AvocadoAvocado is een bijzonder voedzame vrucht die groeit aan de avocadoboom in Zuid-Amerika. De vrucht werd voor het eerst gebruikt door de Azteken, Nahua en Tolteken. Zij noemden de avocado ‘ahuacatl’ dat vrij vertaald theelbal betekent.
Er bestaan verschillende rassen van de avocado. Het ras dat wij in Nederland hoofdzakelijk voor consumptie gebruiken, heet het ‘Hass’ ras. Deze avocado heeft een licht gebobbelde schil en verkleurt tijdens het rijpingsproces van groen naar zwart. In het midden van de avocado bevindt zich een grote ronde pit die niet eetbaar is. Als je deze pit lang in water laat wellen, zal hij openbarsten en zullen zich wortels vormen. Aan de bovenzijde begint de avocadoboom te groeien. Je moet wel even geduld hebben. Pas na 5 jaar gaat de boom zijn vruchten afwerpen.

Waarom is avocado gezond

Avocado bevat van nature 30% vet. En dat is bijzonder. Avocado is de enige vrucht die vet bevat. Normaal gesproken bevatten vruchten suikers. Het vet van de avocado is enkelvoudig onverzadigd en daarmee zeer voedzaam en gezond voor ons lichaam. Avocado kan helpen het cholesterol in ons bloed te verlagen. Avocado is rijk aan vitaminen en mineralen. Vooral de mineralen kalium en magnesium komen in grote hoeveelheden voor. Maar ook natrium, calcium en fosfor zijn rijkelijk aanwezig. Naast deze belangrijke mineralen bevat de avocado de vitamines B1, B2, B6, B11 en C. Door de grote hoeveelheid magnesium die avocado bevat, heeft de vrucht een positief effect op de energiestofwisseling in ons lichaam. Magnesium geeft stevigheid aan het skelet, heeft een positief effect op de overdracht van zenuwprikkels voor het goed laten functioneren van de spieren en het is nodig voor de opbouw van spieren. Avocado is ook een goede leverancier van vezels.

Wanneer is de avocado rijp

Het vruchtvlees van de avocado is het lekkerst als deze zacht en romig is. Je kunt dit voelen door zachtjes op de schil te drukken. Deze moet je licht kunnen indrukken. Het ras dat in Nederland hoofdzakelijk gegeten wordt, kleurt zwart tijdens het rijpingsproces. Lichtbruine vlekken op het vruchtvlees onder de schil zijn normaal.

Hoe gebruik ik een avocado

Ga als volgt te werk:

  1. Snij van boven naar beneden door de schil heen tot op de noot
  2. Snij nu rondom de noot de hele avocado in tweeën
  3. Neem de avocado in de hand en draai de twee helften van elkaar af
  4. Wip met de punt van je mes de noot uit het vruchtvlees
  5. Schep met een grote lepel het vruchtvlees uit de schil

Bekijk hier onze voedzame gerechten met avocado