Een eitje bakken in een ring van rode paprika! Leuk voor op zondagochtend of doordeweeks voor lunch als je thuis bent. Het recept is niet zelf bedacht maar ik vond dat hij niet mocht ontbreken. Je vindt er online vele variaties van. Wij houden hem simpel en voegen wat bosui toe om het af te maken. En een beetje peper en zout.

Een ei bevat veel verschillende belangrijke voedingsstoffen. Maar, omdat een ei een dierlijk product is, bevat het geen vezels. Vezels hebben we wel elke dag nodig en het liefst bij elke maaltijd. Geadviseerd wordt om per dag 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Het toevoegen van paprika aan het eitje zorgt voor vezels. Niet genoeg voor een hele dag, maar alle beetjes helpen. Serveer de stukjes paprika die overblijven bij het eitje, dan gooi je niets weg. Rode paprika bevat naast de vezels veel vitamine C.

Als je het eitje in de paprikaring giet loopt er een klein beetje onder de rand door. Dat is niet erg, het stolt vanzelf en achteraf kun je dat randje gemakkelijk weghalen met een mesje of met je vingers.

Stollen en smelten

Wist je trouwens dat eiwit helemaal niet kan ‘stollen’? Stollen is een omkeerbaar proces. Het tegenovergestelde van stollen is smelten. Maar eiwit dat ‘gestold’ is, kan je niet meer laten smelten. Eigenlijk heet het stollen van het eiwit ‘denatureren’. Het eiwit verandert onder invloed van verhitting van ruimtelijke structuur waardoor het overgaat van vloeibaar naar vast. Dus, als je volgende keer een eitje bakt en je kijkt naar het veranderende eiwit, denk je: “hé, mijn eitje is gedenatureerd”. ;-)

Denaturatie van eiwitten kan ook plaatsvinden bij mensen en is zeer gevaarlijk. Als mensen erg ziek zijn en hoge koorts krijgen, kan de lichaamstemperatuur stijgen tot boven de 42 graden. De eiwitten in ons lichaam veranderen hierdoor van structuur en kunnen hun functie daardoor niet meer vervullen. De lichaamstemperatuur zal hierdoor nog verder stijgen met uiteindelijk de dood tot gevolg. Heftig, die eiwitten …

Gebakken ei in paprika ring

Leuk en lekkere variatie op het gebakken ei. Ei in een ring van paprika met bosui
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 4 Eieren
 • 1 Rode paprika
 • 2 stengels Bosui
 • Roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

 • Snijd de paprika in ringen van ongeveer 1cm en verwijder de zaadlijsten
 • Verwarm een klontje boter in de pan
 • Leg een paprikaring in de pan en giet er een eitje in
 • Laat rustig bakken op laag vuur totdat het eiwit 'gedenatureerd' ;-) is
 • (het eigeel blijft smeuïg, wat ik erg lekker vind. Wil je dat niet? plaats dan een deksel over het eitje tijdens het bakken)
 • Schep het eitje uit de pan en verwijder de randjes eiwit die onder de paprika zijn doorgelopen
 • Snijd de bosui in ringen en verdeel over de eitjes
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven