Spoel de mosselen af en leg ze in een bak met water zodat ze sluiten
Snijd de ui, prei, wortel en venkel in stukjes
Snijd de knoflook fijn, verwijder de pitjes en zaadlijsten uit de peper en snijd ook fijn
Snijd de peterselie en salie grif
Bak de ui, prei, wortel en venkel enkele minuten met een scheutje olijfolie glazig in een soeppan
Voeg de knoflook, peper, laurier, peterselie, salie, saffraan, tomatenblokjes en visbouillon toe en breng aan de kook. Kook de vissoep 10 minuten, zodat de groenten zacht zijn
Snijd ondertussen de witvis in grove stukken (de tong kun je heel laten)
Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer
Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de witvis en mosselen toe en kook in 6 tot 7 minuten zachtjes gaar, totdat de mosselen open staan
Schenk de soep door een vergiet, leg de visstukken op borden en schep wat van de bouillon over de visstukken