Zomerse zoete aardappelsoep. Het recept alleen allitereert al lekker. Kun je nagaan hoe het smaakt. Deze soep van zoete aardappel is super romig, licht pittig en fris. Met de krokant gebakken croutons van volkorenbrood met rozemarijn maak je dit gerecht helemaal af. Dit recept is een zomerknaller om je vingers bij af te likken.

Naast de zoete aardappel gaan er twee hele preien, knoflook, rode peper en een scheutje azijn in. Deze soep bevat daardoor veel vitamines en mineralen en bovendien een hele berg vezels.

Wist je dat zoete aardappel geen zetmeel bevat maar inuline?

Inuline is net als zetmeel uit aardappelen een koolhydraat maar wordt in tegenstelling tot zetmeel niet afgebroken in de darmen. De koolhydraat inuline is zo complex van aard dat onze darmen er geen raad mee weten. We noemen het daarom een vezel. De vezels stimuleren wel de darmfunctie en houden vocht vast waardoor alles goed en soepel door de darmen kan bewegen. Daarnaast stimuleert het de groei van goede darmbacteriën en draagt zo bij een een goede darmflora. Inuline wordt ook wel probiotica genoemd.

Waar zit nog meer inuline in? Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in een koud gematigd klimaat. Naast zoete aardappel vind je de stof in aardpeer, cichorei, dahlia en schorseneer.

Soep met volkoren croutons

Eigenlijk zijn dit twee recepten bij elkaar. De volkoren croutons kun je bij elke soep serveren. Ze geven een lekkere bite en een heerlijke smaak. Omdat we gebruik maken van volkoren brood en een een flinke scheut extra vergine olijfolie dragen de volkoren croutons bij aan de vezelinname en onverzadigde vetten.

Wil je volkoren croutons voor in een salade maken? Het recept vind je hier.

Zoete aardappelsoep

Fris, pittig en romige soep
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties: 4
Gang: Avondmaaltijd, lunch, Soep
Keuken: Nederlands

Ingrediënten
  

  • 1 kg zoete aardappel
  • 2 hele preien normaal formaat
  • 1,5 liter bouillon groente
  • 1 rode peper vers
  • 2 tenen knoflook vers
  • 20 gr boter
  • scheutje olijfolie extra vergine
  • 2 tl kerriepoeder gedroogd
  • 1 tl kurkuma gedroogd
  • ½ tl komijn gedroogd
  • 1 el azijn

Method
 

  1. Snijd het overtollige loof van de preien, snijd de preien in de lengte doormidden en snijd ze vervolgens in halve ringen. Was de prei grondig en laat uitlekken.
  2. Smelt de boter in een ruime soeppan en bak de prei op matig vuur totdat hij mooi zacht en gaar is.
  3. Verwijder intussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees fijn. Snipper ook de knoflook, voeg beide toe aan de prei en bak kort mee.
  4. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes.
  5. Voeg de bouillon en de zoete aardappel toe en breng de soep aan de kook.
  6. Laat de soep ongeveer 15 min zachtjes koken, totdat de zoete aardappel zacht is, haal de pan van het vuur.
  7. Voeg de kerrie, kurkuma, komijn en de azijn toe en mix met een staafmixer tot een gladde soep, voeg eventueel zout naar smaak toe.
  8. Serveer de soep met een scheutje extra vergine olijfolie en volkoren croutons.

Volkoren croutons voor bij de soep

lekker knapperig bijgerechtje
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties: 4
Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands

Ingrediënten
  

  • 4 plakken volkorenbrood oud brood of uit de vriezer
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 1 el rozemarijn gedroogd
  • ½ tl knoflookpoeder gedroogd
  • 1 tl uienpoeder gedroogd
  • 1 tl grof zeezout uit de molen

Method
 

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden
  2. Snijd het brood in de lengte in lange repen (ongeveer 4 per boterham)
  3. Doe in een ruime kom en voeg de kruiden toe
  4. Schenk de olijfolie er over en hussel alles direct door elkaar
  5. Leg de stukken brood, los van elkaar, op een bakplaat met bakpapier en plaats in de heteluchtoven voor 20 min. Bak totdat ze goudbruin en krokant zijn

Share This Story, Choose Your Platform!

No Comments

  1. […] Zomerse zoete aardappelsoep […]

Leave A Comment

Rating recept