Zelf pindakaas maken is makkelijker dan je denkt! Je hebt slechts ongezouten pinda’s en een beetje pindaolie (arachideolie) nodig. Maar waarom zou je zelf pindakaas maken? Simpel: het bevat géén toegevoegd suiker.

Per 100 gram pindakaas wordt in sommige light-varianten 27 gram suiker toegevoegd. Met light wordt bedoeld: minder vet, maar daar staat tegenover dat er heel veel extra suiker aan wordt toegevoegd. Niet echt “light” lijkt mij ;-). Want te veel aan suiker wordt door je lichaam gewoon opgeslagen als vet. Je kunt dus veel beter de gezonde vetten van de pinda’s zelf binnenkrijgen dan de extra toegevoegde suiker. De vetten uit de pinda’s zijn enkelvoudig onverzadigd (omega 9) en goed voor hart en bloedvaten. Deze vetten verlagen het LDL cholesterolgehalte in het bloed. Naast de gezonde vetten bevatten pinda’s vitamine E, B3, B9 en belangrijke eiwitten waaronder trypofaan. Trypofaan is in het lichaam nodig voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die belangrijk is voor het emotionele welzijn.

Er zijn ook suikervrije pindakazen te koop maar zelf pindakaas maken is veel leuker én goedkoper. Deze zelf gemaakte pindakaas is natuurlijk ook smeuïg tot de bodem ;-). Arachideolie (dit is olie gewonnen uit pinda’s) koop je in de supermarkt. Wij hebben een fles bij de Jumbo gekocht.

Sven

Zelf pindakaas maken

Wist je dat pinda's peulvruchten zijn en geen noten?
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang: lunch
Keuken: Hollands

Ingrediënten
  

  • 500 gr Pinda ongezouten
  • 4 el Arachideolie pindaolie
  • 1 tl Zout

Method
 

  1. Doe de pinda's, het zout en de arachideolie in de keukenmachine
  2. Mix het tot een glad geheel of laat wat er wat stukjes in als je van pindakaas met stukjes noot houdt
  3. Lepel de pindakaas uit de blender en stop in een glazen pot met goed afsluitbare deksel (bijvoorbeeld een oude en schoongemaakte pindakaas pot uit de supermarkt)
  4. Met de restjes in de blender kun je gelijk een notenbroodje :-)
  5. Bewaar de pindakaas in de koelkast, roer even door de pindakaas voordat je er een broodje of cracker mee smeert
By Published On: augustus 27th, 2013Categories: Glutenvrij, Lunch, Paasrecepten0 Comments on Zelf pindakaas makenTags: , ,

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. Jeanette van Koesveld augustus 27, 2013 at 10:31 am - Reply

    Komt dit even op het juiste moment. Ik had dit weekend juist een discussie over de light pindakaas. Ga dit zeker een keer proberen! Super tip

  2. Laura Batterink augustus 27, 2013 at 12:08 pm - Reply

    Ik maak zelf ook regelmatig pindakaas en ik gebruik hier doppinda’s voor. Die zijn drooggeroosterd. De pinda’s die je gepeld in een zakje koopt zijn vaak gebrand in olie. Beetje Keltisch zeezout erdoor mmmm!

  3. Anka augustus 27, 2013 at 5:56 pm - Reply

    Nou ja zeg, heb net zelf voor het eerst pindakaas staan maken en nu zie ik hier jullie recept. Vraagje: waarom olie toevoegen? Heb het zonder gedaan en kreeg een mooi smeuig geheel.

    • Laura Batterink augustus 28, 2013 at 7:15 am - Reply

      Hoi Anka, als jou pindakaas al mooi smeuïg is zou ik er idd geen olie meer aan toevoegen. Ik maak ze van doppinda’s en die zijn over het algemeen behoorlijk droog en kunnen wel wat extra olie gebruiken.

  4. Sonja september 12, 2013 at 8:44 pm - Reply

    Net gemaakt! Smaakt echt als pindakaas, maar toch een fijn idee dat het gezonder is :-)

  5. Corin september 27, 2013 at 9:23 pm - Reply

    Waarom ongezouten pinda’s, als je er zelf weer zout aan toevoegt?

    • Kitty februari 22, 2019 at 12:01 pm - Reply

      Omdat gezouten pinda’s HEEL ERG VEEL zout bevatten. Je hoeft er overigens geen zout aan toe te voegen als je dat niet wil.

