Laten we voorop stellen dat gesuikerde ontbijtgranen nooit onze voorkeur hebben. Het beste alternatief is muesli of havervlokken met yoghurt en een stukje vers fruit met wat noten en zaden. Maar, een verantwoord alternatief bieden, kan voor iemand die normaal gesproken cruesli eet, een hele stap in de goede richting zijn. En daarom dit recept.

Ben je een muesli-eter die zijn yoghurtje voor het ontbijt combineert met vers fruit, noten en zaden? Goed bezig! Laat dit recept dan lekker links liggen. Dit cruesli recept kun je zien als een soort tussenfase om je smaak te laten wennen aan minder zoet. Speciaal voor mensen die ’s ochtends cruesli uit pak op tafel hebben staan en graag wat minder suiker zouden willen binnenkrijgen.

Verantwoorde cruesli

Wanneer noem je nu iets verantwoord? Naar mijn idee als het tussen twee uitersten in valt. Met aan de ongezonde kant de cruesli uit pak. En aan de gezonde kant, muesli met yoghurt en vers fruit. Dat gebied daar tussenin zou ik het verantwoorde gebied willen noemen. Dus niet de allerbeste optie, maar zeker niet de slechtste. Afijn, ben je een cruesli uit pak fan, probeer dan eens dit recept. Het is een enorme verbetering.

Cruesli uit pak versus zelf gemaakte cruesli

Nu wordt het leuk! We gaan vergelijken. Ik kan natuurlijk wel roepen dat het beter voor je is, maar dan wil ik je dat ook graag laten zien. Ik ben de supermarkt ingelopen en heb een aantal cuesli’s en krokante muesli’s bekeken. Het is soms echt schokkend hoeveel suiker er in ontbijtgranen zit. En dan vooral op verpakkingen die doen geloven dat het een gezond en verantwoord product is. De biologische krokante muesli van AH huismerk spant de kroon. Met een gezond ogende verpakking bevatten deze ontbijtgranen per 100 gram 22 gram suiker! Met een portie van 40 gram zit je op 9 gram suiker. Dat zijn ongeveer 3 suikerklontjes. Naar mijn idee totaal overbodig zoet. Om de ontbijtgranen uit pak te vergelijken met onze zelf gemaakte muesli, heb ik ze onder elkaar geplaatst.

Per 100 gram bevatten de volgende producten:

  • 30 gram suiker – Krokante volkoren muesli – AH huismerk
  • 22 gram suiker – Biologische krokante muesli – AH huismerk
  • 21 gram suiker – Granola Bessen & Noten – AH huismerk
  • 17 gram suiker – Cruesli pure chocolade – Cruesli
  •  8 gram suiker – De verantwoorde cruesli uit dit recept

Onze zelf gemaakte cruesli bevat per 100 gram 8 gram suiker. Per portie van 40 gram kom je dan op 3,2 gram suiker. Ik vind het zelf lekker om er nog een halve appel of een paar aardbeien door te doen. Dit fruit brengt uiteraard ook wat extra suiker met zich mee. Maar ook vitamines, mineralen en vezels. In totaal kom je met het fruit erbij rond de 12 gram suiker uit. Nog steeds een stuk minder dan de varianten uit pak. En met een hele lading meer vitamines en mineralen.

 

Sven

Verantwoorde cruesli maken

Cruesli recept met minder suiker dan verpakte ontbijtgranen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties: 20
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 100 gr Havermout
  • 100 gr Havervlokken
  • 50 gr Amandelen
  • 50 gr Walnoten
  • 50 gr Hazelnoten
  • 60 gr Pompoenpitten
  • 60 gr Zonnebloempitten
  • 80 gr Honing
  • 50 gr Kokosolie

Method
 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Smelt de kokosolie in de magnetron
  3. Hak de noten grof
  4. Voeg alle ingrediënten samen in een ruime kom en schep door elkaar
  5. Giet het mengsel op de bakplaat van de oven en verdeel gelijkmatig
  6. Plaats in de oven voor 30 minuten totdat het mooi goudgeel kleurt
  7. Schep regelmatig om

Notities

Bewaar de cruesli nadat deze is afgekoeld in een afgesloten pot of bak. Je kunt hem erg lang bewaren. Minimaal een maand.
By Published On: oktober 6th, 2016Categories: Ontbijt0 Comments on Verantwoorde cruesli maken

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. Fendy oktober 9, 2016 at 2:23 pm - Reply

    Hallo Sven,

    Vraagje, bij het recept Verantwoorde cruesli maken staat onderander ook 80 gr honing bij, maar er staat niets van dat deze er ook door moet. Mijn vraag dus komt deze er later door?

    Vriendelijke groetjes Fendy

    • sofie oktober 14, 2016 at 8:15 pm - Reply

      Er staat toch: voeg ALLE ingrediënten samen in een ruime kom.

  2. Christel oktober 9, 2016 at 10:50 pm - Reply

    Ik maak ook al lang mijn eigen granola. Ik gebruik geen olie of boter. Is helemaal niet nodig.

