Deze gezonde cracker is echt overheerlijk. Je kunt de crackers beleggen met een plakje tomaat en komkommer maar de gezonde crackers zijn ook zonder iets erop heerlijk.

Het maken van deze gezonde cracker is een fluitje van een cent. De pitjes en zaden smelten samen met de kaas in de magnetron en vormen zo een stevige gezonde cracker. We hebben al eens eerder crackers met pitten en zaden gemaakt, maar deze is toch net even wat anders. Naast de pitten en zaden voegen we aan dit recept verse kruiden toe. De cracker krijgt hierdoor een mediterraans tintje.

Pitten en zaden zijn gezond. Ze bevatten veel onverzadigde vetzuren, vezels, vitamines en mineralen. Pompoenpitten zijn een rijke bron van fosfor en kalium. Fosfor is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Kalium speelt een grote rol bij het stabiel houden van de bloeddruk. Kalium remt de bloeddrukverhogende effecten van natrium (zout).
Zonnebloempitten bevatten veel magnesium en koper. Magnesium is belangrijk voor veel processen in ons lichaam, maar in het bijzonder voor de stofwisseling. Magnesium is hier eigenlijk de grote regelneef die zorgt dat processen optimaal verlopen.
Lijnzaad is een grote bron van onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren helpen het slechte LDL-cholesterol in het bloed verlagen. Daarnaast bevat lijnzaad slijmstoffen. Deze stof bindt zich met water en vormt een soort gelachtige stof dat slijmvliezen beschermt maar ook de darmfunctie stimuleert.

Wij eten deze gezonde cracker als lunch, tussendoortje of als gezonde snack. De crackers passen makkelijk in een broodtrommel en zijn daardoor goed mee te nemen naar het werk.

Sven

Gezonde cracker van kaas en pitten

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties: 2
Gang: lunch
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 1 plak Belegen kaas
  • 1 el Zonnebloempitten
  • 1 el Pompoenpitten
  • 1 el Gebroken lijnzaad
  • 1 takje rozemarijn vers
  • 1 takje tijm vers

Method
 

  1. Leg op een bord een stukje bakpapier
  2. Leg hier een plak kaas op
  3. Strooi de pitten en zaden er over
  4. Haal de blaadjes van de verse kruiden en hak ze fijn
  5. Strooi de kruiden over de zaden en pitten
  6. Plaats de cracker in de magnetron voor ongeveer 1,5 minuut op 800 watt (dit verschilt per magnetron)
  7. De cracker is klaar als de kaas hard en krokant is geworden

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. Petra oktober 12, 2013 at 9:14 am - Reply

    Lekkere ingredienten. Alleen… helaas hoor ik steeds vaker berichten dat de magnetron zeer schadelijk is… Misschien toch niet zo’n goed idee dus, deze bereidingswijze… Gelukkig hebben we de oven nog, al duurt het dan wat langer en is de bereiding mss wat anders… Maar ja, gezondheid gaat voor, voor mij tenminste wel!!!!

    • Martine februari 3, 2014 at 2:20 pm - Reply

      Is het ook lekker uit de oven? Hoe lang en op welke temperatuur?

    • Conchi Andaluz oktober 24, 2016 at 11:50 am - Reply

      Vroeg ik me ook af…..maak wel es lijnzaadcrackers in de magnetron en ze zijn erg lekker……maaruhhh……………die schadelijke straling? Maar drie minuutjes!! Heb besloten het dan maar niet zo heel vaak te doen……..in de oven duurt het wel erg lang vind ik.

      • Sven oktober 24, 2016 at 12:12 pm - Reply

        De magnetron geeft straling af met een hoge frequentie. Deze straling laat de watermoleculen in een product heel snel bewegen. Zo produceren ze warmte waardoor het product opwarmt. De straling is ongevaarlijk.

  2. Ingrid oktober 13, 2013 at 3:52 pm - Reply

    Dit is lekker, zeg! Veel te lekker zelfs. En snel klaar! Ook voor klein hapje tussendoor makkelijk. Wij vegetariers kunnen de crackers als”vlees” gebruiken.

  3. Henk oktober 26, 2013 at 8:44 am - Reply

    De magnetron veranderd het voedsel! Zoek bijv eens op appelallergie en magnetron. Nooit doen. Zonde.

  4. Conny Weldam oktober 28, 2013 at 8:33 pm - Reply

    Ik heb 20+ kaas gebruikt,dan moet het wel 4 minuten op 800 watt….maar lekker!

    • Conny Weldam oktober 31, 2013 at 10:34 pm - Reply

      Vanavond de kaascracker in de oven gezet, 45 minuten op 100 graden, TOP!

  5. Melanie november 8, 2013 at 6:16 pm - Reply

    Jummie, die zijn lekker!

  6. Melanie november 11, 2013 at 4:18 pm - Reply

    Oei, lekker!

  7. Wil mastenbroek november 24, 2013 at 2:22 pm - Reply

    Dat is lekker nooit aangedacht om dat zo te doen super hoor.ik heb het wel met 30plus kaas gedaan !!,

  8. […] Lunch: Eiersalade (zelfgemaakt met eigengemaakte mayo op basis van ei + olijfolie) op een kaascracker. […]

  9. Marja augustus 4, 2014 at 1:04 pm - Reply

    Ze zijn inderdaad heerlijk! Is dit ook mee te nemen in een broodtrommel? Of worden ze dan weer zacht?

  10. Marja augustus 4, 2014 at 1:06 pm - Reply

    Ze zijn inderdaad heerlijk! Ik ga het ook eens met geitenkaas proberen. Kun je ze ook meenemen in de broodtrommel of worden ze dan weer zacht?

  11. Marianne september 4, 2017 at 8:49 am - Reply

    Dit recept is erg verwarrend. een berg pitten en maar 1 plak kaas? Ik zou er even bij vermelden hoeveel plakken kaas je met dit pittenmengsel kunt beleggen.

  12. Sanne februari 9, 2018 at 5:30 pm - Reply

    Ik zie veel vragen over de oven, wij thuis maken deze altijd 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Heerlijk

Leave A Comment

Rating recept