Weer eens wat anders dan de gangbare dressings van olijfolie, balsamicozaijn, mosterd etc. Deze heerlijke dressing maken we van avocado, yoghurt, verse peterselie, appelciderazijn, citroensap en een beetje honing. Een mooie aanvulling voor een smakelijke salade.

Na jarenlang bijna elke dag avocado gegeten te hebben, had ik er sinds afgelopen zomer ineens geen trek meer in. Ze stonden me tegen. En dat doen ze nog steeds. Het is dan ook een tijd geleden dat ik ze gebruikt heb in een recept. Omdat avocado een mooie bron van onverzadigde vetzuren is wil ik er toch voor zorgen dat ze af en toe op mijn menu staan. Maar dan wel op een heel andere manier. In een lekkere dressing bijvoorbeeld.

De dressing maken is eenvoudig. Ik heb alles in de blender gestopt en fijngemalen. Een keukenmachine of staafmixer volstaat ook. Zolang het maar een mooie vloeibare dressing wordt die je over je salade kunt schenken.

Omdat avocado vrij dik is moeten er aardig wat dunne vloeistoffen bij om tot een vloeibare substantie te komen voor over de salade. Met de dressing kun je zeker tien salades voorzien van een romige dressing. De yoghurt avocado dressing is in de koelkast goed houdbaar. Maximaal een week.

Goede vetten in avocado

Avocado bevat veel vet. Vet dat we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden. Het vet in avocado is van het type enkelvoudig onverzadigd en draagt de naam oliezuur. Oliezuur is een van de meest voorkomende enkelvoudig onverzadigde vetten. Zo bestaat olijfolie bijvoorbeeld voor bijna 80% uit oliezuur. Oliezuur behoort tot de omega-9 vetzuren en is niet essentieel.

Yoghurt avocado dressing voor over de salade

Lekkere dressing gemaakt van yoghurt en avocado voor over de salade
5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr volle yoghurt
  • 1 avocado
  • 1/2 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el appelazijn
  • 10 gr peterselie vers
  • 1 el honing
  • zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Snijd de avocado rondom de pit doormidden en draai de helften van elkaar af
  • Wip met de punt van een mes de pit uit het vruchtvlees en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil
  • Doe het vruchtvlees samen met de yoghurt, olijfolie, appelazijn, peterselie, honing en het sap van een halve citroen in de blender
  • Mix tot een mooie gladde dressing
  • Breng op smaak met wat zout
Print dit recept
Recept: Dresing
Keuken: Hollands
Porties: 10
Door: Sven