Zoet, zoeter, zoetst. Deze gemberkoekjes zijn geen van drie. Ze zijn minder zoet dan wat je van een koekje verwacht en we maken ze met een combinatie van volkorenmeel en amandelmeel. Een gemberkoekje met minder suiker, meer vezels, en meer vitaminen en mineralen.

Dus kan je ongelimiteerd deze koekjes wegwerken! Helaas, dat is niet het geval. Deze koekjes bevatten weliswaar slechts 1,2 gram suiker per koekje, calorisch gezien kun je er beter niet meer dan twee per dag van eten.

Bekijk ook eens deze gemberkoekjes van havermout en mango.

Gemberkoekjes zonder suiker

Koekjes zonder suiker is als een groene smoothie van groenten zonder fruit. Niet te doen. In het geval van de smoothie lossen we dit op door er fruit aan toe te voegen. Voor deze gemberkoekjes hebben we gekozen voor een scheutje gembersiroop. Een klein beetje maar en veel minder dan in reguliere recepten of koekjes uit de supermarkt.

Ik verbaas me nog steeds over enorme hoeveelheden suiker die gebruikt worden. Het is niet nodig. Te veel suiker is niet goed voor je lichaam. Als je went aan minder zoet eten dan vind je de koeken uit de supermarkt zó ontzettend zoet dat het gewoon niet lekker is. Wennen aan minder zoet is een proces. Van de ene op de andere dag stoppen met suiker is lastig. Als je langzaam afbouwt dan heeft je smaak de tijd om er aan te wennen. Na een paar maanden weet je niet beter.

Ella vond de gemberkoekjes trouwens ook erg lekker. Had ik niet verwacht want ze zijn best een beetje pittig. Maar hij ging er goed in. Leuk dus ook om ze als verantwoord koekje aan je kind mee te geven. De kinderkoekjes uit de winkel bevatten minstens dubbel zoveel suiker als deze koekjes.

Doe eens vriendelijke dag

Het is vandaag de internationale “Doe eens vriendelijke dag”! Een dag waarop we even aan de ander denken en een vriendelijk gebaar maken. Zoals het uitdelen van deze heerlijke zelf gebakken gemberkoekjes bijvoorbeeld :-) Gezellig hoor. Theetje erbij.

 

Sven

Gemberkoekjes met zo min mogelijk suiker

Verwarmende gemberkoekjes met slechts 1,2 gram suiker per koekje
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties: 15
Gang: tussendoortje
Keuken: Koekjes

Ingrediënten
  

  • 100 gr volkoren tarwemeel
  • 75 gr amandelmeel
  • 50 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder wijnsteen
  • 2 tl verse gember geraspt
  • 30 ml gembersiroop

Method
 

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe het tarwemeel en en de amandelmeel in een ruime kom
  3. Voeg het zout en de bakpoeder toe en schep goed door elkaar
  4. Rasp de gember totdat je twee flinke theelepels hebt en voeg toe aan het beslag
  5. Snijd kleine blokjes van de roomboter en voeg samen met de gembersiroop toe
  6. Kneed met je handen tot een mooi deeg
  7. Vorm er ongeveer 15 bolletjes van en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier.
  8. Plaats in het midden van de oven voor 15 minuten, laat afkoelen op een rooster
  9. De koekjes zijn een aantal dagen te bewaren in een afgesloten trommel

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. B april 13, 2018 at 6:15 pm - Reply

    Gaat het ook met kokosolie i.p.v. roomboter? Zo ja, welke hoeveelheid moet ik dan nemen?

  2. B april 13, 2018 at 6:33 pm - Reply

    Kan het ook met kokosolie?

    • Sven april 15, 2018 at 9:50 am - Reply

      Geen probleem, ze worden er wel iets droger van

  3. Moos april 15, 2018 at 6:29 pm - Reply

    Kan het ook met alleen amandelmeel? Ik eet koolhydraatbeperkt en ben gèk op gember!

    • Sven april 25, 2018 at 7:42 pm - Reply

      Amandelmeel bindt niet dus de koekjes zullen minder stevig worden.

  4. linda december 10, 2019 at 12:36 pm - Reply

    kan je bij dit recept ook uitsteekvormpjes gebruiken? :)

    • Sven december 17, 2019 at 8:08 pm - Reply

      Hoi Linda, ja dat kan zeker. Maar dan kun je de vormpjes beter vullen en lossen dan uitsteken.

  5. Jolien december 22, 2019 at 8:16 pm - Reply

    Kan dit ook met boekweit en havermeel ?

Leave A Comment

Rating recept