Deze romige bloemkoolsoep met chermoula en verse bieslook is onwijs eenvoudig om te maken en zo zalig lekker! Ook onze kinderen smullen van deze toegankelijke soep. Misschien is het de geraspte jonge kaas of de vrolijke chermoula die we toevoegen. Of de grassprietjes (bieslook), daar kun je ook een gezichtje mee maken.

Met één flinke bloemkool heb je een heerlijke soep voor twee personen. Met twee kleine kinderen erbij adviseer ik om het recept x1,5 te doen en dan twee middelgrote bloemkooltjes in huis te halen. Liefst biologische, die hebben meer smaak!

Bloemkool is zo’n groente die je bijna overal tegenkomt. Van klassieke stamppot tot geroosterde roosjes uit de oven, als pizzabodem of rijstvervanger. Maar ook erg lekker als soep! Bloemkool behoort tot de kruisbloemigen, net als broccoli, boerenkool en spruitjes. Deze groentefamilie staat bekend om de vele voedingsstoffen en antioxidanten. Bloemkool is rijk aan vitamine C (meer dan een sinaasappel!), vitamine K en foliumzuur. Het bevat ook veel vezels, die goed zijn voor je spijsvertering én zorgen voor een verzadigd gevoel.

ingrediënten bloemkoolsoep

Hoewel bloemkool tegenwoordig vrijwel het hele jaar verkrijgbaar is, is het in Nederland vooral een zomergroente. Van juni tot en met november vind je de mooiste en meest smaakvolle bloemkolen van eigen bodem. Kopen in het seizoen is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook duurzamer en vaak lekkerder. We zitten dus op de valreep, het is eind oktober en het is hartstikke herfst. Geniet dus nog snel van deze heerlijke groente uit eigen land!

Waarom bloemkoolsoep zo fijn is

Een soep op basis van bloemkool is licht, maar toch voedzaam. De zachte smaak van bloemkool combineert goed met allerlei kruiden en specerijen: denk aan nootmuskaat voor een klassieke versie, kerrie voor een Indiase twist of een vleugje kokosmelk voor een exotisch tintje. Zo kun je met dezelfde basis steeds weer een totaal andere soep maken.

Bloemkoolsoep is een mooie manier om meer groenten binnen te krijgen, zeker als je kinderen hebt die niet altijd staan te juichen bij een bord gekookte bloemkool. In soepvorm wordt het ineens romig en zacht.  Deze bloemkoolsoep is overigens ook prima als lunch of als voorgerechtje. En wil je er bij het avondeten nog iets bij maken? Dan heb ik een tip: maak er deze lekkere volkoren croutons bij!

bloemkoolsoep met chermoula en bieslook

Bloemkoolsoep met chermoula en bieslook

Een heerlijke romige soep
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties: 2 personen
Gang: Avondmaaltijd, lunch
Keuken: Nederlands

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 bloemkool een grote, of twee kleintjes
  • olijfolie om in te bakken
  • 8 g bieslook vers
  • 1 snuf nootmuskaat vers
  • 1 mespuntje peper versgemalen
  • 40 g geraspte jonge kaas

Equipment

  • 1 Staafmixer

Method
 

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn
  2. Breek de bloemkool in roosjes
  3. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui
  4. Voeg de knoflook, bloemkool en chermoula toe en bak even mee
  5. Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat gedurende 15-20 minuten zachtjes koken.
  6. Snijd intussen de bieslook fijn.
  7. Pureer de soep en breng hem op smaak met de nootmuskaat en grove peper.
  8. Garneer de romige bloemkoolsoep met de geraspte kaas en bieslook.

Notities

Maak een grote hoeveelheid bloemkoolsoep en vries porties in voor later gebruik of als lunch. Ideaal!

Share This Story, Choose Your Platform!

Leave A Comment

Rating recept