Zelf mayonaise maken is makkelijker dan je denkt. Met een paar ingrediënten en een keukenmachine tover je binnen een paar minuten je zelfgemaakte mayonaise op tafel.

Maar waarom zou je zelf je mayonaise maken als je het ook zo in de supermarkt kunt kopen? Ik heb de voordelen van het zelf maken hieronder voor je op een rijtje gezet.

Olie in mayonaise

De basis van mayonaise wordt gevormd door plantaardige olie, ongeveer 70%. Dit hoofdingrediënt speelt een belangrijke rol voor de prijs van een pot mayonaise. Fabrikanten kiezen daarom voor het relatief goedkope en smaakloze raapzaadolie, ook wel raapolie genoemd. Raapolie bevat de schadelijke stof ‘erucazuur’. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit schrijft over erucazuur het volgende:

"Bij langdurige consumptie wordt erucazuur   ervan verdacht een rol te spelen bij het ontstaan van hart- en vaatzieken." Link naar het hele artikel.

Deze mogelijke gevaren zijn een reden om te kiezen voor een ander soort olie. Wij kiezen in dit geval voor olijfolie. Olijfolie dat is verkregen door koude persing (extra vergine), bevat naast de grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren ook vitamines, mineralen en antioxidanten. Olijfolie geeft de mayonaise ook een eigen smaak. Vind je dit niet lekker, dan kan je beter kiezen voor ongeraffineerde zonnebloemolie.

Suiker in mayonaise

Potten fabrieksmayonaise uit de supermarkt bevatten allemaal suiker. Samen met het zout en de specerijen moeten ze de mayonaise ‘smaak’ geven. Naar ons idee is dit totaal overbodig en absoluut niet nodig om een lekkere mayonaise te bereiden. Goede olie, een klein beetje zout en wat peper zijn voldoende voor een volle smaak.

E-nummers in mayonaise

Helaas, ze zitten er vol mee. E-270, E-412, E-415, E202, E160, E385. Onder de noemer verdikkingsmiddelen, stabilisatoren, conserveermiddelen en kleurstoffen. Volgens de EU allemaal goedgekeurde hulpstoffen. Ze zijn nodig om de pot mayonaise zo lang mogelijk goed te houden. Al deze stoffen zijn niet nodig als je zelf je mayonaise maakt. De mayonaise die je zelf maakt kan je daarom ook niet langer dan drie dagen in de koelkast bewaren.

Eigeel in mayonaise

Eigeel is een bijzonder gezond product. Het is rijk aan belangrijke vitamines en mineralen waaronder vitamine B-12. Het wordt aan mayonaise toegevoegd om het te binden en het te kleuren. Waarom ze het nog steeds aan fabrieksmayonaise toevoegen is me niet helemaal duidelijk. Ze gebruiken immers kunstmatige bindmiddelen en kleurstoffen … ? Ik verwacht dat het eigeel in fabrieksmayonaise deze bindende effecten niet meer met zich meedraagt. Omdat het niet rauw gebruikt mag worden moet het langdurig verhit worden. Een groot deel van de vitamines en mineralen gaat hierdoor ook verloren. Aan het gebruik van rauw eigeel zit echter wel een risico vast. Je kunt de salmonella bacterie oplopen en hier stevige buikgriep door krijgen. Echter is deze kans zeer klein. Om toch ieder risico uit te sluiten is het beter om ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand geen rauwe eiren te laten eten.

Etiketten willekeurige supermarktmayonaise

Hieronder vind je een aantal etiketten van supermarktmayonaises. Als je ze goed bekijkt zie je al snel dat het zelf maken van mayonaise een stuk gezonder is. Er moet wel opgemerkt worden dat mayonaise een zeer calorierijke saus is. Hoewel zelfgemaakte mayonaise geen suiker bevat, is het wel vetrijk. Goede vetten, dat absoluut. Maar ook een te veel aan goede vetten kan door het lichaam niet gebruikt worden en zal worden opgeslagen als vet. Eet mayonaise daarom niet iedere dag maar als uitzondering. En laat het af en toe onderdeel zijn van je gezonde voedingspatroon.

