Bietensap maken en drinken om de sportprestaties te verbeteren. Om ons heen horen we er de laatste tijd veel over. Er worden zelfs bietensap kuren gevolgd van enkele dagen. Ik ben er zelf niet zo’n voorstander van om een bepaald voedingsmiddel ineens heel veel te gaan gebruiken. Ik heb me er in verdiept en een aantal studies en samenvattingen doorgenomen.

Bietensap bevordert de sportprestaties

Aan de ene kant is aangetoond dat het nitraat in bietensap de sportprestaties verbetert. Dat is natuurlijk goed, het nitraat zorgt ervoor dat onze spiercellen zuurstof uit het bloed beter kunnen opnemen. De spieren kunnen hierdoor meer energie vrijmaken. Met dezelfde hoeveelheid zuurstof kan een betere prestatie behaald worden.

In het onderzoek zijn twee groepen atleten getest op prestaties. De ene groep kreeg een halve liter bietensap per dag te drinken, de andere groep niet (de controle groep). De bietensap groep liet een significante prestatieverbetering zien ten opzichte van de periode dat ze geen bietensap dronken. De hoge concentratie nitraat in bietensap zorgt dus voor betere sportprestaties. Wat wel genoemd moet worden is dat het onderzoek is uitgevoerd bij getrainde atleten. Het is dus nog niet met zekerheid te zeggen of het ook een prestatieverbetering met zich meebrengt voor amateursporters.

Bietensap brengt risico’s met zich mee

Aan de andere kant is het bekend dat nitraat door bacteriën in ons lichaam omgezet wordt in nitriet. Nitriet reageert met bepaalde eiwitten, die voornamelijk in vis voorkomen en vormt zo nitrosamines. Het is aangetoond dat nitrosamines een kankerverwekkend effect hebben. Een hoge concentratie nitraat brengt dus een verhoogd risico met zich mee tot het vormen van nitrosamines. Hoe groot dat risico precies is, heb ik niet kunnen vinden.

Wel of geen bietensap

Het vormen van een eenduidige conclusie vind ik moeilijk. Als ik naar mezelf kijk zou ik nooit voor een bietensap kuur kiezen. Ik sport omdat het mijn lichaam fit en strek houdt. Ik sport niet omdat ik de beste wil zijn en de beste prestatie wil leveren. Het (misschien zeer kleine) risico dat het drinken van veel bietensap met zich meebrengt weegt voor mij niet op tegen de prestatieverbetering. Om het risico op de vorming van nitrosamines zo klein mogelijk te houden, zou je er voor kunnen kiezen geen vis te eten tijdens een bietensap kuur. Maar eigenlijk vind ik dat een slechte oplossing. Het eten van vis is erg belangrijk voor onze gezondheid en weegt daarmee voor mij ook niet op tegen de prestatieverbetering.

Dus, op de dagen dat ik geen vis eet, drink ik omdat ik het lekker vind wel eens een glaasje bietensap. Met het af en toe drinken van een glaasje bietensap neem je geen extra risico, de concentratie nitraat blijft binnen de perken. Een bietensap kuur is voor mij een brug te ver.

Mocht er iemand aanvullingen hebben op mijn verhaal dan hoor ik dat natuurlijk graag in een reactie onder dit bericht.

Bietensap maken gezond? | Bietensap recept

Heerlijke aardse smaak van verse biologische bietjes
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 4 rode biologische bieten - rauw

Zo maak je het

  • Schrob de bieten schoon onder stomend water
  • Snijd ze in partjes en stop ze in de sapcentrifuge
  • Drink het sap direct op

Tip

Vervang de helft van de bietjes door wortels
Print dit recept
Recept: Sap
Keuken: Hollands
Porties: 1
Door: Sven