Broccoli uit de oven, het is een gezond stukje groente, broccoli, dat we in Nederland allemaal wel kennen. Ik haalde het vroeger als kind door de war met bloemkool en dat is niet eens zo gek. Broccoli is namelijk verwant aan bloemkool, al wist ik dat toen natuurlijk niet ;-) 

Broccoli bevat per 100 gram slechts 3 gram koolhydraten. Verder bevat broccoli de vitamines B1, B2 en C en de mineralen ijzer en calcium en caroteen. Nu kan je broccoli natuurlijk gewoon koken, even kort blancheren of wokken. Maar je kan er ook iets mee doen wat een stuk spannender is … spannender dan een standaard kaassausje. Wij maken een stronk broccoli stoer met pittige Gorgonzola: een blauwader kaas ofwel een schimmelkaas. Je moet er natuurlijk wel van houden, zo’n schimmelkaasje. Maar in dit broccoli uit de oven recept komt de Gorgonzola erg goed tot zijn recht. We voegen naast de Gorgonzola ook kastanje champignons, rode ui en spekjes toe. Er gaat een eitje in om het gerecht lekker smeuïg te maken. Dit broccoli uit de oven recept is echt smikkelen!

Jennifer

Broccoli uit de oven met Gorgonzola

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties: 2
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 500 gr Broccoli
  • 100 gr Spekjes
  • 1 Rode ui
  • 100 gr Kastanje champignons
  • 2 Eieren
  • 60 gr Gorgonzola
  • Peper naar smaak

Method
 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Zet een pan met water op het vuur
  3. Snij de broccoli in roosjes en laat 5 minuten koken zodra het water in de pan kookt
  4. Snij ondertussen de champignons in plakjes en de ui in halve ringen
  5. Bak de spekjes met de ui en champignons 5 minuten in een pan
  6. Snij ondertussen de Gorgonzola in kleine stukjes (soms brokkelt het al uit elkaar)
  7. Leg de broccoli in een ovenschaal, schep het champignon mengsel er overheen
  8. Breek de 2 eieren en giet de eieren over het mengsel
  9. Strooi nu de kaas er overheen en plaats de ovenschaal 15 - 20 minuten in de oven

Share This Story, Choose Your Platform!

10 Comments

  1. Annemiek Clement mei 10, 2014 at 11:10 am - Reply

    lekker!!!

  2. Henk Hijdra mei 28, 2014 at 6:33 pm - Reply

    Vorige zondag zag ik dit recept en ik wilde het direct maken. Ik had alles in huis behalve de Gorgonzola, ik nam daarvoor Feta. Dat smaakte prima. Nu een week later maakte ik het opnieuw, nu met Gorgonzola. Heerlijk!

  3. Visje79 juni 29, 2014 at 5:18 pm - Reply

    Ik had wel broccoli en geitenkaas in huis, maar geen gorgonzola en spekjes. Dit recept bracht me op het idee om geitenkaas over de broccoli te brokkelen. Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van de weeïge smaak van broccoli, maar met geitenkaas smaakt het subliem! Deze variant ga ik ook nog eens proberen.

  4. Hilde de Jonge juli 2, 2014 at 8:01 pm - Reply

    Zoo, deze is heerlijk, echt een aanrader.
    Ik heb het op facebook gedeeld.
    Ik ben gek op kaas, dus heb er ook nog wat geraspte kaas overheen gedaan.
    Zelfs mijn zussie die niet van broccoli houdt, vindt het lekker.

  5. miranda hollander september 24, 2014 at 8:50 am - Reply

    Wat is die broccolischotel heerlijk. Zelfs mijn dichter van 14 vond het heerlijk, zij heeft dit met rijst erbij gegeten.

  6. Janneke februari 4, 2015 at 11:40 am - Reply

    Echt heel erg lekkerrrr! Een aanrader!

    • Janneke april 20, 2015 at 1:47 pm - Reply

      Nog een aanvulling… Ook lekker met goedkopere variant Danish blue….

  7. Looman februari 14, 2016 at 2:51 pm - Reply

    Heerlijke recepten mijn complimentean

    • Sven februari 15, 2016 at 8:05 am - Reply

      Leuk, dankjewel :-)

  8. An oktober 28, 2025 at 4:52 pm - Reply

    5 sterren
    Heerlijk en eenvoudig

Leave A Comment

Rating recept