Zelf-mayonaise-maken-02 Zelf-mayonaise-maken-03 Zelf-mayonaise-maken-04 Zelf-mayonaise-maken-06

Jennifer

Zelf mayonaise maken | Mayonaise van olijfolie

Zelf je mayonaise maken is makkelijker dan je denkt
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties: 8
Gang: Sauzen
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 2 Eieren vers, niet ouder dan drie dagen
  • 200 ml Olijfolie
  • 1 tl Mosterd pittige
  • Zout en peper naar smaak
  • 1/2 Citroen

Method
 

  1. Split de eieren en doe het eigeel in de keukenmachine
  2. Doe de Mosterd erbij en meng het tot een egaal geheel
  3. Schenk langzaam de olijfolie erbij terwijl de keukenmachine draait
  4. Controleer tussendoor of het de gewenste dikte heeft
  5. Zodra de dikte goed is voeg je het zout en peper toe en het sap van een halve citroen
  6. Nog even kort mengen
  7. Serveer direct en bewaar de mayonaise niet langer dan drie dagen in een afgesloten potje in de koelkast

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. Merel januari 22, 2016 at 10:24 am - Reply

    Het gaat nog sneller als je een heel ei gebruikt. Dit doe je in een smallen hoge beker waar je staafmixer in past. Als je al de ingrediënten in de beker heb gedaan zet je de staafmixer in de beker en trek met langzaam omhoog en klaar is de mayonaise.

  2. Jeroen maart 6, 2016 at 4:57 pm - Reply

    Arachideolie is ook perfect als basis voor een mooie volle mayonaise en waarom een mixer gebruiken? Gewoon met een een kleine garde kloppen en met beleid de olie erbij gieten en genieten maar! Lekker over gewokte garnalen in knoflook.

  3. petravanerk juli 17, 2016 at 2:20 pm - Reply

    ik heb geen keukenmachine hoe moet ik het dan doen

    • Sven juli 27, 2016 at 9:06 am - Reply

      Staafmixer kan je ook gebruiken.

  4. thijs september 11, 2016 at 4:49 pm - Reply

    Ga ik met mn dochter mee aan de slag. Vind het leuk kinderen van nu te laten zien dat niet alles uit de fabriek of supermarkt hoeft te komen.

    Jammer van het gemopper op E-nummers: de meeste E-nummers die genoemd worden zijn natuurlijke stoffen (melkzuur, polysacchariden uit planten/bomen) net zoals de eieren en olie die volgens dit recept ook aan mayonaise toegevoegd worden.

  5. mikey de grote september 12, 2016 at 11:42 am - Reply

    thijsie yoooo ouwe rukchinees

  6. […] suikervrije mayonaise (of maak het zelf! […]

  7. THA maart 30, 2018 at 6:10 pm - Reply

    Gatver, lijkt in de verste verte niet op mayonnaise!

    • Rosa Zantingh mei 17, 2020 at 12:49 pm - Reply

      Ik heb het net gemaakt, vind het erg lekker hoor

      Groetjes Rosa.

    • Marco Jansen januari 18, 2021 at 6:28 pm - Reply

      Doe je toch iets niet goedchshshs
      Bijmoj perfe ’t dank je wel

    • Martha Vanderhoeven januari 21, 2021 at 8:34 pm - Reply

      Dat komt door de olijfolie, dat is qua hoeveelheid niet te doen zoals ik het zie in dit recept, veel te doordringend van smaak. Het is echt beter zonnebloemolie en misschien voor klein effect beetje olijfolie

      • Gertjan april 17, 2021 at 9:30 am - Reply

        Ik ervaar hetzelfde met de olijfolie Vind deze smaak wel heel erg naar boven komen in de mayonaise Enkel gebruik ik vergine en geen tweede pers..

  8. Erik augustus 24, 2024 at 4:21 pm - Reply

    Ik had de eieren gesplitst en probeerde met de mixer te kloppen. Hierdoor kreeg ik een vloeibare substantie. Nadien deed ik het eiwit er bij en opnieuw met de mixer en zo wonderbaarlijk, het werd mayonaise. Uiteinderlijk toch gelukt. Weer een positieve ervaring rijker en mogelijk kies ik in de toekomst toch ook voor gezondere zelfgemaakte mayo. Bedankt voor de tips.

    • Jennifer augustus 26, 2024 at 11:00 am - Reply

      Wat leuk! bedankt voor je reactie :-)

  9. Petra Huisman maart 16, 2025 at 3:17 pm - Reply

    Het smaakt niet naar gewone mayonaise. De smaak van de olijfolie blijft
    Ik vond hem niet lekker !
    Beetje zonde van mijn dure olijfolie

Leave A Comment

Rating recept