We krijgen regelmatig te horen dat gezond eten duur is. Maar dat valt reuze mee. Sterker nog, gezond eten is hartstikke goedkoop! De Dirk ligt vol met verse groente van goede kwaliteit en dat tegen voordelige prijzen. Wij laten zien dat gezond eten mogelijk is voor maximaal € 2,50 per persoon per gerecht.  

In deze blog vertellen we dat we zijn uitgedaagd door Dirk supermarkten om de gerechten te gaan maken.  Het eerste gerecht hebben we daar alvast met je gedeeld. De andere vier vind je in dit bericht.

Bij elkaar hebben we 5 gerechten bedacht van maximaal € 2,50 per persoon. Dat is dus eigenlijk een hele (doordeweekse) week goedkoop eten. Je zou er zelfs een weekmenu van kunnen maken (boodschappenlijstje voor het hele menu vind je onderaan in dit artikel). De gerechten vormen bij elkaar een mooi en gevarieerd menu. Zo eten we twee keer een gerecht met vlees. Een keer met vis en twee keer vegetarisch waarvan een soepgerecht. Klink goed toch! En dat bij elkaar voor slechts € 15,- per persoon. Koopje! Ga jij ons volledige weekmenu proberen? Of kies je een van de maaltijden uit om te maken? Hoe dan ook, eet voordelig!

Ohja, en die leuke gekleurde borden waar we de gerechten op gefotografeerd hebben, hebben we ook bij de Dirk gekocht. Voor maar € 0,99 cent per stuk ;-)

 

Maandag | Wokschotel met kip en brie

Door: Jennifer | porties: 2 | bereidingstijd: 15 minuten | Prijs per persoon: € 2,50

Ingrediënten

  • ui – 1
  • paprika’s – 2
  • courgette – 1
  • kipfilet – 250 gram
  • brie 60+ – 100 gram (je koopt een punt van 200 gram)

Producten die je standaard in huis hebt:

  • klontje boter
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Snijd de ui in halve ringen en de paprika’s en de courgette in blokjes. Snijd de kipfilet in reepjes en bak ze 3 minuten aan in een beetje roomboter. Voeg de groenten en peper en zout naar smaak toe en wok het gerecht zo’n 7 minuten. Snijd intussen de brie in plakjes en leg ze bovenop de wokschotel.

Je houdt brie over, maar die kun je in het weekend als snack eten of op brood. :-)

Dinsdag | Broccolisoep met zoete aardappel

Door: Jennifer | porties: 2 | bereidingstijd: 20 minuten | Prijs per persoon: € 2,44

Ingrediënten

  • knoflook – 1 teen
  • zoete aardappel – 500 gram
  • broccoli – 800 gram
  • bosui – 2 (je koopt een zakje met bosuien)
  • Allison volkorenbrood – 1/2

Producten die je standaard in huis hebt:

  • 1 liter water
  • olijfolie om in te bakken
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm 1 liter water in de waterkoker. Pers de knoflook uit, schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes, spoel ze af.
Fruit de knoflook kort in olijfolie, voeg dan de zoete aardappel toe en schep om. Voeg vervolgens het hete water en peper en zout naar smaak toe en kook de aardappels 5 minuten.
Snijd intussen de broccoli in roosjes. Doe de broccoli in de soeppan (ze staan niet helemaal onder water) en laat ze 10 minuutjes met de deksel op de pan zachtjes koken/stomen. Snijd intussen de bosui in ringen. Haal de soep van het vuur en pureer hem. Toast 2 sneetjes volkorenbrood en besmeer ze met een beetje zeezoutboter. Serveer de soep met het geroosterde brood en de bosui.

Waarschijnlijk houd je wel een beetje over van deze soep, eet het de volgende dag als lunch! Het brood dat je overhoudt kun je ook als lunch gebruiken. 

Woensdag | Curry met snijbonen

Door: Jennifer | porties: 2 | bereidingstijd: 25 minuten | Prijs per persoon: € 2,14

Ingrediënten

  • zilvervliesrijst – 120 gram (we hebben de kosten van een half pakje gerekend, want de andere helft gebruik je bij de vispakketjes)
  • ui – 1
  • winterpeen – 250 gram (je koopt een zak met winterpenen)
  • snijbonen – 400 gram
  • rode currypasta – 1 el (het zakje is voor 4 personen, dus we gebruiken de helft)
  • kokosmelk – 400 ml

Producten die je standaard in huis hebt:

  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

Kook de zilvervliesrijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snipper intussen de ui en snijd de wortel in plakjes. Maak de snijbonen schoon en snijd ze in grove stukken.
Fruit de ui in een beetje olijfolie, voeg de wortel en snijbonen toe en bak ze 5 minuten. Voeg de helft van de currypasta toe, bak dit even aan en roer door elkaar. Voeg dan de kokosmelk toe en laat de curry in 10-15 minuten gaar worden. Serveer de curry met de rijst.

Donderdag | Gevulde paprika’s met gehakt, kaas en champignons

Door: Jennifer | porties: 2 | bereidingstijd: 10 minuten | oventijd 30 minuten | Prijs per persoon: € 2,50

Ingrediënten

  • paprika’s – 4
  • rundergehakt – 300 gram
  • cottage cheese – 150 gram
  • witte champignons – 125 gram (=1/2 bakje)
  • rode peper – 1

Kruiden die je standaard in huis hebt:

  • kaneel – 1 tl
  • komijnzaad – 1/2 tl
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Bekijk hier hoe je dit recept maakt

Vrijdag | Vispakketjes met wortel en venkel

Door: Jennifer | porties: 2 | bereidingstijd: 15 minuten (oventijd: 30 minuten) | Prijs per persoon: € 2,08

Ingrediënten

  • zilvervliesrijst – 120 gram (we hebben de kosten van een half pakje gerekend, want de andere helft gebruik je bij de vispakketjes)
  • winterpeen – 350 gram (deze is gratis, want je hebt een zak gekocht voor de curry van woensdag!)
  • champignons – 125 gram (= 1/2 bakje)
  • venkel – 1
  • citroen – 1
  • diepvries koolvisfilet MSC – 400 gram (= 4 stuks)

Producten die je standaard in huis hebt:

  • olijfolie
  • grove peper en zeezout naar smaak

Bereidingswijze

Bereid de zilvervliesrijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een pan op het vuur met water en breng aan de kook. Snijd de wortel en de champignons in plakjes. Snijd de venkel doormidden, verwijder de harde kern en snijd de rest in grove stukken. Blancheer de groenten 3 minuten in het kokende water. Snijd 4 plakjes uit de citroen. Leg voor ieder pakketje 2 vellen aluminiumfolie op een ovenschaal. Schep daar de geblancheerde groente op en besprenkel royaal met olijfolie, grove peper en zeezout. Leg in ieder pakketje 2 koolvisfilets. Bestrooi met nog een beetje peper en zout en voeg een scheutje olijfolie toe. Leg de plakjes citroen op de vis, vouw de pakketjes goed dicht en laat ze in 30 minuten gaar worden in de oven.

Tip: heb je grove mosterd in huis? Besmeer de koolvisfilets ermee.

Boodschappenlijstje voor de hele week:

1 zak winterpeen
400 gram snijbonen, verpakt
2x paprikamix á 3 kleuren paprika’s
1 doosje champignons
1 venkel
2 uien
800 gram broccoli
500 gram zoete aardappel
1 zakje bosui
1 courgette
1 rode peper
1 citroen
1 netje knoflook (met 3 bollen, je gebruikt 1 teen in dit weekmenu)

zeezoutboter
1 puntje brie 60+
1 bakje cottage cheese

1/2 Allison volkorenbrood
1 pakje zilverliesrijst
400 ml kokosmelk
1 zakje rode currypasta

300 gram rundergehakt
250 gram kipfilet
400 gram koolvisfilet