Onze manier van eten

Voedzaam & Snel


Jennifer_en_Sven_banner_02

In de afgelopen jaren, nog voor de start van Voedzaam & Snel, hebben we een manier van eten ontwikkeld waar we ons goed bij voelen. We hebben het ‘Voedzaam’ genoemd. We voelen ons er gezond en fit bij en we behouden ons streefgewicht.

Voedzaam betekent volgens het woordenboek: ‘Veel voedingsstoffen bevattend’. Wij hebben dat vertaald naar:

Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels. Waarbij we kiezen voor zo natuurlijk mogelijke producten.

Onze manier van eten is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. We zorgen er simpel gezegd voor dat ons lichaam alle benodigde stoffen binnenkrijgt die ze nodig heeft. Hierdoor kunnen alle processen optimaal verlopen waardoor je je fit en energiek gaat voelen. We kiezen daarom altijd voor producten die zo veel mogelijk van deze belangrijke stoffen bevatten. Groente, fruit, noten, vis, volkoren granen, zaden en eieren zijn producten die we veel in onze recepten gebruiken. Ze bevatten een grote variatie aan belangrijke voedingsstoffen.

Voedzaam:

  • Minimaal 250 gram groente per dag
  • Groente, fruit, noten, vis, volkoren granen, zaden en eieren
  • Voldoende vezels
  • Zo natuurlijk mogelijk
  • Zo min mogelijk geraffineerde suikers
  • Water
  • Beperkte hoeveelheid koolhydraten
  • Veel variatie
  • En tot slot: Niet te veel.
    Het hebben van een lege maag is niet erg. We noemen dit vaak ‘honger’, maar dat is eigenlijk niet juist. Honger is een gebrek aan voedingsstoffen. Dat komt bij onze manier van eten niet voor. Een lege maag hebben is juist goed. Het stimuleert de vetverbranding en verbetert de insulinegevoeligheid van onze cellen waardoor we de kans op diabetes verkleinen.

& Snel:

Met ‘snel’ bedoelen we dat onze recepten makkelijk en toegankelijk zijn en dat ze bovendien binnen geringe tijd op tafel staan. We willen hiermee laten zien dat het mogelijk is om met weinig tijd een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Jennifer_en_Sven_banner_03


Hoe wij denken over:

Brood:

Een goede volkoren boterham levert veel belangrijke voedingsstoffen. Zeker als je deze belegd met een plakje kaas, tomaat, komkommer, avocado, een gekookt eitje, wat geraspte wortel, etc. We eten in Nederland over het algemeen alleen erg veel brood, en meestal niet belegd zoals hierboven beschreven. Zes boterhammen per dag, 7 dagen in de week, staat dan ineens variatie in de weg. Brood kan dus onderdeel zijn van voedzaam eten maar wissel de broodmaaltijden geregeld af met een lekkere salade of soep als lunch.

Zuivel:

We zijn er oorspronkelijk niet voor gemaakt om zuivelproducten te blijven nuttigen tot na de zuigelingenperiode. Het enzym lactase, wat nodig is om de lactose in de melk af te breken, wordt na deze periode niet meer aangemaakt. Ergens klinkt het ook wel logisch. Melk is een product dat bedoeld is voor baby’s en kalfjes en niet voor volwassenen. Zuivel levert echter een grote hoeveelheid voedingsstoffen die we, ook als we volwassen zijn, goed kunnen gebruiken. Omdat we in het westen veel zuivel zijn blijven nuttigen, heeft het lichaam zich aangepast. De meeste westerlingen blijven het enzym lactase aanmaken waardoor ze lactose kunnen verteren. Zuivel is hierdoor een mooie bron van belangrijke voedingsstoffen geworden. Omdat we oorspronkelijk niet gemaakt zijn voor het blijven nuttigen van zuivel gebruiken we het op Voedzaam & Snel met mate.

Superfoods:

Hier kunnen we kort en krachtig over zijn. Superfoods zijn leuk voor de afwisseling maar niet nodig om gezond te kunnen leven. Alle voedingsstoffen die in superfoods zitten kunnen we ook halen uit ‘normale’ en ‘normaal geprijsde’ producten zoals groente, fruit, noten, vis, volkoren granen, zaden en eieren. Dit wil niet zeggen dat we ze niet gebruiken op Voedzaam & Snel. Ongezond zijn ze immers niet. Ze kunnen voor afwisseling zorgen en hebben vaak bijzondere smaken waardoor we het af en toe leuk vinden om ze te gebruiken.

Voedingssuplementen:

Voedzaam eten is er op gebaseerd zo veel mogelijk vitaminen en mineralen te halen uit gewone voeding. Het gebruik van voedingssuplementen is naar ons idee daarom niet nodig. Een uitzondering geldt voor vitamine D en de essentiële vetzuren Omega 3.

Vitamine D komt vooral voor in vette vis zoals haring, makreel, zalm en paling, maar dit bevat te weinig om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. Vitamine D wordt ook aangemaakt door onze huid onder invloed van direct zonlicht. Omdat in de wintermaanden weinig zonlicht onze huid bereikt, komt er bij een groot deel van de Nederlandse bevolking in deze periode een vitamine D tekort voor. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten. Een tekort aan vitamine D wordt bovendien in verband gebracht met neerslachtigheid en depressie. We raden het daarom aan om van oktober tot en met mei, een vitamine D supplement te gebruiken.

Omega 3, ook wel alfa linoleenzuur genoemd, komt veel voor in lijnzaadolie en raapzaadolie maar ook walnoten bevatten omega 3. Ons lichaam kan uit omega 3 (ALA) de belangrijke vetstoffen EPA en DHA maken. EPA en DHA beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn daarmee belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam. De hoeveelheid EPA en DHA die ons lichaam kan aanmaken uit omega 3 is echter gering. Gelukkig kunnen we ook op een andere manier aan deze belangrijke stoffen komen. EPA en DHA komen veel voor in vette vis zoals zalm, makreel, sardines, haring en paling. Minimaal drie keer per week vette vis eten is daarom ons advies. De praktijk wijst echter uit dat drie keer per week vis voor veel mensen niet haalbaar is. Om er toch voor te zorgen dat we voldoende EPA en DHA binnenkrijgen is het raadzaam om een aantal keer per week een supplement te gebruiken met deze vetstoffen. Zelf gebruiken we algenolie en geen visolie. De EPA enDHA die vette vis bevat haalt de vis op zijn beurt uit algen. Door algenolie te gebruiken sla je als het ware een stap in de voedselketen over en betrek je de EPA en DHA direct bij de bron. Naar ons idee is dit de meest verantwoorde manier.

Portie grootte:

Wat is een normale portie, is niet universeel te beantwoorden. Portiegrootte hangt samen met de energiebehoefte van een persoon. Beoefen je een zittend beroep dan is je energiebehoefte lager dan van iemand die in de bouw werkt. Lichaamslengte en man/vrouw speelt daarbij ook een rol in de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt. Onze recepten eten we zelf op. De portiegrootte is daarmee berekent op: een man van gemiddelde lengte (1.75m – 1.85m) en een gemiddeld gewicht (70kg – 85kg). En een vrouw van gemiddelde lengte (1.65m –  1.75) en een gemiddeld gewicht van (60kg – 75kg).


Ontvang je onze nieuwsbrief al?

[wysija_form id=”3″]