Als de Nederlandse gure winter een gerecht zou zijn dan moet hij smaken zoals deze heerlijke winterse boerenkool lasagne. Het is eigenlijk een soort multiculturele mengelmoes van traditionele gerechten. Enerzijds de Italiaanse lasagne, anderzijds de boerenkoolstamppot. Mix ze met een snufje fantasie en je hebt een fantastische schotel voor je neus staan. Buon appetito!

Boerenkool is bij uitstek een groente of gewas om in de winter in Nederland te verbouwen. Sterker nog, boerenkool smaakt net als bij spruitjes, lekkerder als er een aantal nachten vorst overheen is gegaan. De werking hierachter is voor de plant van functionele aard. Zodra de temperatuur daalt en onder de 0 graden zakt gaat de boerenkool zijn energiereserves van zetmeel omzetten naar suikers. De plant verlaagt hierdoor zijn vriespunt en kan daardoor beter tegen de kou. Hij trekt als het ware zijn winterjas aan. Door het veranderen van de chemische samenstelling van de plant verandert ook de smaak. Boerenkool die het koud heeft gehad smaakt hierdoor zoeter. En dat vinden wij lekker.

Ik dacht zelf direct de wijsneus uit te hangen door de boerenkool thuis in de vriezer te stoppen en hem zo zoeter te laten smaken. Maar dat gaat niet op. Het omzetten van zetmeel naar suiker gebeurt alleen als de plant nog in de grond staat en de temperatuur geleidelijk daalt.

Winterse boerenkool lasagne met mascarpone en kaneel

Boerenkool in een lasagne? Jazeker! En lekker dat het is :-)
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 ui - gele
  • 3 tenen knoflook - vers
  • 2 eetlepels olijfolie - extra vergine
  • 500 gram mascarpone
  • 250 ml melk - vol
  • 600 gram boerenkool - gesneden
  • peper en zout - naar smaak
  • 2 theelepels kaneel
  • lasagnebladen - volkoren

Zo maak je het

  • Snipper de ui en fruit deze in een ruime pan op laag vuur in de olijfolie
  • Snipper ondertussen de knoflook en voeg deze toe aan de ui
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Zet terwijl de ui en knoflook aan het fruiten zijn een steelpan op laag vuur en doe hier de melk en mascarpone in, roer door elkaar
  • Voeg de kaneel toe en breng op smaak met zout en peper
  • voeg ondertussen elke keer een handje boerenkool toe aan de ui en knoflook totdat alles in de pan zit en geslonken is
  • Zet een ruime ovenschaal klaar
  • Doe hierin eerst een laagje boerenkool, dan een laag mascarpone en vervolgens de lasagnebladen
  • Eindig met een laag mascarpone
  • Plaats de lasagne in de oven voor 30 minuten
Print dit recept
Recept: Avondeten
Porties: 4
Door: Sven