Deze peer granaatappel salade is heerlijk fris en zoet. Een perfecte begeleider van een voedzaam hoofdgerecht. Eigenlijk is deze peer granaatappel salade een fruitsalade, maar we gebruiken andijvie als sla. Zo hebben we toch een bergje groente toegevoegd aan deze granaatappel salade. En dat maakt het tot weer een bijzonder gezond maar zeker ook een bijzonder lekker salade recept. En het is simpel om te maken! 

Bij een rijpe granaatappel is het vruchtvlees donkerrood. De schil is hard en glimt een beetje. Je kunt een granaatappel vrij lang op je fruitschaal bewaren, maar zodra de schil van buiten uitdroogt gaat de kwaliteit van de vrucht achteruit. De granaatappel bevat cellen met kleine pitjes, deze cellen (vaak de pitjes genoemd) zijn de onderdelen die je eet van een granaatappel. Granaatappelsap werd oorspronkelijk gebruikt als basis voor grenadine. De granaatappel smaakt namelijk erg zoet.

Granaatappel eten

Veel mensen laten een granaatappel liggen, omdat ze ofwel niet weten wat ze er mee moeten, of omdat ze geen idee hebben hoe ze de pitjes uit een granaatappel krijgen. Gelukkig is daar een handig maniertje voor! Om deze peer granaatappel salade te kunnen maken heb je een grote schaal en een pollepel nodig. Snijd de granaatappel doormidden. Je ziet nu al heel veel pitjes zitten. Pluk ze er niet uit, maar houd de granaatappel bovenin de schaal vast met de opengesneden kant naar beneden en sla nu krachtig met een pollepel op de schil. Doordat je de granaatappel in de schaal houdt, heb je geen last van spetterend granaatappelsap. Als de granaatappel bijna leeg is, maar je de laatste pitjes er niet uit krijgt, kun je de schil binnenstebuiten keren en vervolgens de achtergebleven pitjes eruit halen.

Recepten granaatappel

Zelf granaatappelsap maken

De granaatappel leent zich perfect voor een salade, zoals de peer granaatappel salade in dit recept. Granaatappelpitjes smaken zoet, sappig en knapperig. Wij hebben de granaatappel al eens gebruikt in een maaltijdsalade met feta en granaatappel, als gezonde snack met yoghurt, als ontbijt met havermoutpannenkoeken, als ontbijt met quinoa en amandelen en in deze lauwwarme aubergine salade met granaatappel. Stuk voor stuk hele lekkere granaatappel recepten! Naast een granaatappel salade kun je ook granaatappelsap maken. Je hebt hier wel een sapcentrifuge voor nodig. Het is een gezond alternatief voor sap uit pak.

Peer granaatappel salade

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Peer
  • 1/2 Granaatappel
  • 1 Rode ui
  • 55 gr Andijvie - voorgesneden
Voor de dressing
  • 2 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 el Citroensap
  • 1/2 el Peterselie - gedroogd
  • 7 blaadjes munt - vers
  • 1 snufje Peper en zout

Zo maak je het

  • Leg de andijvie op een bord of schaal
  • Snijd een granaatappel doormidden (bewaar een helft in de koelkast in folie of gebruik de hele granaatappel en bewaar de pitjes die je over hebt in een afgedekt schaaltje in de koelkast)
  • Houd de halve granaatappel bovenin een schaal en sla met een pollepel op de achterkant zodat alle pitjes eruit vallen
  • Snijd de peer in plakken en verwijder het klokhuis
  • Leg de plakjes peer op de andijvie en strooi de granaatappelpitjes er overheen
  • Snijd de munt fijn en meng die met de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje, druppel over de salade
Print dit recept
Recept: lunch, Salade
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer