Serveer deze heerlijke vers gemaakte tapenade op een knapperig stokbroodje. Leuk voor tussendoor, op een feestdag of verjaardag. Het maken van deze allerlekkerste tapenade is erg eenvoudig. Slechts een keukenmachine en vijf minuten tijd is nodig om er een mooie grove tapenade van te maken die iedereen lekker vindt.

Heb je geen keukenmachine? Wij gebruiken al jaren onze trouwe Magimix keukenmachine en zijn er nog steeds heel erg blij mee. Ideetje voor onder de boom misschien ;-) Wij hebben die uitgebreide versie. Maar in de praktijk gebruiken we eigenlijk vooral de grote en kleine messen die bij de standaard versie geleverd worden (zie link).

Tapenade maken

Tapenade wordt oorspronkelijk gemaakt van olijven, kappertjes, ansjovis, tonijn en mosterd. Dit wordt vermalen tot een dikke saus met olijfolie en peper. Tapenade is afgeleid van het Franse(Provençaalse) woord tapéno dat kapper betekent. tegenwoordig bestaat de basis van een tapenade altijd uit groene of zwarte olijven en worden de kappertjes vaak vervangen door Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompites. Zo ook in dit recept. Alleen voeg ik er extra ingrediënten aan toe wat deze tot de allerlekkerste tapenade maakt.

Rode ui, verse peterselie en knoflook

Dit zijn de ingrediënten waardoor deze tapenade heerlijk fris, licht pittig en knapperig wordt. De combinatie met de groene olijven en geroosterde pijnboompitjes is ongekend lekker en een absolute hit op elk toastje of vers gebakken brood.

Kies voor mooie ingrediënten

Een gerecht kan compleet anders uitpakken door het te bereiden met goede producten. Kies voor deze tapenade bijvoorbeeld eens voor een lekkere ongefilterde extra vergine olijfolie. Een fles kost je misschien €15,- á €20,- maar de smaak die het toevoegt is het dubbel en dwars waard. Een goede olijfolie maakt ook je salade helemaal af trouwens en met een fles doe je al snel een maand of twee, of langer. (wel koel en donker wegzetten, dan blijft hij het langste goed.)
De Parmazaanse kaas die je gebruikt voor de tapenade kan ook het verschil maken. Probeer eens een echte Parmezaanse kaas uit Parma. Deze draagt het label “Parmigiano Reggiano” en is lekkerder dan zijn vaak goedkopere broertje de Grana Padano die overal in Italië geproduceerd mag worden. Een goede Parmazaan is licht zurig, pittig en heeft een intense smaak. Als hij minimaal 24 maanden gerijpt heeft is hij mooi droog van structuur en brokkelt hij af. Perfecte eigenschappen voor door deze tapenade.

Ik wil hier niemand mee op kosten jagen natuurlijk ;-)

De allerlekkerste tapenade maak je zo!

De allerlekkerste tapenade maak je simpel en snel met dit recept
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • 50 gr pijnboompitten
  • 150 gr groene olijven
  • 1/2 rode ui
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 10 gr peterselie - klein bosje
  • 3 el olijfolie - extra vergine

Zo maak je het

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge pan totdat ze goudbruin zijn
  • Laat de olijven uitlekken
  • Pel de rode ui, halveer en snijd een helft in grove stukken
  • Snijd de Parmezaanse kaas in grove stukken
  • Pel de teen knoflook
  • Doe de ingrediënten samen met de peterselie en de olijfolie in de keukenmachine
  • Vermaal totdat je een grove tapenade hebt, zo is hij het lekkerst
  • Breng hem op smaak met wat vers gemalen peper
  • Is de tapenade te droog, voeg dan nog wat olijfolie toe

Tip

De tapenade kun je in een afgesloten bakje enkele dagen in de koelkast bewaren
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Door: Sven