1kgvolkorenmeelBij voorkeur spelt, bevat meer gluten voor elasticiteit
550grwaterLauw warm
10grzoutfijn
15grdroge gist
150mlolijfolieextra vergine
1elkristalsuikervoeding voor de gist
50grzwarte olijvenontpit
50grpijnboompitten
100groude kaasgeraspt
3tenenknoflookvers
50grzongedroogde tomaten
15grbasilicum
10trostomaatjes
grof zeezout
Zo maak je het
Neem een grote kom en voeg het meel, het water, het zout, de gist, 100ml olie en de suiker bij elkaar
Meng totdat er een plakkerig maar homogeen deeg ontstaat
Zet het deeg aan de kant met een stukje keukenfolie er over en laat rijzen
Zet de keukenmachine klaar (of snijd alles met de hand fijn)
Stop de olijven, 50ml olie, de pijnboompitten, de oude kaas, de zongedroogde tomaatjes en de basilicum in de keukenmachine
Snipper de knoflook en voeg ook toe
Draai de ingrediënten tot een grove tapenade (niet te fijn, de structuur mag grof blijven)
Pak het deeg erbij en voeg de inhoud van de keukenmachine toe aan het deeg. Kneed totdat alles er goed doorheen zit en je een mooi (plakkerig) deeg hebt.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier het deeg op
Duw het deeg uit elkaar in de gewenste vorm totdat het ongeveer 1,5 cm dik is
Besprenkel het ruimschoots met olie en duw met je vingers allemaal diepe gaten in het deeg
Halveer de kerstomaatjes en verdeel ze over het deeg
Maak een theedoek nat, wring hem uit en leg hem over het brood. Laat 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden
Bestrooi de focaccia tot slot met grof zeezout en bak in 20-25 minuten gaar in de oven