      • Erik november 2, 2019 at 10:29 am - Reply

        Je kunt gezouten pinda’s ook wassen met water voordat je ze gebruikt om pindakaas te maken. Gezouten pinda’s zijn namelijk een stuk goekoper dan ongezouten.Verder gebruik ik een vijzel om de pinda’s te malen. Goed voor het trainen van je armspieren, en een vijzel gaat niet zo snel kapot als een blender.

  6. Ans september 30, 2013 at 1:07 pm - Reply

    Het viel me op dat de goedkope eigen merk pindakaas van C1000 geen suiker bevat, terwijl de variant met stukjes wel suiker bevat.
    Nu heb ik de gewone pindakaas gekocht, en losse pinda’s in stukken gesneden, en zo erdoor geroerd.
    Nu dus pindakaas met stukjes noot, maar zonder suiker.
    Dit is naar mijn idee goedkoper dan helemaal zelf maken. Succes.

  7. Jose oktober 19, 2013 at 6:57 pm - Reply

    Hoe lang is deze pindakaas houdbaar?

    • Sven oktober 19, 2013 at 11:07 pm - Reply

      Hoi Jose,

      Wij hebben na twee maanden het laatste restje uit de pot geschraapt. Er zitten geen stoffen in de pindakaas die kort houdbaar zijn. De pindakaas bewaren we voor de zekerheid wel in de koelkast. Ik kan je niet vertellen wat de uiterste houdbaarheidsdatum is. Maar zoals wij zelf hebben ondervonden is het zeker twee maanden houdbaar.

  8. Kees Wennekendonk oktober 21, 2013 at 9:03 pm - Reply

    Archaideolie toevoegen aan pina’s, is hetzelfde als knoflookpoeder aan gemalen knoflook: nergens voor nodig. De olie ZIT AL IN DE PINDA’S. Geen suiker, geen zout geen olie toevoegen. Zo makkelijk kan het zijn. En bovendien: het allerlekkerst.

  9. Melanie november 24, 2013 at 5:00 pm - Reply

    Ik heb de pindakaas met walnootolie gemaakt, ik vind het erg lekker geworden!

  10. anneke december 17, 2013 at 12:52 pm - Reply

    Hier zat ik precies op te wachten: pindakaas zonder suiker! Ik verbaas me al heel lang erover dat pindakaas zoet moet zijn…

  11. petra januari 6, 2014 at 2:48 pm - Reply

    Wat is dit een lekkere pindakaas. Jammer, dat ik het nu pas heb ontdekt!

  12. Lucien januari 20, 2014 at 4:36 pm - Reply

    Gebruik alleen pinda’s waarvan je weet dat ze vers zijn (biologisch is prima, maar geen garantie voor versheid) dus bij een gerenommeerd adres met hoge omzetsnelheid, anders kunnen ze de kankerverwekkende schimmel aflatoxine bevatten of salmonella of zelfs de ehec-bacterie. Calve heeft in het verleden pindakaas om die reden uit de handel genomen en dat gebeurde recent met enkele grote merken in de VS.
    Omdat pindakaas dus schimmelgevoelig is (de schimmel kun je lange tijd niet met het blote oog zien), kun je het beter voor een week maken, ook als je het gekoeld bewaart.

    • Jaco ter Veen januari 12, 2018 at 3:29 pm - Reply

      Ik woon op Madagaskar en maak al jaren zelf pindakaas, omdat wij zelf ook pinda’s verbouwen. Als ik pindakaas maak rooster ik ze licht na het doppen, ontvel ze en vermaal ze vervolgens in een vijzel met wat zout erbij. Olie bijvoegen hoeft helemaal niet want door het roosteren komen de oliën vrij bij het stampen. Vooral de goedkopere merken halen de arachideolie olie er uit en voegen er vervolgens goedkope soja olie aan toe, die veel minder goed is voor hart en bloedvaten. Voor een pindasaus voeg ik een likje sambal (ook zelfgemaakt) en een klein beetje suiker toe en eventueel een scheutje kokosmelk…en je wilt nooit meer de “rommel” uit de supermarkt

      • Johan mei 5, 2020 at 8:49 pm - Reply

        Hoi Sven,
        Ik heb net mijn eerste pindakaas gemaakt (met 69 jaar).
        Overheerlijk. Ik heb er een half rood pepertje in gedaan. Volgende keer een ietsje meer.
        Ik ben dolblij met het recept. Ik woon in Brazilie en hier Kun je alleen maar van die vieze zoete amerikaanse pindakaas kopen.
        Morgen volgt de satésaus.
        Johan

        • Sven mei 6, 2020 at 2:59 pm - Reply

          Hi Johan, leuk om te lezen dat je zelf pindakaas gemaakt hebt. En wat een goed idee van de rode peper. Dat gaan we zeker ook een keer proberen!

