Veel van onze recepten zijn koolhydraatarm. We doen dit omdat we van mening zijn dat ons huidige voedingspatroon voor een te groot gedeelte uit koolhydraatrijke voeding bestaat.

Koolhydraten worden in ons lichaam afgebroken tot suiker/glucose. Samen met de vele suikerrijke producten die we eten, krijgen we te veel suiker binnen. Het overschot aan suiker wordt niet gebruikt en wordt vervolgens opgeslagen als vet. Het is bij veel mensen niet bekend dat suiker opgeslagen kan worden als vet. Wij zijn van mening dat dit de grootste veroorzaker is van het groeiende probleem: overgewicht. Maar waarom plaatsen we dan dit recept. Deze pap is gemaakt van havermout en bevat een grote hoeveelheid koolhydraten. Dit recept is bedoeld voor mensen die geen vet willen kwijtraken en daarnaast veel sporten. Deze havermoutpap met peer is een echte sportmaaltijd. Het bevat veel complexe koolhydraten. Dat betekent dat de koolhydraten langzaam afgebroken worden tot glucose. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor een klein beetje maar wel voor een langere periode. En dat is nu net wat sporters goed kunnen gebruiken. Een verhoogde bloedsuikerspiegel betekent voldoende energie om te kunnen sporten. Houd er wel rekening mee, dat de energie uit deze maaltijd kan opraken. Zodra dit gebeurt, en je lichaam overschakelt op vetverbranding, zal je een flinke dip te verduren krijgen. Wij vinden een maaltijd als deze het beste werken als we ongeveer een uurtje gaan sporten. Als we langer gaan sporten, bijvoorbeeld een halve marathon moeten lopen, dan verkiezen we een maaltijd met minder koolhydraten. We zorgen er dan voor dat ons lichaam direct gebruik gaat maken van onze vetvoorraden. Deze zijn vrijwel onuitputtelijk. Het nadeel hiervan is dat vet minder snel energie levert dan suiker. De intensiteit die je kunt leveren is daardoor lager. Maar dat is niet erg als je langer dan twee uur bezig bent. Dus even kort door de bocht. Heb je last van wat overtollige kilootjes, dan denken wij dat dit recept niet geschikt is. Ben je sporter en ben je niet te zwaar, dan is dit een absolute aanrader. Want naast dat het je veel energie geeft is het ook nog eens heel erg lekker en bevat het naast de complexe koolhydraten veel vitamines en mineralen. Sportse!

Havermoutpap maken | havermoutpap recept met peer

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 kopje Havermout
  • 2 kopjes Melk
  • 1 Peer

Zo maak je het

  • Doe de havermout en de melk in een pannetje en verwarm op matig vuur onder af en toe roeren
  • Voeg ondertussen de peer toe aan de pap (eerst schillen en klokhuis verwijderen) en verwarm mee
  • Haal de pap van het vuur zodra het de gewenste dikte heeft bereikt, ongeveer 4 minuten zachtjes koken
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven