Cups van havermout maken
Havermout cups maken is super eenvoudig. Je kunt er vervolgens van alles mee doen. Voor dit recept gebruiken we de havermout cups als bakjes voor yoghurt en vers fruit. Het gerecht hebben we als ontbijt gegeten. Maar je kunt er ook een hartige vulling in stoppen en ze serveren bij het avondeten.
Ik blijf me verbazen over de mogelijkheden van havermout. Een geweldig voedzaam en veelzijdig product. Bekijk hieronder eens hoeveel verschillende vitaminen en mineralen havermout bevat:
Havermout bevat:
- Natrium
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
- IJzer
- Koper
- Selenium
- Zink
- Jodium
- Luteïne
- Vitamine E
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B6
- Nicotinezuur
- Foliumzuur
Daarnaast is havermout rijk aan vezels en eiwitten.
Bakjes van havermout maken
Toen ik begon aan dit recept was ik vastbesloten om geen suiker toe te voegen. Maar dat is niet gelukt. Na een aantal pogingen kwam ik erachter dat het bijna niet mogelijk is om de bakjes krokant te bakken zonder het toevoegen van wat honing. Dus ik ben overstag gegaan. Voor vier havermout bakjes heb ik 15 gram honing gebruikt. Dat is 3,75 gram honing per bakje, wat neerkomt op 3 gram suiker. Kun je misschien beter agavesiroop gebruiken? Nee. Suiker is suiker. Ons lichaam maakt geen onderscheid. Lees hier mijn uitgebreide antwoord op deze steeds terugkerende discussie.
Een beetje suiker dus. Drie gram is vergelijkbaar met een klein suikerklontje. Het fruit dat je toevoegt bevat ook een beetje suiker. Bij elkaar wat meer dan je van ons gewend bent. Maar gelukkig nog steeds heel veel minder dan gesuikerde ontbijtgranen. Zie dit recept als een verantwoord weekend recept. Doordeweeks kan je beter gewoon de havermout door je yoghurt met fruit mengen en een handje noten toevoegen, is een stuk sneller ook :-)
Cups van havermout maken
Dit heb je nodig
- 90 gr Havermout
- 25 gr Roomboter
- 15 gr Honing
- 1 tl Koekkruiden
- Yoghurt en fruit - naar keuze
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de havermout in een kom en voeg de koekkruiden toe
- Smelt de boter en voeg toe samen met de honing
- Schep alles goed door elkaar (blijft een beetje los, vormt geen beslag)
- Verdeel het mengsel over vier muffinvormen
- Druk de havermout tegen de zijkanten en onderkanten plat zodat zich een bakje vormt
- Plaats in de oven voor 20 minuten
- Leg na 10 minuten een velletje zilverfolie over de bakjes, anders worden ze te donker
- Laat de bakjes afkoelen zodra ze mooi goudbruin zijn
- Haal ze voorzichtig uit de vormen en vul ze met je favoriete fruit en een schep yoghurt
Hallo,
Hoelang kan je de bakjes bewaren? Worden ze snel slap of kan je ze gerust in de koelkast een aantal dagen zetten?
Bedankt!
Omdat we geen bloem gebruiken blijven ze niet heel lang knapperig helaas. Het beste is dezelfde dag opeten.
Hallo!
Ik vroeg me af of je de roomboter ook kan vervangen door een alternatief dat lager in calorieën is.
Alvast bedankt!
Hoi Sharon, het vet is nodig om de cups hard te krijgen en houden. Ik denk niet dat het gaat werken als je dit gaat vervangen door iets anders.