Dat bekt lekker toch? Witlofschotel met kip en kaas! En niet zo maar kaas. Want voor dit witlof uit de oven recept gebruiken we een heerlijke blauwader schimmelkaas. Deze Roquefort geeft het hele gerecht zijn smaak. Alleen een beetje peper is nog nodig om het af te maken. Dit gerecht schuif je zo in de oven. Een makkelijk recept voor een doordeweekse dag.

Je moet wel van schimmelkaas houden. Ik ben er dol op en eet het ook graag bij een glaasje rode wijn of port. Je moet de smaak waarderen. Vind je het niets dan moet je snel op zoek naar een andere witlofschotel. Zoals deze kip met kokos, witlof en appel of dit heerlijke witlof uit de oven met appel en walnoten recept.

Schimmel is niet (altijd) vies

Gelukkig maar dat er schimmels bestaan, ze redden de levens van miljoenen mensen. Met schimmels wordt onder andere penicilline geproduceerd. Een krachtig antibioticum dat bacteriële infecties bestrijdt. De schimmel die gebruikt wordt bij het maken van schimmelkaas is van hetzelfde geslacht. Namelijk de Penicillium roqueforti, waar de roquefort kaas uit dit recept zijn naam aan ontleent. De schimmel in de kaas heeft een conserverende werking en zorgt ervoor dat andere bacteriën geen kans krijgen. Daarnaast geeft het de kaas zijn specifieke smaak en textuur.

De schimmels worden met een dikke holle breinaald in de kaas gespoten waarna de kaas gekneed wordt. Vervolgens moeten de schimmels hun werk doen zodat er na een paar maanden rijpen een heerlijke schimmelkaas ontstaat. De schimmels in de kaas hebben overigens geen antibacteriële werking. Penicilline kan alleen geproduceerd worden door de Penicillium chrysogenum schimmel.

Witlofschotel met kip en kaas

Ovenschotel met witlof en roquefort, heel erg lekker! Als je er van houdt ;-)
10 min
25 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr witlof
  • 400 gr kipfilet
  • 150 gr champignons
  • 200 gr crème fraîche
  • 100 gr roquefort
  • 2 stengels salade ui
  • 1 snufje peper
  • olie - om in te bakken

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2x2 cm
  • Bak ze in een ruime pan in een scheutje olie ongeveer 5 minuten
  • Snijd de champignons door vieren en voeg toe aan de kip, schep door elkaar en bak kort mee totdat de kip klaar is. Draai het vuur uit zodra de kip klaar is
  • Snijd de kontjes van de witlof, halveer de stronken en snijd het hart eruit. Snijd vervolgens de witlof in halve ringen
  • Voeg de witlof toe aan de kip
  • Voeg de crème fraîche toe en brokkel de roquefort er overheen.
  • Schep door elkaar en voeg naar smaak wat peper toe
  • Schep het mengsel in een ovenschaal en plaats in de oven voor 25 minuten
  • Snijd de salade ui in ringen en garneer de ovenschotel hiermee voordat je hem serveert
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven