Maar dat durf ik niet te zeggen ofzo. Klaar. Ik ben van het type dat eigenlijk altijd wel iets zou kunnen ‘doen’ in huis. Niet omdat ik niet tevreden ben met hoe het is. Maar omdat ik het eigenlijk ook gewoon leuk vind om te doen. Kleine klusjes, dat dan wel. Zo’n mega verbouwing, dat zal ik niet snel meer doen.

Maar het is dus wel een soort van af nu. Het is weer bewoonbaar. Met mooie vloer, keuken, een bank om op neer te ploffen en een eettafel om uitgebreid te tafelen. Gek eigenlijk hoe je kunt verlangen naar die ogenschijnlijk ‘normale’ dingen als je ze niet meer tot je beschikking hebt. En nu ze er al weer een paar maanden staan kan ik ook niet meer voor mij halen hoe het was zonder deze meubelstukken. Afijn, een huis, inclusief inrichting is erg prettig, zeker als je bijna een jaar zonder hebt moeten doen.

Alle tijd voor de verbouwing, weinig tijd voor gezin

Een renovatie als dit kost echt enorm veel tijd. Zeker als je zo veel zelf wilt doen (en als je een freak bent met afwerken en inbouwen van verlichting, geluid, etc, zoals ik). Ik ben er ook achtergekomen dat ik een alles of niets persoon ben. Of vol gas, of niet. Leuk voor het eindresultaat, maar je kunt jezelf hierdoor volledig verliezen in het project dat je aangaat. En dat is gebeurd. Ik kon maar aan twee dingen denken. 1, de verbouwing. 2, een groot fotografieproject dat anderhalf jaar geduurd heeft precies in de periode van de verbouwing (dat kwam nou eenmaal zo uit). Die twee hebben ervoor gezorgd dat er te weinig tijd was voor mijn gezin, voor vrienden en familie en voor mijzelf. Voor mijzelf in de zin van, veel minder sporten en minder gezond eten. Sporten is mijn uitlaatklep, ik heb het echt nodig om geestelijk tot rust te komen en dingen los te laten. Minder sporten in combinatie met een haast obsessieve toewijding aan twee grote projecten is geen goede combinatie voor je relatie kan ik je vertellen. Gelukkig hebben we voor hetere vuren gestaan en heb ik nu weer veel meer tijd. Ik ben trouwens enorm geschrokken van het getal op de weegschaal. Zo zwaar ben ik nog nooit geweest. Ik ben ruim 10 kilo aangekomen in het afgelopen jaar, dat moet er af. Gaat gelukkig vanzelf als ik meer ga sporten.

Het eindresultaat

Van voormalig huurwoning naar huis dat aan onze wensen voldoet. We voelen ons er thuis en genieten er volop van. Veel licht door grote ramen, heerlijke tuin, (is nu nog een bende, maar heb er voorlopig echt geen zin in om hier ook maar iets aan te doen), een grote keuken waar we veel te vinden zijn, een gezellige zithoek met houtkachel, en wat voor mij misschien wel het allerbelangrijkste is; een goede geluidsinstallatie die de perfecte combinatie vormt tussen enerzijds zo min mogelijk zichtbaar zijn, en anderzijds hoogwaardig geluid. Muziek luisteren over een goede installatie vind ik heerlijk om te doen. Ik heb gekozen voor een combinatie van vier hoogwaardige plafondluidsprekers van Bowers & Wilkins waarvan twee in de keuken en twee bij de eettafel. Bij de zithoek staan twee kleine boekenplankluidsprekers, ook van Bowers & Wilkins. Alles wordt aangestuurd door NAD/Bluesound (multiroom), is volledig weggewerkt en wordt bediend via een telefoon of Ipad. Als je muziek luisteren belangrijk vindt dan zou ik je echt willen aanraden hier aan het begin van de verbouwing al rekening mee te houden. Het is het waard. Dubbel en dwars. Ben je ook aan het verbouwen en wil je meer details over een muziekinstallatie dan hoor ik het graag. Ik vind het leuk om mee te denken.

En wat voor muziek luister je dan? Echt van alles. Ik ben fan van Norah Jones, Diana krall, Beverley Knight, Kerry Norton, Renee Olstead, maar Michael Jackson, Queen of Santana kan ik ook erg waarderen. En als ik alleen ben vind ik het heerlijk om naar Mahler te luisteren.

Maar goed, genoeg over audio. Het was zeg maar wel mijn afdeling. Interieur, kleuren, behang, meubels, dat hebben we wat meer samen gedaan. Of eigenlijk Jen voor het grootste gedeelte. Hieronder zie je hoe het geworden is.