Ik zal maar direct eerlijk zijn. Toetjes vind ik eigenlijk overbodig. Maar, ze zijn wel ontzettend lekker op zijn tijd. Dus ik dacht, wat als ik nou een verantwoord toetje bedenk, dan kan ik hem wat vaker op tafel zetten. En dat is gelukt. Deze luchtige pompoen mousse is een echte traktatie. Heel veel minder zoet dan de zoete desserts die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen en bovendien bevat deze pompoen banaan mousse nog een behoorlijke hoeveelheid mooie voedingsstoffen.

Bij het eten van dit dessert moet je je verwachtingen bijstellen. Nog voordat je een hap neemt moet je je voorbereiden op een mousse die minder zoet is. Het is alsof je lichaam even moet wennen.

Dessert betekent suiker voor onze hersenen

Soms, heel soms delen wij wel eens een pot met Ben & Jerry’s (zo’n grote, en die gaat dan ook wel helemaal op). Nog voordat je de eerste hap in je mond hebt zitten draaien je speekselklieren al overuren. Dit gebeurt omdat ze een seintje krijgen van je hersenen die middels je ogen weten dat er een enorme lading suiker aan zit te komen. Je speeksel bevat enzymen die direct een deel van de suikers gaan verwerken tot enkelvoudige glucosemoleculen zodat ze na de maagpassage in de dunnedarm kunnen worden opgenomen om via de lever zo snel mogelijk de bloedbaan in gepompt te worden. Waardoor er vervolgens een hele lading insuline nodig is om die stijgende bloedsuikerspiegel in bedwang te houden en de glucose bij onze cellen naar binnen te krijgen.

Maar goed. Onze hersenen (of in ieder geval die van mij) lijken zo geprogrammeerd dat als we een dessert gaan eten er een verwachtingspatroon wordt opgeroepen waarmee onze speekselklieren worden aangestuurd. Dat verwachtingspatroon zegt: dessert is suiker. Als het dan minder zoet is dan waar je lichaam zich op voorbereidt, dan lijkt het een beetje een domper. Totdat je een aantal happen hebt genomen en erachter komt dat het nog steeds best zoet is, maar niet zo extreem zoet als de gebruikelijke toetjes.

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat je lichaam moet wennen aan een minder zoete smaak en zo het verwachtingspatroon van bepaalde voeding zal bijstellen waardoor je uiteindelijk gaat wennen aan voeding die minder zoet is en dit als nieuwe standaard zoet zal ervaren.

Ella eet dessert van pompoen en banaan

Ella is ons proefpersoon

Op twee verschillende manieren. 1, ze proeft graag onze nieuwe recepten en vindt ze eigenlijk altijd lekker. 2, wij proberen haar niet te laten wennen aan grote hoeveelheden suiker om zo te voorkomen dat ze op latere leeftijd moet wennen aan minder suiker. Zo is ze een klein beetje ons proefpersoon. En nou doen we daar niet panisch over hoor. Bij uitzondering krijgt ze echt wel zoete rommel binnen, maar structureel proberen we dat te voorkomen. Gewoon water in plaats van sap, en op brood kaas, pindakaas of ander hartig beleg ipv zoet. En ik denk dat het steeds lastiger wordt om het onder controle te houden. Totdat ze zelf oud genoeg is en het belang van voeding kan begrijpen.

Overhead shot van het dessert

Zelf een verantwoord dessert maken

Het maken van dit dessert is eenvoudig maar niet heel snel. Het is een echt weekendrecept voor op een herfstige dag. Het beste werkt het om de desserts ’s ochtends of ’s middags te maken zodat het goed koud kan worden in de koelkast. Dan zijn ze het lekkerst. Ik heb er twee eetlepels honing aan toegevoegd om het voldoende zoet te krijgen. Dat lijkt misschien veel maar het is een dessert voor vijf personen. We maken de mousse af met wat gehakte amandelen en een blaadje munt.

Fijn weekend!

Close-up van de pompoen mousse

Mousse van pompoen en banaan | Verantwoord dessert

Verantwoord dessert van pompoen en banaan
10 min
30 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 5 porties

Dit heb je nodig

 • 1/2 pompoen - 400 gram vruchtvlees, zonder de pitten
 • 1 banaan - 140 gram vruchtvlees
 • 200 ml room
 • 2 tl kaneel
 • 2 el honing
 • zout - naar smaak
 • 1 handje amandelen
 • 1 takje munt

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Snijd de pompoen in kleine blokjes en verdeel ze over de bakplaat met een vel bakpapier eronder
 • Plaats in de oven voor 30 minuten
 • Laat de pompoen afkoelen als hij uit de oven komt
 • Doe de pompoen in de keukenmachine, voeg de banaan, kaneel, zout en honing toe en mix tot een gladde pasta
 • Klop in een ruime kom de room stijf
 • Spatel het pompoenmengsel door de opgeklopte room en plaats in de koelkast voor minimaal een uur
 • Verdeel de mousse over glaasjes of schaaltjes eventueel vanuit een spuitzak en serveer met gehakte amandelen en een blaadje munt.
Print dit recept
Recept: Dessert
Keuken: Nederlands
Porties: 5
Door: Sven

 

close-ip van het dessert