benutten, doe dat dan altijd! Wel even je mouwen opstropen ;-) Het is niet alleen lekker, een beetje frisse lucht, je helpt je lichaam ook aan een portie vitamine D.

P.S. Ik heb de spirelli gebruikt om de courgette in slierten te ‘slijpen’. Je kunt de courgette ook zelf in dunne reepjes snijden of raspen.

Zalmsalade met linzen

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Gerookte zalmfilet
  • 130 gr Linzen
  • 40 gr Rucola
  • 1 Lente ui
  • 200 gr Courgette
  • 10 gr Pijnboompitten
  • 3 gr munt - vers
  • 3 gr peterselie - vers
Voor de dressing
  • 2 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 el Citroensap
  • 1 el Appelciderazijn
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Verdeel de rucola over twee borden (wij hebben op de foto samen gedaan met een groot bord)
  • Spoel de linzen af met water en laat uitlekken in een vergiet
  • Snijd de gerookte zalm in reepjes en de lente ui in kleine ringen
  • Snijd het kapje van de courgette en draai er slierten van met de spirelli, of raps de courgette met een rasp
  • Verdeel de zalm, linzen, lente ui en courgette over de salade, strooi de pijnboompitten er overheen
  • Snijd de munt en peterselie fijn en strooi over de salade
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en druppel deze over de salade
Print dit recept
Recept: lunch, Salade
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer