Deze vegetarische spinazie pasta is echt ontzettend lekker en gezond, makkelijk om te maken en bovendien vegetarisch. Een paar keer per week vlees laten staan is helemaal niet erg. Je houdt geld over om op de dagen dat je wel vlees op tafel zet, te kiezen voor biologisch en traceerbaar vlees.

Het bereiden van dit heerlijke gerecht kost je iets meer moeite dan je van ons gewend bent. Omdat ik zo veel mogelijk groente wilde verwerken in deze vegetarische spinazie pasta heb ik een deel van de spinazie gebruikt voor de saus. We malen dit samen met mascarpone, avocado, basilicum, knoflook en parmezaanse kaas tot een heerlijke saus in de keukenmachine. De rest van de spinazie laten we slinken in de pan samen met kerstomaatjes waarna we de saus uit de keukenmachine toevoegen. Zo ontstaat er een heerlijk smakende groene pastasaus die we serveren met de volkorenpasta. We maken het gerecht af met dunne plakjes Parmezaan en pijnboompitjes.

De relatie tussen vlees eten en hoe oud je wordt

Een groot onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid vlees dat je eet en hoe oud je wordt. Mensen die veel vlees eten lopen een groter risico om eerder te overlijden dan mensen die weinig of geen vlees eten. Dit risico geldt voor het eten van rood- en bewerkt vlees (rund/varken/hert/zwijn). Wit vlees laat geen verhoogde risico’s zien (gevogelte/vis). Mensen die veel rood- en bewerkt vlees eten lopen een hoger risico op overlijden door hart- en vaatziekten en kanker.

Het interessante aan dit onderzoek is dat het niet direct verklaart dat dit daadwerkelijk komt door het vlees zelf. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen die veel rood- en bewerkt vlees eten ook meer suiker gebruiken, meer alcohol drinken, minder groente en fruit eten, vaker overgewicht hebben en vaker roken dan mensen die weinig tot geen vlees eten. Algehele leefstijl lijkt mij dus de belangrijkste factor.

Als conclusie kun je trekken dat mensen die weinig rood en bewerkt vlees eten bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Hierdoor heeft deze groep mensen, minder vaak last van overgewicht en leven ze langer.

Moraal van dit verhaal; eet minder rood en bewerkt vlees en vervang dit door vegetarische maaltijden die veel groente bevatten. Zoals deze vegetarische spinazie pasta misschien? ;-)

Als ik niet kan slapen of even geen inspiratie kan vinden voor het maken van nieuwe recepten dan ben ik vaak te vinden op PubMed. Hier vind je honderdduizenden onderzoeken, studies, reviews en zo’n beetje alles wat gepubliceerd wordt over gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Onderzoeken variëren enorm van van opzet en betrouwbaarheid en lang niet alle onderzoeken zijn gratis te bekijken. Neem eens en kijkje als je het interessant vindt.

Vegetarische spinazie pasta met een saus van mascarpone en avocado

Vegetarische spinazie pasta met mascarpone avocado saus

Dit is een gerecht waarvan ik hoop dat iedereen hem een keer gaat maken. Heerlijk!
10 min
10 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr volkorenpasta
  • 1 avocado
  • 2 tenen knoflook
  • 120 gr mascarpone
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie
  • 10 gr basilicum - blaadjes
  • 400 gr spinazie
  • peper en zout - naar smaak
  • 200 gr kerstomaatjes
  • 20 gr pijnboompitjes

Zo maak je het

  • Kook de volkorenpasta zoals aangegeven op de verpakking
  • Zet de keukenmachine klaar
  • Snijd de avocado rondom de pit doormidden en draai de helften van elkaar af, wip de pit eruit en schep het vruchtvlees uit de schil
  • Pel de knoflook, doe samen met de avocado, de mascarpone, parmezaanse kaas, de olijfolie en de basilicum in de keukenmachine
  • Zet de keukenmachine aan en laat draaien totdat je een glad mengsel hebt
  • Voeg in delen 100 gram spinazie toe aan de saus en meng dit totdat het ook vermalen is
  • Proef de saus en breng op smaak met wat peper en zout
  • Zet de saus aan de kant en snijd de resterende 300 gram spinazie een aantal keer grof doormidden
  • Halveer de kerstomaatjes
  • Plaats een pan op het vuur en doe hier de gehakte spinazie en kerstomaatjes in
  • Laat de spinazie slinken en voeg de saus uit de keukenmachine toe
  • Roer door elkaar en verwarm 5 minuten op matig vuur zodat het iets indikt
  • Verdeel de volkorenpasta en de saus over twee borden
  • Serveer met een paar plakjes dun gesneden Parmezaanse kaas en wat pijnboompitjes

Tip

Rooster de pijnboompitjes in een droge pan voor extra smaak
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 2
Door: Sven

 

De saus in de keukenmachine

bereiding van de spinazie pasta het maken van de saus

Laat de gesneden spinazie slinken in de pan samen met de kerstomaatjes

Bereiding van de spinazie pasta het laten slinken van de spinazie