Uiensoep is een maaltijd die al eeuwen wordt gemaakt en gegeten. Zelfs de Romeinen aten al uiensoep. Het werd gezien als een maaltijd voor de armen, want uien waren goedkoop en je had verder niet veel nodig om er een soep van te maken. Tegenwoordig is uiensoep echt een winters recept, dat je huis heerlijk doet ruiken. Je fruit de uien eerst waardoor ze een zoete smaak krijgen.

Wij wilden een uiensoep maken die meer verschillende voedingsstoffen bevat. Daarom hebben we naast ui niet alleen prei, maar ook avocado toegevoegd. De avocado maakt de soep romiger en voller, maar de smaak ervan is niet duidelijk aanwezig, waardoor het nog steeds een echte ui-preisoep is. Een perfecte toevoeging!

Ciabatta RusticaDe standaard uiensoep bevat daarnaast ook brood met geraspte kaas, gesmolten in de oven. Lekker, maar als je een glutenallergie hebt, kun je dat wel vergeten. Gelukkig bestaat er ook glutenvrij brood. Wij gebruiken de glutenvrije Ciabatta Rustica van Schär. Dit zijn kleine ciabatta broodjes gemaakt van maismeel, rijstmeel, boekweitmeel. zonnebloempitten en lijnzaad. Om onze prei-uiensoep nog een extra smaaktwist te geven, raspen we oude geitenkaas voor op de ciabatta’s. En dat smaakt erg lekker!

Je zou bij de soep ook de croutons van Schär kunnen serveren. Naast de Ciabatta Rustica en de croutons heeft Schär nog meer glutenvrije broodproducten. De meeste grotere supermarkten verkopen een selectie van deze broodproducten. Erg fijn voor mensen met een glutenallergie die toch eens een broodje willen eten!

– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer

Ui-prei soep met glutenvrij kaasbrood van Schär

25 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 600 gr Uien
  • 40 gr Roomboter
  • 3 Preien
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 pak Dr Schar ciabatta
  • 2 l Water
  • Bouillonpoeder
  • 1 tl chilivlokken - gedroogd
  • 150 gr Oude geitenkaas
  • 1 Avocado

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de uien in ringen en bak ze 10 minuten in een soeppan met de roomboter
  • Snijd de prei in ringen in was ze goed
  • Snijd de knoflook fijn
  • Bevochtig tussendoor de ciabatta's en plaats ze voor 10 minuten in de oven
  • Bak nu de prei en knoflook 3 minuten mee
  • Vul ondertussen de waterkoker met 2 liter water en zet aan
  • Giet het hete water in de soeppan, voeg de bouillonpoeder en chilivlokken toe en kook de soep 5 minuten
  • Rasp ondertussen de oude geitenkaas
  • Snijd de afgebakken broodjes doormidden en leg ze klaar (laat de oven aan staan, zet vast op de grilstand)
  • Snijd de avocado doormidden, lepel het vruchtvlees eruit en voeg toe aan de soep
  • Gebruik een staafmixer om de soep iets fijner te maken en de avocado goed te verdelen
  • Schep nu een portie soep in vier ovenbestendige soepkommen, leg een halve ciabatta op elk soepbord en strooi er geitenkaas overheen
  • Plaats de soepborden voor ongeveer 5 minuten in de oven totdat de kaas goed gesmolten en knapperig is - blijf erbij want het kan heel snel gaan!
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Betaald artikel