        • Johan, São Paulo juli 4, 2020 at 7:49 pm - Reply

          Vandaag heb ik de tweede verse van mijn pindakaas gemaakt.
          Nog beter Dan de eerste.
          Ik heb de pinda’s eerst nog een paar Minuten gebrand in een koekepan.
          Deze keer een heel pepertje en een beetje Sesam olie erbij.

  13. Henk hijdra februari 3, 2014 at 4:37 pm - Reply

    Als je de pinda’s licht roostert wordt de smaak wat intenser en de pindakaas wordt mooi donker. Een bijzonder lekkere variant is de pinda’s te vervangen door cashewnoten.

  14. Katy februari 20, 2014 at 2:13 pm - Reply

    Heb naar aanleiding van o.a. Dit recept ook zelf pindakaas gemaakt maar ipv pinda’s hazelnoten.
    De hazelnoten gekocht in natuurwinkel.
    Wat mij opviel is dat de hazelnoten erg droog zijn.
    Kreeg niet dat mooie smeuige waar hier en andere recepten over word gesproken. Heb zeker 5-8 eetlepels olijfolie gebruikt.
    Denk dat olijfolie geen goede vervanger is?!
    Uiteindelijk heb ik het ietjes smeerbaar gekregen door er wat boter(eetlpel) bij te doen en eetlepel zelf gemaakte sambal (zonder suiker)
    Het smaakt redelijk morgen eens op brood proberen.
    Iemand tip? Ben er nl ruim een uur bezig geweest…:-(
    Als dit op is ga ik het proberen met Pinda’s :-)

  15. Barbara juni 17, 2014 at 2:37 pm - Reply

    Heerlijk!!!! Ik heb er rozijnen door gehakt: lekker!!!!!!!!!

  16. ali juli 10, 2014 at 3:37 pm - Reply

    heel,heel vroeger maakten we pindakaas, door
    pinda,s in de koffiemolen te malen.

  17. rebecca augustus 17, 2014 at 10:04 pm - Reply

    Ik zelf doe er graag een eetlepel honing crème door
    Niet zo suiker vrij maar wel smeuïg en erg lekker ;)

  18. Yvonne januari 28, 2015 at 9:37 am - Reply

    Ik maak sinds een aantal jaar ook mijn pindakaas zelf en voeg voor mijn partner ook nog cranberry’s toe.

    Echter bewaar ik mijn pindakaas nooit in de koelkast. Binnen 2 maanden is mijn voorraad op en moet ik weer nieuwe maken. Dus 2 maanden in ieder geval houdbaar.

  19. […] die kun je beter niet gebruiken. Je kunt natuurlijk ook je pindakaas zelf maken. Het recept vind je hier. De appel zelf is ook een gezond voedingsmiddel. Appels bevatten veel vezels en vitamines. Vooral […]

  20. Inge februari 28, 2015 at 1:50 pm - Reply

    Gebruiken jullie ongebrande pinda’s ook? Of wel gebrand/geroosterd maar alleen ongezouten?

  21. […] weken geleden met succes pindakaas en cashewpasta gemaakt. Met een beetje geduld ging dat heel gemakkelijk. Hazelnootpasta zou het […]

  22. Petra januari 18, 2016 at 8:25 pm - Reply

    Is er ook een alternatief voor het vervangen van pinda’s,
    vanwege pinda/noten intensiviteit?
    Pinda’s en noten vervang ik vaak door zonnebloempitten en/of pompoenpitten.

    • Sven januari 20, 2016 at 8:05 am - Reply

      Hoi Petra,

      Jahoor, je kunt de noten vervangen door bijvoorbeeld, cashewnoten, hazelnoten, of amandelen, of een mix van de voorgenoemde. Groetjes Sven

  23. Janetta april 14, 2016 at 12:31 pm - Reply

    Ik heb er ook een beetje honing en een snufje kaneel doorheen gedaan. Erg lekker is de pindakaas daardoor geworden. Normaalgesproken hou ik niet zo van pindakaas, maar van zelfgemaakte dus wel!

  24. jor mei 20, 2016 at 1:49 pm - Reply

    wat houd de keukenmachine in??

Leave A Comment

Rating recept