    • Sven oktober 11, 2016 at 10:13 am - Reply

      Hoi Christel, voor het maken van de cruesli is het ook niet nodig. We voegen het toe omdat het belangrijk is voldoende belangrijke vetten binnen te krijgen.

    • Ingrid maart 11, 2018 at 3:18 pm - Reply

      Ik heb toevallig net granola gemaakt met olie. Hoe krijg je je granola dan krokant zonder olie??

  3. Anne oktober 10, 2016 at 10:13 am - Reply

    Hmm, zelf maken is altijd een beter idee! Ziet er goed uit..

  4. Ella Rabudemaker augustus 13, 2017 at 8:55 am - Reply

    eindelijk geprobeerd om zelf cruesli te maken met jouw recept. Ik ben heeeel enthousiast, super lekker en wat ziet de cruesli er mooi uit!! Cruesli maken wordt een vast ritueel

  5. Nicole september 12, 2017 at 10:34 am - Reply

    Top, dank je wel! Het valt mij ook al jaren op hoe gezond eten in de supermarkt bijna onmogelijk wordt gemaakt, waaronder idd de absurd hoeveelheid suiker in crueslis, en ook groenten in pot of blik (suiker bij bonen bijvoorbeeld. Waarom in godsnaam?) Heel frusterend. Fijn dus om dit recept te vinden. Ga het zeker maken

  6. Roo januari 2, 2018 at 5:52 pm - Reply

    Er zit 15% honing in, wat voornamelijk suiker is. Geen geraffineerde, maar toch suiker. Natuurlijke suiker (fructose) zoals uit fruit schijnt ook niet gezond te zijn in grote hoeveelheden. Keuringsdienst van waarde heeft hier een uitzending over gemaakt. Goed recept, maar zelf zou ik niet meer dan 5% honing gebruiken.

    • Sven januari 3, 2018 at 10:20 am - Reply

      Hoi Roo, zoals we ook in het intro schrijven bij dit recept bieden we hiermee een verantwoorder alternatief aan in vergelijking tot ontbijtgranen uit de supermarkt. Onze voorkeur gaat altijd uit naar ongesuikerde ontbijtgranen maar soms kan het helpen om een tussenstap te maken. Er zit om precies te zijn 13,3% honing in. Honing bestaat voor 80% uit suiker. In totaal komen we dus uit op iets meer dan 10% suiker en geen 15% zoals je schreef. Ik zou fructose als de minst gezonde monosacharide willen bestempelen.

  7. Nelleke augustus 7, 2018 at 10:28 am - Reply

    Na 10 minuten doorgeroerd, na 20 minuten was het verbrand :(

    • Sven augustus 13, 2018 at 11:47 am - Reply

      ahhhh zonde :-(

  8. Jack de Ruiter februari 1, 2019 at 4:53 pm - Reply

    Moet ik gebrande amandelen en walnoten hebben, of ongebrand?

    • Jennifer februari 10, 2019 at 7:11 pm - Reply

      Hi Jack. Ongebrande noten gebruiken we voor dit recept. Eigenlijk voor al onze recepten.

    • Robert mei 30, 2021 at 11:12 am - Reply

      Andere mogelijkheid is roosteren. Ik rooster in een grillpan een aantal keer een laagje granen. Daarna de noten, etc. Als alles geroosterd is doe ik honing gemixt met een beetje olie in de pan op laag vuur. Muesli erbij, goed omscheppen en klaar. Na afkoelen voeg ik er nog rozijnen, speculaaskruiden en gedroogde appel bij.

  9. Saskia van der drift februari 17, 2019 at 10:37 am - Reply

    Heerlijk! Zojuist gemaakt. Maar hij brandt snel aan op 180°. Ik heb de oven na 8 minuten op 160° gezet en de muesli onderin de oven verder laten roosteren. Zou Maple sirup een goed alternatief zijn voor honing? Groetjes

  10. Josine maart 21, 2019 at 7:30 pm - Reply

    Net een 2de lading gemaakt, zo lekker! Het enige negatieve kantje…. veel te vlug op ! Ik gebruik ipv honing (nog enkele maandjes wachten op de nieuwe honingoogst) 80 g zelfgemaakte kweepeergelei, en daarmee dus slechts 40 gram suiker op de ganse lading…
    Een goede vervanger voor suiker of honing is zelfgemaakte, ongezoete appelmoes, ook heel lekker!

  11. Vietje maart 26, 2019 at 11:45 am - Reply

    30 min is echt veel te lang! Was even snel wat anders doen, het rook al snel heerlijk maar toen opeens rook ik wat anders…. Snel nieuwe lading dan maar.

  12. Blanka Valancova maart 15, 2021 at 2:44 pm - Reply

    Een typ van mij,
    Vervang kokosoilie met kokosmelk heel erg lekker en veel minder vetten/kca

  13. Maria juni 4, 2021 at 9:35 am - Reply

    Ik vraag me af: hoe kom je op 8 gram suiker per 100 gram?
    Als ik de ingredienten bij elkaar op tel kom ik uit op 500 gram met 80 gram honing = 13 gram suiker?

    • Maria juni 4, 2021 at 10:19 am - Reply

      dat is 13 gram suiker per 100 gram

Leave A Comment

Rating recept