Hoi venkel. Wat zie je er leuk uit. Maar wat moet ik met jou? Gewoon: in reepjes snijden en rauw eten in een salade. Knapperig, fris en anijs-achtig.

In Nederland eten we weinig venkel. 100 gram per persoon per jaar, aldus deze schattige venkel website. De Italianen eten 7 kilo venkel per persoon per jaar. Wat een bizar verschil! En hoe komt het eigenlijk dat we in Nederland zo extreem weinig venkel eten?

Het zit gewoon nog niet in ons systeem. We zien hem wel liggen in de supermarkt, maar we weten niet wat we ermee moeten. De venkel komt van oorsprong uit Azië en werd pas in de 18e eeuw in Nederland geïntroduceerd.

Een venkel is niet oer Hollands. Maar dat is de zoete aardappel ook niet, en de avocado ook niet. En toch eten we die wel massaal. We weten gewoon niet zo goed wat we moeten met zo’n venkelknol. Ondanks dat er al best wat venkel salade recepten te vinden zijn op het wereldwijde web. Inclusief onze website. Kijk maar eens naar deze salade van gerookte zalm met aspergelinten, venkel en radijs. Of probeer deze venkel salade uit de begintijd van Voedzaam & Snel.

Wat kun je met venkel maken?

Ik heb besloten dat ik jullie ga laten zien wat je allemaal kan met venkel. Zodat ie er niet meer eng en buitenaards uitziet. Maar vertrouwd en watertandend lekker. We beginnen lekker basic: met een venkel salade met sinaasappel en walnoten. Heerlijk! Maar wat ook echt mega lekker is. En toch Hollands: een venkelstamppot! Die valt bij Ella ook erg goed in de smaak.

Dus huppakee, lekker kopen die venkel en ermee koken! Heb je een venkel verzoekje? Laat het ons weten! Ik duik de keuken weer in voor nog meer venkel recepten. Ciao!

vegan venkel salade met sinaasappel en walnoten

10 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 venkel - + loof
  • 1 sinaasappel
  • 30 gr walnoten
  • 50 gr bladsla melange
  • 200 gr kikkererwten - uitlekgewicht
  • 2 salade ui - het groene gedeelte
Dressing
  • 2 el olijfolie - extra vergine
  • 1 el sinaasappelsap - van de sinaasappel
  • 1 el balsamico

Zo maak je het

  • snijd een plakje van de onderkant van de venkel en snijd de stelen eraf
  • verwijder het loof van de stelen en snijd dit fijn, dit gebruik je als garnering
  • snijd de venkel doormidden en vervolgens in dunne plakjes, snijd de plakjes in reepjes
  • snijd de schil van de sinaasappel, houd 1 el sap apart voor de dressing en snijd het vruchtvlees in stukjes
  • spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken, snijd het groene gedeelte van de salade ui in ringen
  • meng de bladsla, venkel, sinaasappel en kikkererwten in een schaal
  • meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje
  • breek de walnoten in stukjes en verdeel over de salade, voeg de salade ui toe, druppel de dressing er overheen en voeg tot slot het gesneden venkelloof toe
Print dit recept
Recept: lunch, Salade
Keuken: Italiaans
Porties: 2 personen
Door: Jennifer