Whoee it’s almost Christmas time! Met deze geroosterde wortelen zet je een heerlijk, gezond en feestelijk bijgerecht op tafel. De combinatie van geroosterde wortelen, de zoutige tahinsaus met een vleugje knoflook en de zoete granaatappelpitjes is onweerstaanbaar. Als je de saus over de nog warme worteltjes druppelt, begint ie heerlijk te geuren. Ik zeg aanschuiven maar en genieten.

Een gezond bijgerecht voor het kerstdiner

Dit gerecht zit vol lekkere en gezonde ingrediënten die elkaar perfect aanvullen. De wortelen leveren een goede dosis bètacaroteen, wat onder andere bijdraagt aan een gezonde huid en goed zicht. De tahinsaus voegt niet alleen een romige smaak toe, maar ook gezonde vetten en eiwitten. Knoflook staat bekend om zijn positieve invloed op je weerstand.

Geroosterde wortelen maken

De geroosterde noten zorgen voor een heerlijke crunch én zitten boordevol voedingsstoffen zoals omega-3-vetten en vitamine E, goed voor je hart en hersenen. Granaatappelpitjes maken het gerecht helemaal af met hun frisse zoetheid en een flinke dosis antioxidanten. Dit bijgerecht voor het kerstdiner smaakt niet alleen superlekker, ook je lijf wordt er blij van.

Zelf tahinsaus maken

Deze geroosterde wortelen met tahinsaus, geroosterde noten en granaatappelpitjes passen heerlijk bij gegrilde vis, gevulde kip of een vega pompoenrollade. Of zet de kersttafel vol met lekkere bijgerechten!

Wat staat er bij jou op de planning met de feestdagen?

Bij ons is het verrassend rustig en ik vind dat echt heerlijk! Mijn schoonouders touren met de camper door Spanje, mijn moeder gaat winterkamperen in Nederland en met de andere ouderparen hebben we feestelijkheden op andere dagen dan met kerst. Dat betekent dat we lekker gaan relaxen met onze kinderen. Uitslapen, een kerstfilm kijken, samen koken en spelletjes spelen. Otis (3 jaar) vindt het zo leuk om te helpen met koken, wat kan ik daar van genieten! Ella oefent nu liever voor turnen of gaat tekenen aan het kookeiland. En dan zetten we ook nog even de discolamp aan zodat er gedanst kan worden.

Geroosterde wortelen met tahinsaus

Ik weet dat er ook mensen eenzaam zijn in deze periode. Die mensen wens ik liefde en een knuffel! Ben jij zo iemand? Ben je al ergens lid van? Een sportvereniging, een koortje, een breiclub, kaartclub, wandelgroepje of wat dan ook. Er is vast wel iets dat je leuk vindt … meld je aan! Want zo ontmoet je mensen en de kans is groot dat er iets wordt georganiseerd rond de feestdagen.

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje voor onder de kerstboom? Wat dacht je van ons nieuwste kookboek Wrap it up!

Wrap it up kookboek

Geroosterde wortelen met tahinsaus

Een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen
10 min
25 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 800 g wortelen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder - zoet
  • zout en peper naar smaak
  • 2 el verse peterselie
  • 1 el granaatappelpitjes
  • 25 g walnoten
  • 25 g amandelen
Voor de tahinsaus
  • 3 el tahin - sesampasta
  • 2 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie - extra vergine
  • snufje zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Verwijder het loof van de wortelen, spoel ze af en snijd dikkere exemplaren in de lengte doormidden of in vieren
  • Leg de wortelen op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met de komijnpoeder, het gerookte paprikapoeder en peper en zout en hussel door elkaar met je handen
  • Rooster de wortelen 25-30 minuten in de oven, totdat ze goudbruin en zacht zijn
  • Maak intussen de tahinsaus: pers de knolfook uit en meng in een schaaltje met de tahin, het citroensap, olijfolie en een snufje zout
  • Hak de walnoten en de amandelen grof, rooster ze in een droge pan totdat ze beginnen te geuren
  • Haal de pitjes uit de granaatappel: snijd de granaatappel doormidden en vouw de binnenkant naar buiten, zodat je de pitjes er makkelijk uit kunt halen
  • Snijd de peterselie fijn
  • Leg de geroosterde wortelen op een mooie schaal en besprenkel ze met de tahinsaus, voeg de geroosterde noten, de granaatappelpitjes en de verse peterselie toe
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Trefwoord: kerstrecept
Porties: 4 personen
Door: Jennifer
Geroosterde wortelen met tahinsaus