Deze verrukkelijke ovenschotel met zalm en zoete aardappel moet je echt een keer proberen. Je hebt er weinig werk aan, het grootste gedeelte van de tijd staat het in de oven.

Gerechten met vis eten we eigenlijk te weinig. Het schiet er toch elke keer weer een beetje bij in. En dat terwijl vette vis zoals de zalm in dit recept, enorm belangrijke voedingsstoffen bevat. Zalm is bijvoorbeeld een goede bron van vitamine D. Hier hebben veel mensen in de wintermaanden een tekort aan. Maar ook bevat zalm een mooie hoeveelheid omega 3 vetzuren. Waaronder het essentiële alfa-linoleen vetzuur. Essentieel betekent dat we deze voedingsstof binnen moeten krijgen via onze voeding. Ons lichaam kan deze vetten niet zelf aanmaken. Lekker veel vis eten dus! Wij gaan proberen om vaker vis op tafel te zetten en daar lekkere recepten mee te bedenken.

Tip: haal op zaterdag een gerookte makreel of verse haring van de markt! De haring en makreel kun je zo eten, maar je kunt ze ook gebruiken in een heerlijke salade. Zoals deze makreelsalade met sinaasappel, of deze haringsalade met appel en ei.

Deze ovenschotel met zalm is goed voor drie personen. Je kunt een deel bewaren en de volgende dag meer naar je werk nemen.

Jennifer

Ovenschotel met zalm en zoete aardappel

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties: 3
Gang: Avondmaaltijd, Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands

Ingrediënten
  

  • 250 gr Sperziebonen
  • 500 gr Zoete aardappel
  • 200 gr trostomaten zoet
  • 1 teen Knoflook
  • 250 gr Zalmmoot MSC keurmerk
  • 200 gr Crème fraîche
  • 2 el peterselie vers
  • 1/2 el tijm gedroogd
  • 1/2 Peper
  • 1 snuf Zeezout
  • 100 gr jonge kaas geraspt

Method
 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vul een waterkoker met water, zet aan
  2. Dop de sperziebonen en blancheer ze in het hete water voor 4 minuten
  3. Schil de zoete aardappel en snijd in zo dun mogelijke plakjes (een keukenmachine is hier erg handig voor)
  4. Snijd de trostomaten in partjes en de knoflook fijn
  5. Snijd de zalmmoot in kleine blokjes
  6. Meng alle ingrediënten, behalve de geraspte kaas, met elkaar in een schaal
  7. Schep het mengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas er overheen
  8. De ovenschotel moet ongeveer 50 minuten in de oven, Maar de exacte tijd hangt af van de dikte van je zoete aardappelplakjes

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. Anneke maart 17, 2015 at 7:18 pm - Reply

    Heerlijk de havermoutmuffins met appel en kaneel.
    Onze kleindochter van bijna 8 maanden lust nog niet zoveel vast voedsel maar dit vond ze héérlijk.

  2. Marja maart 18, 2015 at 8:34 am - Reply

    Hai Jennifer en Sven,
    Op welke stand (temperatuur/hoogte) moet dit gerecht in de oven? De duur is 50 minuten maar op welke oven-temperatuur dan? Groetjes

    • Laura maart 18, 2015 at 10:59 am - Reply

      Hoi Marja, staat bij punt 1, bereidingswijze: verwarm de oven voor op 180 graden.

  3. Marjo maart 22, 2015 at 3:54 pm - Reply

    De zalmschotel is heerlijk. Waarom zetten jullie er niet bij wat de inhoud aan calorieën, eiwit, vet en koolhydraten bevat?

  4. Anita juli 19, 2017 at 6:14 pm - Reply

    Wat een heerlijk recept . Zeker voor herhaling vatbaar . Mis wel de hoeveelheden koolhydraten en eiwitten etc.

  5. Elske november 30, 2018 at 5:56 pm - Reply

    Ik maak dit recept regelmatig. Erg lekker en makkelijk! Gisteren heb ik de boontjes vervangen door Romanesco, omdat ik daar nog wat van over had. Voor de gelegenheid verse basilicum ipv peterselie toegevoegd. Ook erg lekker!

  6. El oktober 12, 2019 at 9:22 am - Reply

    Ik zou graag de maat van ovenschaal willen weten… dit maakt ook uit voor de gaarheid en de bereidingsduur.

    Bedankt!

    • Jennifer oktober 18, 2019 at 1:11 pm - Reply

      Hoi El,

      De ovenschaal die wij voor dit recept hebben gebruikt, is 11cm bij 7,5 cm.

      Groetjes, Jennifer

  7. Christine maart 8, 2021 at 6:26 pm - Reply

    Het was superlekker…
    Heb het zout weggelaten en chilivlokjes gebruikt. Mag niet zoveel zout vandaar..
    Ook had ik nog een klein beetje tomatenblokjes over en deze erbij gedaan

  8. Manzo, Simone november 8, 2023 at 12:00 pm - Reply

    Op zich lekker, maar het is wel van belang dat de zoete aardappelschijfjes flinter dun zijn, anders raakt de rest ‘overkookt’ en zijn de zoete aardappeschijfjes nog steeds rauw.

    • Jennifer november 8, 2023 at 12:54 pm - Reply

      Hoi Simone,

      Lukt het niet om hele dunne plakjes te snijden, dan kun je de aardappelschijfje ook kort blancheren.

      Groetjes, Jennifer

Leave A Comment

Rating recept