Zo maak je dit simpele en gezond kerstdiner voor 4 personen
Voorbereiding: 40 minmin
Bereiding: 1 uuruur
Totaal: 1 uuruur40 minmin
Porties: 4
Dit heb je nodig
1Rode ui
2Avocado's
1snufZeezout
1/2tlDjintenkomijnzaad
1Limoen
250grrode bietvoorgekookt
100grGeitenkaas
40grPijnboompitten
4plakjesOntbijtspek
1elBalsamicopaar druppels per bord
4kookringen
200grKastanje champignons
1Jalapeño pepergroene peper kan ook
10Kerstomaatjes
12blaadjesBasilicumvers
250grKipfilet
1elOlijfolie
1teenKnoflook
75grParmezaanse kaas
1klontjeRoomboter
350grGroene asperges
1Mangogoed rijp
90mlAmandelmelk
1Vanillestokje
1Citroenbiologisch
75grHavermout
1snufZout
10grAmandelschaafsel
4elHangopGriekse of Turkse yoghurt kan ook
Zo maak je het
Begin met de torentjes van guacamole en rode biet
Snipper een halve rode ui, snijd de avocado’s doormidden tot aan de pitten en lepel het vruchtvlees eruit, doe in een kom en prak fijn
Voeg het zeezout en de djinten eraan toe, snijd de limoen doormidden en knijp het sap uit boven de schaal
Meng alles goed door elkaar
Snijd de bieten in kleine blokjes, leg de kookringen op vier borden en verdeel de bietenblokjes over de ringen
Verdeel het avocado mengsel over de bieten
Verkruimel de geitenkaas over het bietenmengsel en druk zachtjes aan, plaats de borden in de koelkast (zo worden de torentjes steviger)
Bereid nu de gevulde kipfilets voor
Snijd de champignons en de groene peper in kleine stukjes (verwijder eventueel eerst de pitjes)
Snipper de rode ui, halveer de kerstomaatjes en snijd de basilicum fijn
Snijd de kipfilets horizontaal in en klap ze open als een vlinder, sla de kipfilets plat met de achterkant van een koekenpan, met wat keukenfolie tussen de kip en de pan
Bak de champignon, groene peper, rode ui en kerstomaatjes aan in de koekenpan met een beetje olijfolie
Snipper ondertussen de knoflook en verdeel dit op de ene helft van de kipfilets
Verdeel het mengsel over de kipfilets, voeg de Parmezaanse kaas toe en klap de filets dicht, steek ze goed dicht met prikkers of houten stokjes
Verwarm een klontje roomboter in de koekenpan en bak hierin de kipfilets ongeveer 4 minuten aan beide kanten krokant
Leg de kipfilets in een ovenschaal, dek af met keukenfolie en bewaar in de koelkast
Snijd de kontjes van de asperges, bewaar in de originele verpakking in de koelkast
Bereid nu de mangocakes voor
Verwarm de oven voor op 180 graden
Schil de mango, snijd de helft van het vruchtvlees in blokjes en prak (of gebruik een staafmixer) de andere helft in een kom tot moes
Doe de amandelmelk en het vanillestokje in een steelpan, plaats op laag vuur en blijf roeren, zodra het bijna kookt zet je het vuur uit, haal het vanillestokje uit de pam
Doe de amandelmelk in een kom, snijd het vanillestokje doormidden en schraap de binnenkant eruit, doe dit bij de melk (de buitenkant gebruik je niet meer)
Was de citroen goed en rasp de schil, doe een 1/2 theelepel citroenschil in de kom
Snijd de citroen doormidden en voeg een eetlepel citroensoep toe
Voeg een snufje zout toe en roer alles door elkaar, dek de kom af met folie en zet in de koelkast (de havermout voeg je nog niet toe!)
Als je gasten er zijn, kun je de gerechten verder bereiden, begin met de torentjes van guacamole en rode biet
Bak de pijnboompitten in een droge pan onder continu omschudden lichtbruin
Snijd de plakjes spek in de lengte doormidden en bak ze uit in de pan, leg ze op een velletje keukenpapier
Haal de borden uit de koelkast, verwijder eventueel wat bietensap met een stukje keukenpapier en til de ring voorzichtig omhoog
Strooi de pijnboompitjes over de borden, voeg wat druppels balsamico toe en leg op elk torentje twee plakjes uitgebakken spek
Begin nu aan de bereiding van de gevulde kipfilets
Verwarm de oven voor op 180 graden
Plaats de kipfilets in de ovenschaal 15 minuten in de oven, totdat ze helemaal gaar zijn
Doe de asperges in een pan met water, breng aan de kook en kook in ongeveer 8 minuten gaar, ze mogen een lichte bite hebben
Serveer de kipfilets op een bord met 1 prikker en de asperges ernaast
Je kunt nu de mangocakes afbakken/i]
Breng de oven op 180 graden
Schep de havermout door het beslag en verdeel dit over vier muffinvormpjes. Een flexibele vorm werkt goed, de vormpjes zijn halfvol
Bak de cakes 30 minuten in de oven
Bak ondertussen het amandelschaafsel lichtbruin in een droge pan onder continu omhalen
Schep de cakes uit de vorm, ze zijn smeuïg dus je moet ze er echt uitlepelen, leg ze op de dessertborden
Verdeel de mangostukjes over de borden en doe bij elke cake een lepel hangop, of Griekse yoghurt
Verdeel het amandelschaafsel over de toetjes
Extra
De voorbereiding kun je overdag al doen, zodat je meer tijd over hebt als je gasten er zijn